Лекар: Носете здравноосигурителна книжка както личната карта

Над 1 млн. българи не си плащат здравните осигуровки
1 авг 2024 14:04, Анисия Иванова
86

НЗОК има информационна кампания да се носят здравноосигурителните книжки, когато пътуваме през лятото в други населени места. Така можем да получим адекватна и навременна помощ. Личните лекари предупреждават и за нарастване на броя на хората болни от Ковид-19.

"Към момента е спокойно, защото хората са в отпуск на море и планина и имаме малко отдих преди да се завърнат учениците септември и да започне отново цялата натовареност в кабинетите. Винаги сме твърдeли, че здравето е лична отговорност. Всяка година се разгръща такава кампания. Повечето хора дори не знаят, че трябва да се извади синя здравноосигурителна книжка. Това е официален документ, който удостоверява, че сте част от системата и имате право да се възползвате от пакета, който НЗОК гарантира", заяви личният лекар д-р Мирослав Спасов в "България сутрин".

Не си плащаме здравните осигуровки

Според него синята здравноосигурителна книжка е документ, който трябва да носим с нас също както личната карта.

"Когато има възникнало остро здравословно влошаване на състоянието, може да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар, независимо къде се намирате, и той трябва да ви окаже необходимата медицинска помощ, за което НЗОК му заплаща. Трябва да сте и с изрядни здравни осигуровки. Не е сложно положението, защото законът ни регламентира да си внасяме осигуровките. Към днешна дата все още има 1 млн. граждани, които не си плащат осигуровките. Има 1 млн. души, които хитруват и не си плащат осигуровките, останалите плащат вместо тях, и реално пак точат системата", допълни д-р Спасов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи обръщането към общопрактикуващ лекар става, когато има остро влошаване на вашето здравословно състояние.

"Това е огромният проблем - направленията са електронни, те са за улесняване на системата, но електронно направление се издава лично само след преглед в кабинета. Не може да сте на почивка на морето и да се обадите с нареждане да се изпишат лекарства на болния. Това е законово неправилно, крие риск за общопрактикуващия лекар. Какво искат българските граждани - да имат лекари, които да им оказват медицинска помощ, или да прецакат системата", посочи гостът.

Защо не трябва да сме спокойни относно Ковид-19

Нещата са се облекчили и вече боледуването на Ковид протича по-леко, но все пак трябва да сме внимателни, отбеляза д-р Спасов.

"Това, което българският гражданин още не иска да възприеме, е, че с Ковид още не сме приключили. Колкото повече се събираме много хора на едно място, толкова повече се увеличава рискът от каквато и да е инфекция, включително и от Ковид. Прибирайки се в своето населено място, ако имате симптоматика на някаква вирусоподобна инфекция, добре е да се обърнете към лекар и ако става въпрос за Ковид, да се започне лечение. Има официални данни на Министерството на здравеопазването, че има удвояване на случаите", коментира общопрактикуващият лекар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имате си компютри има си егн нещете ли с един сак да носим и кръщелните и нотарялните актове то таксите ви вече се доближават
77
0
 
2
 
! Отговори
Лъвчо преди 1 месец
Имал немал здравна книжка плащаш пак като поп за щяло и нещяло майка Ви айдушка
76
0
 
1
 
! Отговори
Калин Димитров преди 1 месец
До Порно на ДържаваИ сега имате електронно здравно досие в НЗИС. Ако не го ползвате, проблемът си е изцяло ваш.
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекари, абе ке ми платиш ле за ТИРо Дека треа а ми носи Сите тескерета?? АМАН от балъци *** учили недоучили та станали ИСПЕРТ"К"И...
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекари, абе не ми платиш ле за ТИРо Дека трета а ми носи Сите тескерета?? АМАН от балъци *** учили недоучили та станали ИСПЕРТ"К"И...
73
1
 
7
 
! Отговори
ДеБеПеПераст преди 1 месец
И що да я нося, нали всичко за здравноосигурените е в сайта на здравната каса
72
1
 
4
 
! Отговори
Нека отгатна, преди 1 месец
това са същите над един милион, които принципно не плащат нищо.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по калпаво и смешно здравеопазване от нашенското.Те си го направиха медиците за себе си-да точат,да точат...Станаха милионери в което няма лошо ,само дето хората *** като мухи,даже без диагнози,особено в провинцията-пълно безхаберие..Самочувствие до небето,голяма работа сме,доктори,учили били 5,6 год..Учили за какво-да обират себеподобните,иначе завършили с по една тройка и повече не отварят да учат нищо...Отврат са,затуй ги бият...
70
5
 
0
 
! Отговори
112 преди 1 месец
Който хвърля хилядарки по баровете на морето ще се бръкне и със стотачка за преглед. Иначе да хваща нощния влак и да си записва час при селското джипи.
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви книжки, вече държава нямаме. На морето за децата искат пари, лекарите полудяха, как не ги е срам.
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"*** информационна кампания да се носят здравноосигурителните книжки, когато пътуваме през лятото в други населени места. Така можем да получим адекватна и навременна помощ" аз пък правя кампания да си вършите работата и да спазвате Хипократовата клетва, хрантутници! По-малко източване на здравната каса, повече бачкане.
67
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
ЛЕКАРЕ духай го! Носа си дедовия с мене,дали ще свърши работа?
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали всичко е на компютър, за какво са ни тия здраени книжки. Лична карта е достататачна
65
1
 
11
 
! Отговори
Свети Петър преди 1 месец
Кой е този новобранец бе?От малки са лакоми за пари!
64
16
 
6
 
! Отговори
Лекар до 51 преди 1 месец
До Друга беля - Биете и псувате лекарите. Храчите върху тях и искате добро отношение ? Няма начин. Скоро ще си внасяте лекари от Сомалия . Там са големи специалисти , ще ви лекуват с чук между ушите .
63
8
 
6
 
! Отговори
АйТи преди 1 месец
Като ви спрат тока или интернета какво правите ? А всички дето хулят лекарите и лекарското съсловие в България да си ходят в Бангладеш и там да се лекуват при техните доктори . Аман от бивши българи и чужденци.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все пак лично аз не мисля, че трябва да изчезнат книжките, колкото и да ни изглеждат излишни, че в днешно време нали стана нещо като тренд от време на време да има някакви мащабни технически,софтуерни проблеми, а не дай Боже мащабно спиране на тока.. така че нека си запазим книжките.
61
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Този в средновековието ли живее" - аз мисля, че е наясно, но целта на изказването му въщност не е за книжките, а да ни напомни за Ковидът...
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този в средновековието ли живее? В кой век си мисли, че се намира? Личната карта и предоставяне на ЕГН би трябвало във всяка една болница да са повече от достатъчни за да се разбере кой е осигурен, кой е застрахован и т.н. Какви книжки, какви карнети, какви пасавани? То въобще трябва да изчезнат тия книжки.
59
1
 
26
 
! Отговори
az преди 1 месец
Защо трябва да нося здравната книжка като по ЕГН много лесно може да се провери дали човек е здравосигурен?