Патриарх Даниил даде началото на Поклонническия път "Рилският Чудотворец"

Пешеходният поход е до 6 август
42

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил за 15-а поредна година бе дадено начало на поклонническият път „Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.

Поклонението, посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски, всяка година събира десетки, а по някога и стотици православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на неговите мощи, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г. Пешеходният поход се провежда от 1-ви до 6-и август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска св. Литургия в манастирския храм „Рождество Богородично“.

Началото на похода и тази година бе дадено в старинния столичен храм „Св. София“. Бе проведена св. Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Първойерархът на Българската православна църква за първи път ще отслужи водоосвещението и на 5-и август (понеделник) от 10:30 ч. при едно от Седемте рилски езера – „Бъбрека“, традиционна част от програмата на поклонническия път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
"По делата им ще ги познаете" е казал Исус Христос. Йактшвото и да се говори на новия Патриарх, всеки човек се определя, какъв е само от неговите дела и постъпки. Нека Бог да помогне на Патриарх Даниил да въведе Вероучението в училищата от детска възраст, за да може България да има здравомислещо поколение в бъдеще, а не най- корумпирания народ в Европейския съюз.
33
1
 
2
 
! Отговори
Петя преди 1 месец
Бог да помага на Патриарх Даниил, да го благослови с мъдрост и здраве за да направи българския народ по - духовен и със силна вяра в Господ Исус Христос. Само духовността ще спаси България, както е било преди Социализма. Бог да пази България!
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурен съм, че Господ няма да остави това прасе Даниил да злоупотребява с вярата на поклонниците
31
3
 
9
 
! Отговори
ваня преди 1 месец
ДоБог ни го прати и ще му помага и ще го закриля.Предстои му дълги години да служи Няма да бъде отстранен
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато този проклет турчин го раздава патриарх, Господ ще наказва България. Това е падението на 13 години герб ДПС, ограбиха България и откраднаха вярата, но ще горят когато започнат масовите протести и ще бягат д обезумял поглед към дявола
29
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Данаил ще бъде първият отстранен патриарх.
28
18
 
9
 
! Отговори
менте поп 6 преди 1 месец
Разбрахте ли, драги българи и българки? За патриарх ви назначиха представител на червената олигархия, която ви граби и тероризира вече 80 години!!!
27
7
 
8
 
! Отговори
менте поп 5 преди 1 месец
В документа пише, че Трендафил Тодоров Николов, с дата на раждане 23 март 1939 г. в с. Кремене, е работил в структурите на ОУ на МВР ​- Смолян - ДС като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен. Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.
26
6
 
8
 
! Отговори
менте поп 4 преди 1 месец
Баща му Трендафил Николов е родом от смолянското село Кремене. Той се пенсионира като полковник от милицията. После през 2006 г. написа книга за Кремене, сподели отец Димитър. През 2016 г. от община Смолян е публикуван документ от проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в който се обявява за установена принадлежност на Трендафил Николов към ДС.
25
3
 
7
 
! Отговори
менте поп 3 преди 1 месец
Още при регистрацията на фирма Непар се налага традицията за шефове да се избират все роднини на висшите духовници. Пръв управител става чичото на тогавашния епископ Серафим Мелнишки, който е викарий на Неврокопския митрополит Натанаил. След *** на дядо владика и избора за негов наследник на епископ Серафим, шеф на църковната фирма става брата на неговия любимец и доскорошен викарий епископ Даниил. Докато тече смяната на управителите, бъдещият патриарх вече е напуснал Гоце Делчев и катери църковната стълбица. Запазва обаче влиянието си в Неврокопската епархия. Миряни разказват, че след
24
3
 
6
 
! Отговори
менте поп 2 преди 1 месец
Срещу фирмата още от създаването и през 2007 г. има множество обвинения от миряни и редови свещеници, че е удобна вратичка за източване на църковното имущество. Като пример за прахосничество е давана сделката за тризвездния хотел Неврокоп, намиращ се в центъра на Гоце Делчев. За комплекса църковната фирма плаща 1,3 млн. евро, след като всички други кандидати, сред които и успешни бизнесмени, се отказват заради прекалено високата цена.
23
8
 
8
 
! Отговори
Менте поп преди 1 месец
Новият български патриарх Даниил (Атанас Трендафилов Николов е светското му име, б.ред.) е описван като изключително скромен, отдаден на бога, смирен аскет, чиито молитви вършат чудеса, но явно и на него нищо човешко не му е чуждо, четем в Уикенд. Особено, когато с това може да помогне на свои роднини да заемат благи постове. В случая, благодарение на уж омразната на всички шуробаджанащина, по-големият брат на Даниил Петър Николов, е назначен за управител на фирма Непар, чийто собственик е Неврокопската митрополия.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в това е и същността на християнството, да помага на бедните и нуждаещите се, самият Христос е бил бездомник
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският Патриарх беше на прием не в Рускотов, а в Американското посолство, едва тогава там главчев се осмели да го поздрави, 9 дни след избора, след като американският посланик го посрещна лично
20
20
 
4
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Като един истински вярваш човек,Даниил намери пътя към Руското посолство и КГБ!Преди него,баща му намери пътя към ДС и КГБ.Пародия на църква!
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 17, защото сме свикнали на охранени митрополити, а Българският Патриарх Даниил е аскет, истински монах, живял 7 години в Ню Йорк, няма да се впечатли от никакви приеми и посолства, вече отстрани всички гръкомани
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 18, напротив, ще осветява мястото, осквернено от дъновистите
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави се на Дънов....
16
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този ми прилича на клошар от централна гара. Никаква осанка.
15
4
 
7
 
! Отговори
Математик преди 1 месец
От там направо да тръгва за Париж, че да анатемоса Олимпиадата!