Кои са най-честите нарушения на пътя?

Младите шофьори понякога имат неправилна преценка
2 авг 2024 22:45, Инна Ангелова
18
Кои са най-честите нарушения на пътя?
Снимка: БГНЕС

По данни на МВР от началото на годината в страната са станали над три хиляди катастрофи. Броят на загиналите при пътни произшествия е намалял с 36 души спрямо първата половина на миналата година.

Някои от основните причини за катастрофите през тази година са неправилно маневриране, превишена скорост и отнемане на предимство. Според експерти за безопасността на пътя трябва да се учи от рано, за да може да се изгради адекватно отношение към шофирането.

“Сред основните причини са допуснатите от водачите нарушения. Те са свързани основно с неправилни маневри, несъобразена скорост или отнемане предимството на някой друг”, заяви комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция" на МВР.

Пред Нова Петър Вутов от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България допълва, че несъобразената скорост е най-честата причина за катастрофа, “неправилната преценка на тази скорост и неправилната преценка на спирачния път, защото колкото по-голяма е скоростта, толкова по-дълъг е спирачния път”.

“Прекалено високата скорост, с която младите допускат да управляват автомобилите, също води до изхвърляне на автомобила в завой и удряне в дърво или изпадане в канавката”, подчерта Вутов.

Неправилната преценка на ситуацията, но и на собственото си физическо състояние след употреба на алкохол или наркотици сред младите също е сред сериозните рискове на пътя, според органите на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-честите нарушения на пътя са: неподдържана пътна настилка, липса на знаци и маркировки или неправилно поставени такива, неправилна организация на движението и паркирането, липса или неправилен контрол от страна на КАТ. За други не се сещам...
13
0
 
4
 
! Отговори
най честото е преди 1 месец
да те спират без никаква причина. Никъде в Европа не са ме спирали полицаи, ако не съм извършил нарушение!
12
0
 
1
 
! Отговори
АсвалтеРоденНашъъъ преди 1 месец
три са основни нарушения за пътищата: 1) откраднат асвалт преди да бъде положен на пътя, 2) откраднат асвалт след като е положен и 3) откраднат асвалт преди да се каже за кой път е.
11
0
 
2
 
! Отговори
Методология на МВР преди 1 месец
В градска среда, е много по-лесно да се контролират и санкционират нарушенията на място, но не. Патрулката ще се скрие в някои храсти извън града, ще си курдисат камерата (естествено не обозначена), единия снима, а другия чакъли малко по-надолу със слънчогледа.
10
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Там на ул Гурко спират и маневрират автобуси на принципа "Случаен превоз" свестните родители без детски столчета за децата си в колите им правят маневри в двойна непресечна влизат в насрещното движение че така им е по удобно да спрат до автобуса да си оставят детето и там по закон е ЗАБРАНЕНО СПИРАНЕТО НА АВТОБУСИ ТОВА НЕ Е АВТОГАРА!!!Но въпреки многото контролни органи било то от Дай Кат МВР ЦГМ че там е синя платена зона това остава НЕЗАБЕЛЯЗАНО ОТ ВСИЧКИ АНГЕЛИ НА ПЪТЯ !!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я пак кои те убива с видео наблюдението ??? ,Масова практика е минаването на червен светофар,масово се кара с поне 20 километра над позволената скорост,дори в населени места,масово без колани,масово се кара и се говори по телефона,масово се спира навсякъде където ти се доще на авариики .Ти караш като виетнамски велосипедист =а после КАТ ти били виновни.Това го направи в Германия и да видиш що е глоби,накрая и без книжка
8
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Всички популисти реват че някой не спазма правилата за движение, а когато те самите не ги спазват точно тези ревящите и се показват по медиите като безгрешните видиш ли ти е просто меко казано нелепо! На улица Гурко в София начертаха пешеходна пътека на 6 ленти за движение при наличието на подлез на по малко от 50 метра и на пешеходен светофар на 50метра в другата посока! Там изкачат с колела без да слизат да ги бутат по закон и кучкари да си разхождат пиян кучетата в парка!Там е и автогара!!!!!
7
1
 
6
 
! Отговори
ГерболИННА преди 1 месец
Рушветите на КАТ
6
3
 
1
 
! Отговори
УБИВАТ С КАМЕРИ преди 1 месец
КОНСТИТУЦИЯТА чл.32 ЗАБРАНЯВА ВИДЕО ТЕРОРА . НАД 6 000 000 жертви в БЪлгария на видео терор вкл от тол терористични канцерогенни камери..ЗАконът забранява лепенето ДА се отнемат книжките на всички от МВР ,КАТ,ДАИ заради принуждаване на водачите да лепят на предни стъкла холограмни оръжия за масова ликвидация!!ДА се отнемат книжките на издържаните с ограбвани милиарди служители вкл от МВР КАТ И ДАИ заради принуждаване на водачите да увреждат тежко нелечимо климата с включени фарове
5
0
 
3
 
! Отговори
Не бързайте идва зим преди 1 месец
Броят на загиналите при пътни произшествия е намалял с 36 души спрямо първата половина на миналата година.
4
0
 
8
 
! Отговори
Док преди 1 месец
Между Търново и Горна Оряховица има пряк път през Арбанаси. Тесен и доста стръмен, с типично планински характеристики. След като го преасфалтираха преди около 4 години, катастрофите се увеличиха 7 пъти!!(не си измислям, може да проверите). Оказа се, че смеската за асфалта не отговаря на абсолютно никакви норми. Минаха повече от две години и се случиха много катастрофи, преди да успеят да накарат изпълнителя да го преасфалтира отново. С правилната смеска. И катастрофите веднага намаляха.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само докатокарах учебните курсове, а това преди 20 години, всеки пътп ме засичаха. Нарочно.
2
1
 
18
 
! Отговори
От храсталака преди 1 месец
Най-честите причини за тежки катастрофи не са "нарушенията на пътя" от млади водачи, вследствие на висока скорост, алкохол и наркотици, както се опитват да ви убедят КАТеричоците. Лоша пътна настилка, липса на маркировка, неадекватно поставени знаци и табели, компрометирани мантинели и отводнителни системи и неподдържане на пътищата през лятото, храсти, клони и висока трева, които силно влошават видимостта, особено нощно време.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А относно - насипното и опасно състояние на пътната настилка- поради некачествено проектиране изпълнение и подръжка...къде е в класацията..Липсващи и некачествени материали..ЧЕКМЕДЖАН НЕЩО ДА КАЖЕ..