Окончателно: Край на схемата с "френската безработица"

Еднодневните договори ще са с по-дълъг срок
2 авг 2024 19:38, Стела Стоянова
22
Окончателно: Край на схемата с "френската безработица"
Снимка БГНЕС

Депутатите окончателно сложиха край на схемата "френска безработица", която позволяваше само със 7 дни работа в ЕС на минимална заплата от 1700-2000 евро у нас да се получава максималното обезщетение за безработица от 2300 лв.

Промените на ГЕРБ-СДС в Кодекса за социално осигуряване минаха на второ четене в пленарна зала. Те предвиждат при определянето на обезщетение със стаж от чужбина да се вземат предвид доходите на човека от последната му работа, но и всички доходи от България и други държави за последните 24 месеца.

Право на обезщетение за безработица у нас има всеки, за когото са внесени или дължими осигуровки за поне 12 месеца от последните 18. Обезщетението е 60% от среднодневния осигурителен доход за последните 24 месеца. Когато обаче през този период е работил и в друга държава от ЕС, влизаха в действие европейските регламенти. Според тях се взема само доходът от последната работа, независимо каква е продължителността ѝ, дори да е 2-3 дни, пише "24 часа"..

Освен това по предложение на Десислава Танева бе решено еднодневните договори да бъдат с по-дълъг срок и да се вдигнат от 90 на 120 дни. Това ще позволи на земеделците да съберат реколтата, обясни тя.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Всеки, който иска да получи повече пари, отколкото е внесъл като осигуровки е ***. Той се храни от изработеното от другите. Този социален параразитизъм създава хора, които цял живот ядат повече отколкото са произвели.
17
0
 
0
 
! Отговори
До Иван преди 1 месец
Тук ли си още?! Такива *** от класа вън от кораба!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошо няма. Не беше честно спрямо останалите, които не са отишли да подпиша договор за седмици във Франция, сега с тези пари да увеличат си 3 месеца борсата. В Испания е 2 години.
15
1
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 1 месец
До Анонимен,не по-лесно е да си бг пенсионер,продаваш децата си по чужбина,живееш като бог на техен гръб и никой копче не може да ти каже,законно,но не морално даже гну сно,но български ценности кво да правиш
14
2
 
2
 
! Отговори
До Али ръза преди 1 месец
Али ръза, научи бьлгарски , бьлгарите не те разбират
13
3
 
2
 
! Отговори
закони за бг измама преди 1 месец
Къде отиват парите внесени за по-малко от 12 месеца. Един има право на тия пари но не ги е внесъл а тегли от парите на тия с по- малко от 12 месеца. Затова и няма кой да бачка и какво да бачка защото единия крадне от другия. Договори за 1 ден е кой балак ще иде за 1 ден и после остава без помощи.
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България навсякъде са само схеми, измами, далавври и кражби, нищо друго. От най ниското ниво до най високо. Как изобщо се събират пари в бюджета е абсолютно непонятно.
11
4
 
18
 
! Отговори
ПРАВО КУМЕ В ОЧИ преди 1 месец
КОЙ КЪДЕТО Е РАБОТИЛ, ТАМ ДА му ПЛАЩАТ ЗА БЕЗРАБОТИЦА
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9... Може, ама на магистралата..
9
6
 
29
 
! Отговори
ЗНАЧИ АСАН РАБОТИ преди 1 месец
НА ФРАНЦИЯ 7 ДЕНА, А ПОСЛЕ БЪЛГАРИЯ му ПЛАЩА 9 МЕСЕЦА ПО 2 300 ЛЕВА
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въвежда се данък при използвнето на изкуствен интелект от фирмите и с този данък обезщетенията за безработица могат да се повишат.
7
12
 
6
 
! Отговори
Али ръза преди 1 месец
Ей мислите се за големи *** ама ние ще намерим друго яче и пак ще си вземаме дължимото което ни се полага.
6
10
 
10
 
! Отговори
до Драганчу преди 1 месец
Немаш си представа Драганчо, как ще заплаче държавата, като започнат да се изнасят Хиляди, а като вкарат и Еврото..., държавата шъ опустее!!! Ама ти не съ отчайвай, тука шъ останат Единствените Истински патриоти на Бг- ромите!!!! -))))
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз желая да направят обезщетенията 100 процента от брутното ти трудово възнаграждание през последните 12 месеца. Така ще е най-добре за безработните и така безработните ще могат да се пазарят за по-висока заплата в България.
4
9
 
14
 
! Отговори
от Плевен преди 1 месец
Моят син преди 5 години беше при един мастит плевенски земеделец който вместо обещаните 37 лв на ден, той му даде в края на месеца едва 22 лева; нямаше договор ..! А синковеца заведе в стопанството на този неблагодарник още 4 негови приятели. Тя мадам Деси Танева търси балъци някои на работи на българските земеделци явно за 20-25 лева, ама по 10-12, та ако може и по 14-18 часа на ден, нали? Тази лелка толкова се ояде с власт, че носи килоти 98 номер. Срам няма тази бабичка! Да изчезва от хоризон
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ИванБегай да те няма, без това не си полезен за хората, които живеят в България. От ръртеи като тебе аман.
2
7
 
15
 
! Отговори
Драган преди 1 месец
До Иван - България вече плаче за теб...
1
34
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Ето затва мразя България и не искам да живея тук. Само прецакват хората и напускам. Това беше едиственото хубаво нещо и се вазползвах ама вече няма и напускам. Терминал 2