Сигнали в Helpbook за видеозаснемане на физически лица и частни имоти

Ако видите нередност, пишете в платформата и пратете снимки
2 авг 2024 19:30, Анисия Иванова
14
Сигнали в Helpbook за видеозаснемане на физически лица и частни имоти
Снимка: Helpbook

С масовото навлизане на видеонаблюдението във всички сфери на живота ни все по-актуален става въпросът за защитата на неприкосновеността на личността и личния живот. Чрез записи от видеонаблюдение всеки може да бъде идентифициран по безспорен начин и е действие по обработване на лични данни. Право да се извършва видеонаблюдение имат търговци или юридически лица, както и такива, които извършват охранителна дейност, също и държавни институции. Във всички останали случаи видеонаблюдение може да бъде извършвано само при наличие на нормативно основание или при изрично съгласие на заснетите лица.

В тази връзка зачестиха сигналите, постъпващи в платформата на Helpbook.info, и днес ще ви запознаем с някои от тях. „Сигналът се подава във връзка с поставена камера на жилищна сграда, обитавана от няколко семейства, които са съсобственици на имот в с. Рибарица.

Въпросното видеозаснемане е 24/7 в денонощието. Проблемът е, че не се заснема само имотът на собственика, който я е поставил, а заснема и части от останалите имоти, на които собствениците не са съгласни.

В имота има движение, разхождат се деца, които също биват заснемани, навлиза се в личното пространство на всички обитатели. Не сме наясно въпросното видеонаблюдение има или няма звук, нещо, с което също не сме съгласни и нарушава правата ни.

Снимат се обитателите и на имота в съседство, против волята им, включително и децата.
От наша страна има две устни молби за промяна местоположението на камерите, но реакция няма.
Моля, вземете отношение въпросното видеонаблюдение да бъде преместено, насочено, без звук и да заснема само и единствено частите от имота на собственика, който ги е поставил.“

„Пред заведение ,,Ресторантчето‘‘ в ж.к. Разсадника - Коньовица има монтирани 4 броя камери за видеонаблюдение, които са в нарушение на Регламент (ЕС) 2016/679 и заснемат абсолютно неправомерно в района и в пълен противовес на нормативната уредба. С оглед нарушаване правото на личен живот на живущите, моля за незабавни действия за премахването им и санкциониране на виновните за това лица.“, пише в сигнала.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Колю преди 1 месец
До Мара Ама така ще заснеме любовника ти и мъжа ти ще разбере. Камера да си сложи насочена към неговата врата комшията ти.
11
2
 
14
 
! Отговори
Мара преди 1 месец
На съседа му разбиха апартамента. Сложи камера на етажа така,че да се вижда на целият етаж,кой идва и кой минава..Аз пък съм му благодарна, защото е някаква сигурност както за мен така и за останалите съседи на нашият етаж..
10
1
 
8
 
! Отговори
Айде моля ви се, преди 1 месец
показвахте си тъ пите сертификати на охраната, че не можехте без молове и не се сещахте че здравният статус са лични данни!
9
2
 
2
 
! Отговори
СССР гази фаши бълхи преди 1 месец
Фавелите в София.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз се чудя какво ни набутват тази платформа дето събира лични данни, а тя също била собственост на варненската групировка, както и този жълт сайт. С изпълнителен директор онази русата парашутистка.
7
0
 
3
 
! Отговори
Мвр и общинатаГледат преди 1 месец
На коя как и влиза и кой колко го е надървил нормално е за милицюнерска държава като БеГето народа е казал мъж и жена в легло и последната ушеф
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави се за обшата ни безопасност. Щом си навън ... Това е. Отделно, телефоните се следят вече и без *заппвед*.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знам не само кой е пред нас, ами кой е на 8 пресечки. И не *** това знам колко пъто е минавал, колко често, накъде гледа и вече може да следя и по-похидка, така че нишо не обягва. Който енимал публипен профил с повече от 10 снимки го знам. На другите ом имма лицата с часове. И какво? Какво лошо ома в това?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В прованса охранителни фирми поставят камери на улични стълбове на височината на вторите жилищни блокове и снимат вътре в домовете на хората. Това е откровен eкcxибициoнизъм.
3
11
 
27
 
! Отговори
мммиии преди 1 месец
Като ви оберат имота, първо при тия лошите с камерите ще тичате..
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това заведение в Разсадника е на брата на футболиста на Ботев Ивелин Попов.Много са нагли,страшна *** е през вечер там!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ме вика, кой му ч.y.ка, фото Мексико е тука!