Хампарцумян: Трябва амбиции за по-ранно приемане на еврото

И 10 години да минат, пак няма да има готови за еврозоната
4 авг 2024 11:50, Инна Ангелова
146
Хампарцумян: Трябва амбиции за по-ранно приемане на еврото
Снимка: БГНЕС

Датата юли 2025 за влизане на страната в еврозоната не е реалистична цел, смята финансистът Любомир Каримански. И допълни, че причините за това са много.

“Първо в конвергентните доклади има доста повече бележки като допълнителни фактори към 4-те основни критерия. Един от факторите е свързан с конкурентоспособността на нашата икономика. Но и нашите асоциации на бизнеса казват, че не са готови за тази дата. Не бива да се фиксираме върху датата. Трябва да ни интересува темпът на нарастване на възнагражденията може да доведе но нарастване на производителността в икономиката”, каза Каримански.

Банкерът Левон Хампарцумян допълни, че трябва да се направи всичко възможно, за да може да влезем по-бързо в еврозоната. “Ако има амбиция това да стане в средата на другата година, по-добре да бъде дефинирано”, каза Хампарцумян.

По думите му тези, които не са готови да приемем еврото сега, няма да са готови и след 10 години, съобщават от Нова.

“Влизането в еврозоната има и дисциплиниращ ефект. В един момент ще се окаже, че едни хора – в администрацията, в бизнеса, не им е мястото там където са”, каза Хампарцумян. Според него нивото на живот в няколко града в България е средно европейски.

“Това, че има места, където хората живеят примитивен живот, е проблем на развитието на държавата и на управление и много други неща. Администрацията трябва да бъде бутана от общественото мнение. Ако не стане, поне да знаем, че сме опитали”, каза Хампарцумян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: левеврозонаинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
Право Куме в очи преди 1 месец
До евро няма да се стигне,на никой няма да му е до него.Трета световна война чака на вратата.2025г.,човечеството ще се завърти,като пумпал.Предстои чистка на ***,човека се е самозабравил тотално!
134
0
 
1
 
! Отговори
На първи август преди 1 месец
2024 незаконното НС на първо четене гласува предложението на незаконното служебно, след незаконните промени в Конституцията "Закон за прием евр". ПРОТИВ ВЪзраждане и БСП, и 2 независими.. ПОДКРЕПИЛИ цифрово евро: ГЕРБ, ПП, ДПС, СДС, ДБ и независими. Чакайте Второ четене, а после НЯМАТЕ ПРАВО на референдум по МЕЖ. Договори. Незаконни: Служебно правителство, незаконно НС,гласуват евро в България. На българите ЧЕСТИТО.
133
0
 
0
 
! Отговори
Цифровото евро преди 1 месец
Няколко системи за бързо разплащане ще се обединят, които могат да бъдат надграждани, в тях имущество, здравен паспорт, глоби, всичко обединено в едно., процесите започват от 2007 г. Съвсем случайно финансовата криза започна 2008. В Канада сметките на всички дарили пари за протести бяха блокирани и закрити. Вече щъкат неофициални индивидуални въглеродни отпечатъци. Следва програмата "От фермата до вилицата", ще се проследява кой какво консумира. Обсъждани са лимити на харчене. КРИЕ СЕ ИНФОРМАЦИЯ
132
0
 
0
 
! Отговори
България преди 1 месец
има представители в ЕЦБ за въвеждане на дигитално евро чрез смарт часовници и мобилни телефони. Това е, което не се казва на българите. Да каже колко тона злато от 2002 са дадени в Банката на Англия, което носело лихви. 25 тона са дадени. 16 тона са в България. За 21 години са получени към 596 кг. злато. За сравнения Концесията злато според слухове годишен добив 7 тона. Златото ни се използва за спекулация на борсата. Защо златото не е прибрано в България, защо България не оперира с него.
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
... разрешение дори само за прелитане -- бам ! удар с тактическо ядрено оръжие или еквивалентно по "съюзниците", т.е. прислужниците на сащ. България трябва да започне да се дистанцира от страни, коитопостоянно имат претенции към Русия -- няма да бъде здравословно оставането влагера на войнолюбци, които реално са лузъри.
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
... действат в посока на смаляване, смаляване, смаляванеи приравняване към страните от 1-ва група. Докато реално България принадлежи къмвтората група страни.Еврото няма бъдеще. След няколко години ще започне втората фаза на третата световна -- за нея компрадоритеняма да ви информират и ще ви държат в неведение до последно. В тази фаза Русия е възможно да употреби тактическо ядренооръжие -- ако натовски или американски самолети излитат от бази в източна европа,или получават разрешение ...
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еврозоната е капан, в който влизат жертви -- такива са балтийските страни, словакия, словения, хърватска. Това са страни от разпаднали се федерации -- ссср, чехословакия, югославия, в които са били подчинени на една водеща членка. Тези които не искат да влизат са Полша, Унгария, Чехия, Румъния -- това са друга категория страни с по-големи икономики и съответно възможности -- и Българияв коя категория е -- управлявана от предатели компрадори които искат да я омаломощят и постоянно ...
128
0
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Банките на този измимник в момента - пресмята операциите си в Евро без да сме го приели и грабят с двойни такси гражданите а данс спи
127
0
 
3
 
! Отговори
Откога преди 1 месец
химици имат право да коментират финансови въпроси. Няма образование, знания и капацитет.
126
0
 
5
 
! Отговори
Този човек преди 1 месец
има ли някакво образование свързано с финанси. Като го чета имам чувството, че жената почистваща входа има повече икономически знания от него.
125
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Амбиции трябва да се изпъди мършата от държавата
124
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз рептил няма ли да занемее веднъж завинаги. Само простотии ръси.
123
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като иска евро да си събира багажа и да върви в Брюксел, на никого няма да липсва.В България се ползва българския лев.
122
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До 118. Ами същия като оонова недоразумение Плевнелиев. Мине не мине време и някой от тях се изходи по някоя медия. И двамата не са никакви.
121
2
 
8
 
! Отговори
Гаро преди 1 месец
Я не моем да разберем!?....ерменци,евреи,турци и не знам си кои още яхат България дават акъли за които никой не ги е питал и водят чрез Геноцид българите на заколение...
120
2
 
8
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 месец
Да ви таковам таковато. Унищожихте България,да не ви споменавам поименно, и са еврото че ви оправи....От 1990год. закопавате България все по дълбоко и по дълбоко !!!
119
2
 
11
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Стига с това евро бе ,косур ни е на голия ***. То ако беше толкова хубаво и задължително една Полша щяха да го приемат. Те по глупави ли са от нас ? Айде малко по-сериозно. Искат да изкарат парите на бабите от под дюшеците. Безсрамници !
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз пък с неговото евро . Думата евро идва от евреин ;) Еврото си е пирамида за балъци . Няма хартиена валута не изгубила стойността си в човешката история . Когато си в един лагер с най фалиралите е по добре да не делиш нищо с тях . Пирамидии гръкофараони и евробалъци за милиардии . Евро земии ейй евро земии ей
117
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да разбера откъде идва авторитетът на Хампарцумян. От години не е никакъв шеф никъде. Изказванията му са меко казано неуместни. Бръщолеви някакви нелепици по тв студиа. На някого от полза ли са "анализите" му?
116
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя Харпуткян изглежда като излязъл от филм на ужасите .САЩ си туриха такиваИзчадия да унищожават.