Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите

Във Воден искат да се организира издигане на сглобяеми къщи
5 авг 2024 09:10, Елка Василева
158
Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите
Кадър: БНТ

Дни след пожара в ямболските села Воден и Крайново, при който бяха опожарени десетки къщи, населените места продължават да се справят с последиците.

13 семейства останаха без дом, те са настанени във фургони. Споделят, че условията са лоши, тъй като разполагат само с легла, предаде БНТ. Досега пострадалите са получили само еднократна помощ от 1500 лв. Храна им се доставя веднъж дневно от община Болярово.

Още по темата
Жителите на селото призовават държавата за помощ - да се организира издигане на сглобяеми къщи, тъй като условията във фургоните не са добри.

Домът на Сашо и Тинка от Воден е изгорял до основи. Мъжът, който работи в Холандия, се е прибрал по спешност, след като разбрал, че къщата му е изгоряла. Те имат 7 деца, сега семейството е настанено в три фургона.

"Това е временна работа. Зимата не знам как ще живеем, държавата да помисли нещо занапред. С 1600 лева няма как да се живее".

Сега двамата родители спят отвън. Заради задуха във фургоните им донесли климатик. Мъжът обаче казва, че не може да си позволи толкова висока сметка за ток.

"Как да отида да работя в чужбина и да оставя жена ми сама в тези фургони? Аз трябва да взимам 2000 лева заплата, за да плащам за този климатик".

Ангел е един от жителите на Воден, които отказват да се евакуират и частично е спасил дома си от огъня. И той, и съседът му Сашо призовават да се помисли за вариант със сглобяеми къщи.

Оценките на щетите от пожара са изпратени до финансовото министерство и междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Жителите на Воден споделиха, че непосредствено след пожара в селото са обикаляли крадци, които търсят желязо, но полицаите бързо ги спрели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В нормалните държави се правят застраховки на имотите и НИКОЙ няма да те застрахова, ако къщата ти изглежда какво изглеждат повечето в БГ - *** навсякъде в двора които само ще направят пожара по-голямДо кога държавата все ще трябва да ходи след ***???
138
3
 
1
 
! Отговори
атлантик преди 4 седмици
с евреиско украинските партии напшред -герб пп дпс попеда
137
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да сменят гражданството със някакво по-свято, я украинско я еврейско. Тогава ще има 4тири звездни хотели олл инклузив. И после онова същество Главчев пак да ми обяснява как имало добро име. 30 резервации в хотели не успяха да направят тези обесници герберски пеевски, иначе се борили с дерибеите.
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 135 -- това, че бягат от война не значи, че трябва да живеят в луксозни хотели на морето.
135
3
 
3
 
! Отговори
до 130 преди 1 месец
защото не бягат от война бе, имат си дворища, които ги хранят и могат да си построят къща, а украинците нямат нищо тук, за това
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами хората които нямат дом, плащат наем цял живот, нямат и фругон като се разболеят и не могат да плащат!
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие сте гъсета бе, знаете ли колко хора нямат фургони
132
3
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Какви застраховки , бре долните списвачи?Имам апартамент и къща и тия мошенни.ци вадят вода не от 9, а от 99 кладенеца само и само да НЕ ПЛАТЯТ!!!!Много добре ги знаем....
131
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен133 - защото украинците са супер нагли и нахални и тях не ги устройва нищо по-долу от луксони хотели на първа линия на морето. Ако някой се опита да ги мръдне ще нададат вой до небесата. И защото са мързеливи пара,зити. На всичкото отгоре са и абсурдно неблагодарни - все са недоволни и ни плюят в клипчетата си в YouTube - гадно племе са.
130
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не ги разменят с украинците по хотелите? е затова ще има 30% гласували. Управлението е загубило всякаква легитимност.
129
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже вътре във фургона живеят по 10 човека и някой катоПръдне ще мирише, по - добре е да вземаш една кирка и лопата и да изкопаш под фургона леговище и там да спиш на свеж въздух.
128
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предложиха им хотели, всички отказаха. Искат се пари. Искат дом.
127
3
 
14
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 месец
Нали искахте частна собственост бе ***, няма държава вече, сами се оправяйте. Хем частници искат да са , хем държавата да им дава. Е не става. Има застраховки сега
126
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за укрите - хотели! Долу предателското правителство! Сглобкаджиите в затвора!!!
125
9
 
22
 
! Отговори
добре ги познавам преди 1 месец
С какво помоггнаха украинските мъже,които паразитират в България в трудни моменти,като пожари и наводнения?Не си мърдат пръста,защото ни презират и се смятат за нещо повече от нас!Ако ние бяхме в техното положение щяха ли да ни помогнат?В коя държава са настанени в хотели?Какви българи сте,зачерквате своите!Тези никога,ама никога няма да ви помагат ,акосе наложи!
124
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега пък аз да ви кажа,че имах къща в Плевен строена 1965г и отказаха да ми я застраховат,защото била стара!
123
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До кога ще хрантутим укрите - в 80 % от територията на Украйна няма никакви военни действия и хората там си живеят нормално. Наглите укри да си заминават там --- ама те искат безплатни луксозни хотели по морето
122
7
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
А без фургон , нахалници?!?!
121
3
 
25
 
! Отговори
Бум преди 1 месец
А държавата ли е подпалила пожарите, че трябва да строи нови къщи? Държавата трябва да хване подпалвачите и да ги съди. Не да строи къщи. Кой пали пожарите е въпроса тука и как трябва да бъде наказан. Защо никой не написа, че подпалвача трябва да бъде открит, съден и да заплати щетите? А само се говори, че държавата трябва да плаща?!!
120
13
 
17
 
! Отговори
Казума преди 1 месец
А бе мани ги тия бе дайте да помагаме на Украинците. За какво е една държава ако не да тъпче собствения си народ и да припка като кученце след интереците на ФАЩ.