Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите

Във Воден искат да се организира издигане на сглобяеми къщи
5 авг 2024 09:10, Елка Василева
158
Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите
Кадър: БНТ

Дни след пожара в ямболските села Воден и Крайново, при който бяха опожарени десетки къщи, населените места продължават да се справят с последиците.

13 семейства останаха без дом, те са настанени във фургони. Споделят, че условията са лоши, тъй като разполагат само с легла, предаде БНТ. Досега пострадалите са получили само еднократна помощ от 1500 лв. Храна им се доставя веднъж дневно от община Болярово.

Още по темата
Жителите на селото призовават държавата за помощ - да се организира издигане на сглобяеми къщи, тъй като условията във фургоните не са добри.

Домът на Сашо и Тинка от Воден е изгорял до основи. Мъжът, който работи в Холандия, се е прибрал по спешност, след като разбрал, че къщата му е изгоряла. Те имат 7 деца, сега семейството е настанено в три фургона.

"Това е временна работа. Зимата не знам как ще живеем, държавата да помисли нещо занапред. С 1600 лева няма как да се живее".

Сега двамата родители спят отвън. Заради задуха във фургоните им донесли климатик. Мъжът обаче казва, че не може да си позволи толкова висока сметка за ток.

"Как да отида да работя в чужбина и да оставя жена ми сама в тези фургони? Аз трябва да взимам 2000 лева заплата, за да плащам за този климатик".

Ангел е един от жителите на Воден, които отказват да се евакуират и частично е спасил дома си от огъня. И той, и съседът му Сашо призовават да се помисли за вариант със сглобяеми къщи.

Оценките на щетите от пожара са изпратени до финансовото министерство и междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Жителите на Воден споделиха, че непосредствено след пожара в селото са обикаляли крадци, които търсят желязо, но полицаите бързо ги спрели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
9
 
20
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Държавата да им помогне да си построят къщи Те не са виновни за пожарите.И стига е издържала тия навлеци от Украйна
118
8
 
20
 
! Отговори
Стига преди 1 месец
Стига сте просили от държавата! Ако утре ти изгори колата на пътя и няма застраховка, държавата ли трябва да ти купи нова? Същото е и с къщата. Научете се да плащате застраховка. Нито пожарната, нито държавата е виновна. Виновен е този дето пали!
117
11
 
16
 
! Отговори
До Бг депутат преди 1 месец
Украинците ти са за всичко виновни! И парите ти изядоха и пожарите запалиха и здравеопазването съсипаха и ковида пуснаха и..така до края на света. Моли се да не попаднеш в тяхното положение и да не се молиш на някоя чужда държава да те приютява.
116
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата НЕ Е длъжна да осигурява дом на никого, нито пък издръжка. Ако моят или вашият апартамент в града изгори, дали изобщо на някого ще му направи впечатление? Разбира се, че не. Ако имаш застраховка, щетите ти се покриват. Ако нямаш, пиеш една студена вода, хващаш се в ръце и се справяш. Стига вече с този гнусен манталитет, че винаги някой ни е длъжен за нещо. Ами не е.
115
3
 
16
 
! Отговори
отмъщението : преди 1 месец
Всички депутати да заживеят във фургони !!!
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тези не са българи...Все пак са хора , нали !
113
5
 
9
 
! Отговори
Бг-депутатин : преди 1 месец
До Пет...-- Украинците изядоха парите , пак !
112
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тома Томов пред телевизора :Помощите за бедстващите от пожарите , или ще бъдат ОТКРАДНАТИ , или ще бъдат ПОДАРЕНИ НА УКРАЙНА ... А ДЕ !
111
4
 
9
 
! Отговори
Пет преди 1 месец
Стига сте писали едно и също за украинците! Тук става дума, че някой *** българин (не украинец или американец) е запалил поредния пожар. Толкова ли нямат мозък тези хора в главите си?! Цялата страна гори от пожари! Трябват закони! Палиш - ходиш в затворя. Застраховаш - плащат ти при бедствие или пожар. Държавата не е длъжна да строи къщи. Това не е Бруней!
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срещу 50 лв. на година, един застрахователен брокер застрахова комбинирано срещу пожар, наводнение, кражба, земетресение, токов удар, че даже дават пари за наем ако те наводнят и правиш ремонт да има къде да спиш. Много е лесно за всяко бездействие от Наша страна да се търси и обвинява държавата.
109
6
 
9
 
! Отговори
Тези не са българи преди 1 месец
Тези са от ***. Седем деца, дето на са мислили как ще ги гледат. Сега чисто нова къща да им подарят на място на изгорялата колиба. Как па не.
108
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да изхвърли от хотелите наглите украинци и да им размени местата с пострадалите от пожарите българи
107
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вън паразитиращите укри! Защо те са в луксозни хотели и докога ще ги хрантутим?!
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То Държава няма има некакви големци които крадат от държавата и народа .То и народ няма всеки се е превърнал в егоист .Отдавна сме нарушили завета на Хана да бъдем сплотени -разединиха ни и сега ни владеят затова тези хора там ще останат във фургоните като онези другите от преди 2години с наводненията .Водач на народа няма всеки се бие в гърдите че най много гласове спечелил на изборите но ги смятат колкото да си преброят субсидията .Субсидията за 6 месеца да дадат партиите ще построят къщи
105
2
 
13
 
! Отговори
?? преди 1 месец
Като не помагат, отивате 200 човека при местния феодал на гости и взимате каквото ви трябва. Гарантирам ви че пари има... селски кметове са милионери. На тях това ако им се случи дали ще са във фургон??? Когато подобни неща започнат да се случват, тогава ще има оправия. Със плакати и остроумни надписи по протести нЕма да стане
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТЯ ЗА УКРАЙНА ОТДЕЛЯ АМИ И ЗА ПСИХИАТРИИТЕ ТРЯБВА ДА ОТДЕЛЯ ЧЕ ДА ПРИБИРА ЕЙ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ.
103
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И във Воден трябва да научат какво е това застраховка!
102
9
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Ако бяха украинци нямаше да са в това тъжно положение
101
8
 
11
 
! Отговори
Как няма как да се преди 1 месец
живее на село с 1600 лева. Аз вземам 1200 и плащам не повече от 100 лева за ток лятото. Ако трябват за ракия, цигари и машинките никога няма да стигнат наистина.
100
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жителите на селото не трябва да призовават държавата за помощ, а да подават молби в прокуратурата. Последната е длъжна да провери дали държавните чиновници са изпълнили в пълен обем своето задължение за оказване на помощ при бедствия. Трябва да се научите да съдите чиновниците за бездействие. Те от призиви не разбират.