В 51 общини в България има режим на водата

111 000 души са засегнати от нарушено водоснабдяване
9 авг 2024 17:00, Елка Василева
35
В 51 общини в България има режим на водата
Снимка: архив, БГНЕС

В 51 общини в България има режим на водата или общо в 14 области на страната, съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. По данни на Министерството около 111 хиляди жители са засегнати от нарушено водоснабдяване. По обобщените към началото на май данни режим на водата е въведен частично в 7 града. Засегнатите жители са над 24 хиляди. В 172 населени места също има проблем с водоподаването. Засегнатите жители са 87 180, каза министърът.

Още по темата
Всяка седмица в Министерството се получава информация от ВиК операторите на съответните територии за населени места, в които се налага въвеждане на режим на използването на водата за битово-питейни цели, съобщи министърът.

Сред възможните решения на проблема в краткосрочен план, който е в хоризонта на служебния кабинет, според получените от ВиК операторите мерки, са: проучване и изграждане на нови водоизточници за резервно съхраняване и водоснабдителните системи на съседни населени места, които да бъдат използвани в моменти, когато това се налага. Основното е изграждане на язовири, посочи министърът. Други мерки са реконструкция и подготовка на резервни водоизточници  за пускане в работен режим при възникнала необходимост, реконструкция и рехабилитация на напорни резервоари, водовземни съоръжения, реконструкция и рехабилитация на довеждащи водопроводи.

Министърът посочи, че в периоди на значително засушаване местната власт трябва да ограничи ползването на питейни води за други нужди. Това е неприятна ситуация, която не се приема добре от гражданите, но към настоящия момент това е изход за справяне със засушаването, заяви Коритарова.

По думите й позицията на ведомството е, че управлението на водните ресурси трябва да е водещ приоритет на всички институции. Ние сами не можем да се справим с проблема, необходими са огромни средства за инвестиция в ВиК инфраструктурата, изтъкна Коритарова, като допълни, че става дума не само за довеждаща инфраструктура, но и за изграждане на язовири, на модерни напоителни системи. Тя напомни, че за последните 30 години има само два изградени язовира.

Според Коритарова към настоящия момент най-бързият начин за решаване на ситуацията е използване на Инвестиционната програма за общинските проекти, по която може да бъде рехабилитирана и изградена ВиК инфраструктура в съответните населени места. Визията на Министерството е за глобално решаване на проблема чрез изграждане на нови водоизточници, а именно язовири на територията на страната, подчерта министърът.

В отговор на уточняващ въпрос Коритарова посочи, че е добре общините да приоритизират проектите си, за да може част от средствата, предоставени по Инвестиционната програма на общините, да отиде за възстановяване и рехабилитация на ВиК инфраструктурата. По думите на министъра това ще позволи ресурсите на ведомство да бъдат насочени към израждане на нови водоизточници. Проблемът е всеобхватен, многоинституционален и трябва заедно да намерим начин за решаването му, заяви Коритарова.

Тя съобщи, че дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост се изпълняват в срок. Не съм намерила забавяне в процедурите и допълни, че това е другата възможност за реализиране на програма във водния сектор. Но изтъкна, че сред първите задачи на следващия ресорен министър трябва да е изготвянето на дългосрочна стратегия в тази област.

В края на юли в интервю за БТА доц. д-р инж. Галина Димова-Бойкинова от катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на води" на Хидротехническия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия, съобщи, че по данни към края на седмицата тогава от сайтовете на ВиК операторите в България, над 60 населени места (основно села) с общо население около 40 000 жители са на режим на вода поради недостатъчен капацитет на водоизточниците. Най-голям е броят на селищата в област Шумен, каза тогава доц. д-р инж. Галина Димова-Бойкинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Много европейскоРежим на тока да чакаме ли
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А войските на СССР по Свещената Българска Земя по заповед на Сталин, и въвеждане на крепосното право (отнемане на земата на Българските Селяни и натикване по ТКЗС), избиване на Българската Интелигенция и Българската Аристокрация..... не са ли Комунистически Вандали?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моят пра дядо в края на 19 век, заедно със свои съселяни се събират и напълват с крави и биволици кораб за да ги продадат в Нова Зеландия. В Индийския океан се появява буря и корабът за да не потъне изхвърлят стадото. В Нова Зеландия спят на пясъка и като се събуждат гледат една огромна змия лежи върху тях. Вместо печалба от продажба на добитъка са принудени да работят в златни мини за да могат да платят за кораб и да се върнат отново на своя родна собствена Българска земя!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомням си като малък.... Бяло конче на черни петна дойде от Свищов, карайки пощата до село и дядо ми каза: Внученце мое гледай.... това Конче е от нашата порода Коне Вихрогони...
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вандалите (на латински: Vandili) са съюз на източногермански племена, който влиза в състава на Римската империя през V век. Дай още от вихрогоните и нещо за ламята Спаска да се посмеем още
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другият ми дядо - Легионер, живееше в Свищовския край. Там от векове цялата ми рода е отглеждала Коне Вихрогони с които е снабдявал Армията - Легионите за вардене от външна инвазия на Вандали! Моят татко също е бил Легионер. След моето раждане майка ми чува, че от утре комунистите, ще избиват Легионерите в концлагера Белене! През нощта тръгват за планинското село и там другият ми дядо крие баща ми докато почива Сталин през 1953г и по някаква си случайност остава жив от комунистите - кръвопийци!
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да то всеки може да прави бъчви и да строи чешми.аре стига глупави опорки и лъжи. Даже Фичето е ходил чирак чак в Албания. Половината население неграмотни даже няма дом и се принуждава да чиракува и да живее в чифлиците .аре построй сега чешма вместо да дрънкаш глупости. Ама нямаш знания и умения. Цанил се тролясен на фондациите и с туй се решава водната криза нали така?
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моят дядо имаше къща в планината с двор в който имаше кладенец, работилница за правене на бъчви и мебели в околията. Отглеждаше ***, овце, кози, биволици, крави два коня и едно магаре. В селето имаше фотулче с бистра водица и по надолу бе реката с течаща бистра вода от планината. Понеже трактори трудно орат в планината, направиха чак 1966 ТКЗС. Иззеха земите и горите на дядо. ДЯДО МИ СЕ ПРОПИ И БОГ ДА ГО ПРОСТИ ПОЧИНА НА МЛАДИ ГОДИНИ!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 1944 е втората световна, а преди нея България е аграрна и няма никакво водоснабдяване, какви чешмички бълнува грантаджията направо не е за вярване. Хората са гледали овце и *** и чешмите в края на населеното място са били буквално с работно време, можеш да налееш когато стадото го няма. Цялата животновъдна продукция се е изнасяла за фашистка Германия, тук не е оставало нищо и има документи за това. След войната България е руини и добре че са били съветите и колективизацията че да има.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 1944г. населението по Балканите не е имало проблеми със снабдяване с вода. Всяка къща по селата си е имала кладенец и някаква чушмичка с която са се снабдявали. Същото е било и по градовете. Всеки дом в града си е имал кладенец и чиста бистра водичка с питейна водичка от някоя близка чешмичка. Имало е корита в които майките са къпели децата всяка седмица по два пъти. Имало е общински бани. Минерални бани навсякъде колкото щеш! Реките бистри. Реките чисти и бистри!
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистите обезлюдиха българските села - иззеха им земите. По време на Османската империя са набивали на кол българите да се откажат от своята вяра, но не са им отнемали земите. Комунистите освен, че отнеха земите на българските селяни, а и тия които не си даваха земите, ги нарекоха кулаци и ги избиваха по концлагерите. Комунизма беше тотаритарен режим. След 1989 г хитрите като лисици комунисти ужким върнаха земите под аренда, изкупиха ги. Присвоиха си водоснабдяване и всичко държавно!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да и кой не скача е червен и времето е наше 30 години цялата страна е с режим на водата. Докато комунистчески Китай има проблеми с реколтата от боб на обратната страна на луната. С еврофондовете и хилядите нпо-то крадливци втещящи лозунги докараха до там че цяла пернишка област и околията стоя година и половина без вода, Половин милион души. Че и по време на пандемия уж. Това никъде не е било. Даже римските акведукти още седят.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засегнатите са много повече. И районите се онезлюдяват заради липса на вода например.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната опорка "демокраде"Преди 1944 България е монархия и земите буквално се водят на царя и чифликчите останали от турско време. Сега даже и ги връщат *** Сакскобурга, когато няма монархия. И ги връщат такива като теб. Чорбаджии и чифликчии много са изревали от колективизацията и реват и до днес. Хак да им е. А такива платени слуги като теб нямат нищо освен каравана циментирана на пясъчната ивица докато де правят на екоактивисти.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факти от по времето на Соца! След 1944г земите на българските селани бяха отнети. Комунистите си направиха Колхози - ТКЗС. Забраниха гераните, понеже водата била на комунистите - държавна. В нашето градче имаме своя рекичка с чиста планинска бистра водичка. Но комунистите забраниха тази водичка и прекараха мръснаВода да пиеме по градовете от река Дунава. Сега тази верига за снабдяване на градовете с мръснаВода от реката Дунава е собственос на Комунистическа Фирма, за да си правят Пачки!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факти от по времето на Соца! След 1944г земите на българските селани бяха отнети. Комунистите си направиха Колхози - ТКЗС. Забраниха гераните, понеже водата била на комунистите - държавна. В нашето градче имаме своя рекичка с чиста планинска бистра водичка. Но комунистите забраниха тази водичка и прекараха *** вода да пиеме по градовете от река Дунава. Сега тази верига за снабдяване на градовете с *** вода от реката Дунава е собственос на Комунистическа Фирма, за да си правят Пачки!
17
0
 
1
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 месец
А сега виж кой създава проблеми на населението. Според показанията на принадлежащия към Гладио Винченцо Винцигуера, осъден за бомбен атентат през 1972 г. в гр. Петеано, при който са убити двама карабинери, дадени в 1990 г. при разследването на тази секретна структура на НАТО:Трябваше да атакуваме цивилни мъже, жени, деца, все хора, които стоят встрани от политическата игра... Причината за това бе проста. Атентатите трябваше да накарат италианците сами да искат от държавата повече сигурност
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната опорка. Даже съседа на вилата има кладенец правен тогава.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По времето на Соца бяха забранени кладенците, понеже ужким водата в кладенеца пред твоя дом била притежание на комунистите - държавна!