В Австралия планират забрана децата да ползват социалните мрежи

Позовават се на рисковете за физическото и психическото здраве
10 сеп 2024 09:20, Елка Василева
9
В Австралия планират забрана децата да ползват социалните мрежи
Антъни Албанезе. Снимка: архив, БГНЕС

Австралия заяви, че планира тази година да въведе закон, който да забрани на децата да използват социални мрежии, като се позовава на рисковете, които това може да създаде за физическото и психическото здраве, предаде Ройтерс.

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че левоцентристкото му правителство ще започне проверка на възрастта през следващите няколко месеца.

"Искам да видя децата да се откъснат от устройствата си и да отидат в плувните басейни и на тенис кортовете. Искаме да имат реални преживявания с реални хора, защото знаем, че социалните мрежи причиняват социална вреда“, казва Албанезе пред националната телевизия Ей Би Си нюз.

Той не уточни възрастовите граници на забраната, но каза, че "разглежда диапазона между 14 и 16 години“.

Албанезе заяви, че е загрижен за въздействието на кибертормоза върху психичното здраве на децата и лесното излагане на съдържание в социалните медии, което може да им навреди.

Този ход идва, след като австралийският регулаторен орган за електронна безопасност през юли поиска от интернет фирмите да изготвят приложим кодекс, в който подробно да се опише как ще спрат децата да гледат порнография и други неподходящи материали, или ще се сблъскат с налагане на кодекс на индустрията.

Няколко държави се опитват да ограничат достъпа до социалните мрежи на непълнолетни, но правните предизвикателства и технологиите, като например виртуални частни мрежи, които прикриват местонахождението, възпрепятстват усилията на правителствата.

„Това е глобален проблем, който правителствата по света се опитват да се справят с него... знаем, че нещата не са прости и лесни, в противен случай правителствата вече щяха да са реагирали", каза Албанезе.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Свят
Украйна търпи големи загуби поради бягството на войници от фронтовата линия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Незо свястно и те да свършат. Ама диапазонът 14-16 години е твърде малък. Сега майките пъхат телефоните дори в ръцете на бебета. От 0 до 18 трябва да е тотална забрана.
7
1
 
1
 
! Отговори
Кънчо преди 6 дни
Бреййййй браво на австралийците.. Сега си представете ако у нас се вземе такова решение какъв вой ще има и колко нпо-та ще скочат да бранят "свободата". Австралия са демокрация, евроатлантически партньор и тн. Това прави ли ги диктатура с това си решение..вероятно не. Но я си представете реакциите на нашите евроатлантици ако Русия беше приела такъв закон. хахахахахха смешна картинка сме.
6
0
 
1
 
! Отговори
в австралия само преди 1 седмица
психопатите действат хитро и нагло като се пускат в мрежата с клипове и постове . радикализират се или се вманякват с налудности . след отива в даскалото да колят и стрелят . даа . деца на 12-14-16 години . избиват учители и съученици . пускат се в мрежата . от хейтъри стават като брайвик .
5
0
 
2
 
! Отговори
Ф преди 1 седмица
Отивам на гости при приятел. Мъж на 30+ е той. Разказа ми набързо всички клюки, кой какъв клип пуснал, в тикток какво видял. После ме помоли да му съдействам със смяната на лед крушка от спот тяло, нямаше и обикновена отверка в дома си. Та така.дано поне може да оправи жена си.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Т.нар. социални мрежи отдавна са асоциални, електронно сметище, пълно с всякакви гадости, изпускани от комплексирани и нарцистични хора.
3
0
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 1 седмица
В България, всяко второ е полу-аутист. Чалга поколението и техните деца *** са на ход
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Социалните проблеми са проблем, но как ще го реши този политик със закон остава мистерия. Може да забранят да се регистрират деца под 18, но какво става със съществуващите профили, а ако излъжеш за възрастта ?!?
1
0
 
10
 
! Отговори
бл преди 1 седмица
Браво! Социалните мрежи трябва да бъдат поставени в една категория с алкохола, тютюна и наркотиците. Общото е че всички са вредни и пристрастяващи.