Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат

Санкциите са от 500 до 1500 лева
10 авг 2024 15:10, Петър Бойчев
396
Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат
Снимка БГНЕС

Земеделски производители, които не са регистрирани като такива, да не могат да продават продукцията си на фермерските пазари. А ако бъдат хванати, ги чака глоба от 500 до 1500 лв.

Това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, които са пуснати за обществено обсъждане от земеделското министерство.

Асоциацията за защита на потребителите настоява за регламент, с който бабите, които продават собствената си земеделска продукция, да останат на фермерските пазари. В писмо изпратено до медиите от асоциацията алармират, че промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, пуснати за обществено обсъждане от МЗХ, предвиждат тази практика да бъде забранена.

"Бабите трябва да бъдат допускани безплатно на пазарите, а не да бъдат около тях или по тротоарите и улиците. Реално са много дребни производители и продават от собствените си градини, като това има социални функции, заради ниските им пенсии“, обяви председателят на АЗП Пейо Майорски.

Според него бабите излизат в определени дни, а не стоят по цял месец да предлагат продукцията си. Основно продават пресни сезонни зеленчуци, плодове, подправки, билки и цветя.

"Ужасно е ако накараме възрастните хора да просят по улиците, вместо да ги оставим да си реализират продукцията от градините. Техните количества са малки и не застрашават по никакъв начин конкуренцията на големите земеделски производители и търговци“, коментира Пейо Майорски. Освен това потребителите сами избират дали да купуват от бабите.

В момента в по-малки населени места в пазарния ден честа практика е върху малки масички или импровизирани маси от кашони и щайги хора да продават каквото имат от личната си градина, като например домати, краставици, салати, лук, ябълки, круши, сливи и др. Някои предлагат още мед, домашна туршия или лютеница, вино и ракия. Такива продавачи може да бъдат видени дори край пазарите в големите градове. С предлаганите от служебното правителство промени всичко това ще бъде забранено, а хора от общината ще може да налагат глоби на нарушителите, коментират от АЗП.

"Освен това, на пазарите ще може да бъдат продавани само храни, снабдени с документи за съответствие, произход и качество. Бабите, които са набрали няколко домата, краставици или други зеленчуци и плодове, няма как да представят такива документи“, обясни Пейо Майорски.

Той допълни, че подкрепя да има регламент, но трябва да се помисли и за най-дребните стопани как да получават сертификати.

Ако след приемането на новите текстове такива земеделци бъдат хванати, общината ще има право да ги глобява. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, имуществената санкция ще е в размер от 1000 до 3000 лв.

Освен това с промените в закона ще бъде въведено изискване да има организатор на всеки пазар за фермерски или занаятчийски храни. Той ще трябва да следи за спазване на новите правила, предвидени в закона.

Много хора обаче в социалните мрежи вече изразиха недоволство от предложените промени. Хората предпочитали да купуват от малки производители заради предлаганата прясна и качествена стока, пише "24 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: пазариглобибаби
Още от Общество
Старт на ловния сезон за пъдпъдъци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
0
 
0
 
! Отговори
ядосан преди 3 седмици
Значи, като взема една сопа.....
326
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
лично ще превъзпитам държавен служител ако разплаква баби по пазара!
325
0
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 3 седмици
Бабите ДДС-арки съсипват хазната!!!!
324
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Мръсотията НЕ Е ОТ ВЧЕРА,и при тодор живков,пак гонеха БАБИТЕ ПО ПАЗАРИТЕ,те са най-слаби и най-уязвими,пред ВЯДЯНИТЕ ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ ТЪРТЕИЙ
323
0
 
0
 
! Отговори
А ИМАТ ЛИ преди 4 седмици
КАСОВИ АПАРАТИ
322
0
 
6
 
! Отговори
Номерет е друг преди 4 седмици
Масово въвеждат цифровизацията, така наречената програма от "от фермата до вилицата", всичко се проследява Вече има договори с големи търговски вериги електронни ваучери за храна. Масово ги бърка глобалистите, че българите се съпротивляват на ГМО зеленчуци и синтетични меса. Сега са го докарали на миризма домати, но като почнат да се развалят отново мирис на риба. Та цифровото евро цели пълното проследяване на гумата наречена храна. Ето защо Кеш и лев задължително, те са пътят към Свободата.
321
0
 
11
 
! Отговори
Скоро имах преди 4 седмици
работа в провинцията, няма да спомена в коя посока. За около 36 лева, купих един голям пъпеш, пълна торби с чушки и домати, 2 малки дини, истински български картофи 2 торби, една торба краставици. Такъв пъпеш не бях ял през живота си. Чушките истински. Краставиците и доматите, уникални. Така че прекупвачите, големите вериги, малките квартални спекуланти няма да ме видят повече като клиент. Жената се разплака, не вярвала, че в България имало истинска храни. Долу ръцете от българската храна.
320
0
 
7
 
! Отговори
Реалиста преди 4 седмици
АЛОО министърчета и разни други в власта. Айде спрете с вашите идиотщини.Не закачайте бабите .И без това са толкова ощетени с техните смешни пенсии.Прекалявате еййй.
319
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това отнася ли се за пазарите извън София в други населени места?
318
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Долу ръцете от бабите те са ви майки
317
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 326 Спасе бабите си ги видял,интересно,как не си видял ,собствениците на малки магазинчета,как изкупуват бира "Пиринско пиво"пълнят по пет колички бира и после в магазинчето ,я продават по 3.50лева за бутилка,попитах касиерката,защо няма ограничения,като при бананите,които бяха ограничени,до 5кг.тя отговори незнам,шефовете ни знаят.
316
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Засуканите ромки по пазарите продават и каквото са "набрали" през нощта съплеменниците им. Към края на соца в Пловдов даваха възможност покрай реката, на малки парцели хората да отглеждат зеленчук. На това място му казваха "конфуто", защото производителите там едва ли не се блъскаха един в друг, както в един танц "Конфу", който беше модерен наврмето. За съжаление, каквото пловдивчаните обработват през деня, нощем мързеливите столипиновци го крадяха, придвижвайки се по реката със салове.
315
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По пазарите колкото щеш млади ромки с маникюр, по ръцете им личи, че не са производители, но продават ли продават на високи цени онова, което мъжете им са изкупили по места от възрастни производители къде с изнудване, къде със заплахи на безбожно ниски цени.
314
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До аноним 333 Не само си крият кантарите, ами са овладели и различни способи да ги манипулират.
313
2
 
8
 
! Отговори
аноним преди 4 седмици
А защо търгашите от пазара си крият кантарите по-навътре,и не дават касова бележка.
312
1
 
7
 
! Отговори
Ббб преди 4 седмици
Зеленчуковите пазари или фермерските пазари? А всъщност са общинските и кварталните пазари. Тия пазари рано или късно общината ще ги продаде и ще направят някой Мол на терена им. Търговски център на мястото на пазара. Естествената еволюция. В Истанбул гледам е така. На тия пазари, ако не те излъжат в кантара ще ти пробутат гнили домати. И колко от продавачите са производители и колко наистина са произвели това което продават. Всичко е мижи да те лажем.
311
0
 
8
 
! Отговори
Крива чушка преди 4 седмици
До Син патлажанМайка ми, пенсионерка на село всеки четвъртък изнася на пазара от собствената си градина по няколко килограма домати, чушки или лук. Между 30 и 70 лева изкарва. Тези, с големите дворове и оранжерии продават собствената си продукция и купуват от нея за вкъщи!? Сещай се защо. Последния месец поне двама от редовните търговци пенсионери са се отказали заради напредла възраст. "Купувайте от бабите в пазара, не от ц***ните прекупвачи пред него". Така пращат на село на пазара децата си.
310
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На сергиджиите по пазарите не им върви търговията в прованса. Хората не искат да им купуват старите, залежали гръцки/ турски стоки с етикет "български" краставици, "български" домати. Продукцията им мирише на старо и на мухъл. Домати 4 лв. през август месец. Нечувано! Затова хората чакат пазарния ден, за да си купят връзка лук, торбичка шипки, 5 домата или шепа люти чушлета от някоя баба. Сергиджиите по пазарите плащат наем на местен феодал, който държи сергиите. Там е ключът от бараката.
309
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колко е атлантическо ежте скакалци и бабалюги *** от болести
308
7
 
6
 
! Отговори
Спас преди 4 седмици
Не съм против бабите по пазарите, но от личен опит знам за баби които всяка вечер в Кауфланд пълнят чантите с зеленчуци, изчакват промоциите и купуват например моркови за 40 ст. на килограм. На другата сутрин са на пазара.