До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: ценисофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТИ ОКЪДЕ ЗНАЕШ 129 Живея отсреща.
134
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 117 А вие какво мислите, че е качеството в Лондон?! Живях и близо до Марбл Арч (един от най-престижните райони, Мейфеър), и в покрайнините, в Есекс. И на двете места, едното апартамент, а другото къща, нашенските проимателни комисии не биха допуснали строителство с подобно качество. В Мадрид не знам как е, но ако съдя по Валенсия, и там нещата са доста съмнителни, а цените в централните зони са космически спрямо нашите.
133
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
До абсурден пазарпричината е че навсякъде другаде е по зле - разликата в довършителните работи е око 30-50к лева с оправянето на проблемите на кооперацията, като тръби, дори и покрив. Аз самия купих преди 4 години точно в лозенец в такава кооперация. Оправих и двора, в квартала няма ново строителство, което да има 600кв ОЗЕЛЕНЕН двор.
132
4
 
5
 
! Отговори
bg преди 1 месец
за да могат тези цени на квадрат да се сравняват с Европа, трябва да се увеличат с 40-50%, т.е. 2000 Евро в Бг отговарят на около 3000 в европа, защото там се брои само чистата площ на жилището.тази измама с РЗП, я има само в БГ
131
6
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Просто не купувайте и цените ще паднат.
130
2
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Да прави са тези които казват, че цените няма да паднат, но ще дойде момент в който ще спрат да се покачват и цените на заплатите ще се покачат и на практика така, пак ще станат по достъпни. В момента проблема е в сивия сектор и държавата е сляпа.Аз когато си купих имота на акт16 го получих с климатици радиатори, котлета, контакти и ключове, а сега качеството е много занижено и тези екстри ги няма.
129
3
 
1
 
! Отговори
ТИ ОКЪДЕ ЗНАЕШ преди 1 месец
За моя огромна изненада са го купили.
128
1
 
6
 
! Отговори
Перат пари преди 1 месец
Политиците нищо не правят
127
7
 
9
 
! Отговори
абсурден пазар преди 1 месец
Зле поддържана кооперация от 1930-та в стария Лозенец, апартамент 70 квадрата, тотал щета. Преди месец го обявиха за 300 000 евро. За моя огромна изненада са го купили.
126
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 121 - това изисква познаване на местния пазар, владеене на език, законодателство и много време за справяне с данъчните власти и управление на недвижимит имотие. Супер сложно е
125
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето новопостроени сгради са празни. Апартаментите са на едни и същи хора, които имат кеш. Строителството е добър начин да си узаконят парите. Данъците за второ, трето и четвърто жилище трябва да се увеличат.
124
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 111 Португалия е скъпа - много чужденци отидоха там заради благоприятния данъчен режим и качеството на живот! Все още най-добрите места в Лисабон са около 6k EUR m2 (до EUR 10k m2 за изключителни) и имат подобен проблем с неточното измерване на m2 (стени, външни части и т.н.), така че е сравнимо с нашия m2.
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
До Анонимен 93Никой не те спира, ходи си.. колкото повече като теб, толкова по-добре
122
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук пак се сравняват ябълки с круши! В Ница били такива цените, пък в София онакива... Аз като бях преди години в Ница не забелязах да е милионен град, столица на Франция, ама може да съм пропуснал. А и като е така що не отидете да живеете в Ница, вместо в София? Ааа не знаете език, а и няма какво да правите в Ница? Ама иначе сте отворени.
121
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пенционер-ветеран - Не. Най-добрата е диверсифицирано портфолио от имоти и индекси в различни старни и дори съюзи. Ако България пропадне, да имаш имоти в Турция! Ако Европа замине, да имашв Китай. И такива работи. Ама изисква десетки и сесетки милиони :(
120
7
 
18
 
! Отговори
до Айляк преди 1 месец
В Ница и Марсилия е пълно с африканци, арабели и всякакви подобни! София е доста по-приятно и безопасно място за живеене! Но цени над 1200 евро на квадрат са силно спекулативни, себестойността на строителство в София в който и да било квартал не надвишава 850 евро на квадрат!
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боко Тиквата - То Флорида е малко по-човеки настроена, въпреки всички подоигравки и излагации през последните 30 години. Дае почвам да си мисля, че всичко е било медийна кампания.
118
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Средния осиурителен доход в София просто не отговаря на цените на масовите имоти. Ако спекулаията беше при акции и някаква ценна руда, която дори не се позлва в нашата икономика, ок, супер! Проблемът е, че тук е мега мизерия ...
117
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 18 и 11 - Наистина ли смятате, че качеството на недвижимите имоти в София може да се сравни с имотите в Париж или Лондон, Мадрид? Да не говорим за инфраструктурата. Това е нелепо
116
8
 
18
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 1 месец
Във Флорда къщите са по-евтини от панелка в Люлин . Лашкат ви яко монополите , вие лапате мухите . Шматароци.

Спонсорирани публикации