До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: цениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да дадеш половин милион за някакъв апартамент в работническо общежитие каквито са повечето блокове,трябва да си с психични отклонения
154
2
 
13
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Утре каква статия да очакваме за Имотиту !!! Предположете заглавие
153
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 153 Не, не е тарикатлък, а здравомислие. В България винаги печели консервативният инвеститор именно защото сме държава на тарикатите и човек не знае откъде ще му скроят изненада. Имотите са относително най-безопасната инвестиция.
152
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Закупеното жилище даже няма нужда да се дава под наем, ако не се ползва. След няколко години цената му се удвоява" - изключително примитивен начин на мислене. Сега си продай апартамента на удвоена цена и с парите си купи два такива. Няма да стане, а вероятно няма да ти стигнат и за един. Ако имаш пари и искаш да инвестираш-насочи се на друго място. Така след време ще имаш и за имот, а може и за два, а ако си умен, може и повече. Примера ти е селски тарикатлък и тъпотия.
151
3
 
15
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Нищо не се купува банките дават кредити на сушьоми Пульомкойто инвестирал в една начална вноска колко стара бракма и си въобразява че е собственик и на недвижимо имущество няма психично болни които да купуват на 6000 лв квадрата с дори и да има скоро идва лечението първо от Уолстрийт ще стигнат до Карлуково всички тухлени инвесторе
150
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хах тая снимка не ме мотивира да дам толкова пари за такова презастроено пространство, един в/у друг като в гето
149
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 125 Явно е така, наистина. Един от местната власт си купи парцел в центъра, построи 5-етажна жилищна сграда и дори я обзаведе до най-дребните подробности. Държи я празна вече трета година.
148
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
Кириза в България: поскъпват имотите, чушките и доматите.
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и тези цени в квартали където няма улици, да не говорим за тротоари, бравус
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 143 - Зависи от това къде си. В Копенхаген, на тристаен апартамент можеш да му вземеш спокойно 4000 лева. Защо ще хврълиш едни евентуални 50 бона на вятъра? Даже и да стане двойна стойността до няколко години, ако не продадеш, не нямаш достъп до нея. Ех, ако си от хората, на които им се работи, да си жив и здрав.
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
милионн на квадрат да го направят бе, то с нашите смешни доходи отдавна не можем да си позволим жилище, вдигат си цените после с откраднати или присвоени пари от народа ги купуват от себе си иначе не знам как им върви търговията
144
3
 
3
 
! Отговори
121 преди 1 месец
"това изисква познаване на местния пазар, владеене на език, законодателство и много време за справяне с данъчните власти и управление на недвижимит имотие. Супер сложно е" - Учудващо е, как няколко хиляди долара улесняват всичко, когато си намериш верния човек.
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Под наем ще давали и така по примера с бирите. Да, ама не. Като човек с опит мога да кажа, че 100% наетост няма." - В Европа е продънена мандра. Или няма хора или общините те притискат, да не вдигаш наеми.
142
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закупеното жилище даже няма нужда да се дава под наем, ако не се ползва. След няколко години цената му се удвоява.
141
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Качеството на новото строителство е отвратително, но всичко се купува и заселва, освен в някои странни квартали на София. Старите сгради нямат гаражи и няма къде да се паркира и главно заради гаражите се купуват жилища в новите сгради.
140
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление добре изграденото пространство между старите блокове се застрои и презастрои с благословията на корумпираните кметове, общинари и главни архитекти. Ако някой се противопостави на това презастрояване му спретват постановка и го пращат в затвора, както направиха с Иванчева.
139
0
 
17
 
! Отговори
Голям инвеститор преди 1 месец
В БГ се наплъни с инвеститори от типа "Купих две бири, върнах бутилките, купих три бири и тн". Тези, които купуват с цел бърза продажба и печалба ги разбирам. Това си е бизнес. Но тези, които са изтеглили по 2-3-4 кредита не. Под наем ще давали и така по примера с бирите. Да, ама не. Като човек с опит мога да кажа, че 100% наетост няма. След някоя годинка иде време за ремонт. Ако си мислите, че става само с една боя-не става. За да се взема хубав наем, имота трабва да се поддържа. Не е евтино.
138
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все се забравя за брокерите, които в България оскъпяват зверски имота и за купувача и за продавача с техните високи комисионни, а реално не си вършат работата както трябва. При последната ми сделка с имот юристката на една от най-известните брокерски фирми гледаше много умно, когато и казвах какво не й е наред в договора, който беше подготвила, а аз не съм юрист.
137
2
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
Нови модерни блокове - обаче нито улици има, нито тротоари, нито градинки - абсолютно гето, след 10г всичките лъскави фасади ще потъмнеят и ще стане гето. Вижте например строителство от 1960г или 1970г - зелени площи и паркинги между блоковете. В момента се строят гигантски комплекси с блокове - зад централна гара и в младост. Няма как цените да останат на нивото на Франкфурт, особено ако има и някакъв глобален икономически трус.
136
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Хората мислещи в перспектива купуват, а тези дето не мислят или нямат перспектива заради възрастта си, не купуват. Тези дето са купили жилище преди 25-30 години за по 20-30 хиляди евро, сега могат да го продадат за 120-150 хиляди евро, а заплатите им са скочили в пъти. През 2008 година средната заплата беше 545 лева, през 2017 беше 1037 лева, сега е 2296 лева през второто тримесечие на 2024 и бързо се увеличава.