До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: цениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната куха статия,отразяваща мокри те сънища на гладните брокерчета.Дайте думата на някой по-компетентен купувач да ви разясни истината.Стига сте пускали поръчкови статии,заблуждава читателите си.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В големите градове на България цените на жилищата са най-ниските сред подобните градове на държавите в ЕС. Накъде ли ще вървят цените в България? Риторичен въпрос" ...............фантазирай си още! В Барселона, Атина и т.н. цените са по-ефтини!
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За мен остава загадка,как неук,въшлuв тepлuк на държавна хранилка,при това младопенсиониращ се,бачкащ за смешна заплака от три бона, реве постоянно за пари ,се сдобива с пет шест имота за няколко години, водещи се на близки роднини. Отделно ползва и поддръжа есовицата на баба си. Все ми се струва че ако им секне рушветчилъка, цените ще паднат на реалните нива около хиляда и малко евро.
12
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти да не си се напил.Всеки среден клас програмист вземал 10-15х.Още си махмелурлия,бе...
11
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В големите градове на България цените на жилищата са най-ниските сред подобните градове на държавите в ЕС. Накъде ли ще вървят цените в България? Риторичен въпрос.
10
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При условие че всеки среден клас програмист в София взема по 10-15к, тези цени не са нищо особено. Но ще започне да има ясна разлика между цените в центъра и по кварталите, където ще живее кофти мат'ряла.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувайте, че свършват. Топ оферта 3 пъти над реалната цена.
8
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да стигат и повече, като има умници искащи да си купят двустаен с гледка към съседа и да го изплащат 30год. напред. А България дали ще има дотогава не се знае, че както е тръгнало...Само за информация от близък роднина: В центъра на Антверпен, Белгия - апартамент с кухня, голям хол, две спални, килер, баня плюс гараж - 200 000 евро.И преди да го купи идват и го задължават да сменя цялата ел.инсталация.Тук цени нагоре, контрол никакъв.
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Cъpeвнoвaнueтo "3лaтeн нyжнuk" npogължaвa...
6
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като продължава да има будали с много пари, които не са достатъчно грамотни да си купят акции на Майкрософт примерно, както и такива, дето юруш теглят кредити, без да са сигурни дали утре или в следващите 20 години няма да останат без работа, защо мафията да не вдига цените? Вижда се - прждължават да ги вдигат още и още, въпреки това будалите не спират да купуват. Отделно поне 40 % от апартаментите (ново строителство пълен патреш) стоят празни, но нито се пускат за продажба, нито за под наем.
5
6
 
48
 
! Отговори
Хаххахаха преди 1 месец
Да, да... 10 000 ще стигне. :) В тази дупка София. Айде да се спрете малко, алчни брокерчета.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
балона няма да се спука, че като тръгнат цените на долу всички е реват и държавата ще трявба да извади едни 30-40 млрд да компенсира *** дето купуват на тия цени ..
3
1
 
60
 
! Отговори
Циник преди 1 месец
Ама верно ли бе , ще растат цените? Ми тогава защо продавате, ми дръжте си ги и ще спечелите!
2
3
 
52
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Поръчкова статия рано сутрин, някой не е спал от зор.
1
7
 
54
 
! Отговори
Няма да купувам преди 1 месец
Айде стига с тия ПОРЪЧКОВИ СТАТИИ. Балончето ще се спука и ще ревете.