До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: цениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
8
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
в Държава, не само България, а която и да е, която няма ПВО над Столицата си и не само е Обявена за Вражестка в Официалните Документи на Кремъл, а и за Ядрена Мишена - не просто не купувайте - нищо, а най-добре бягайте, докато е Време! Основна Отговорност на Държавата е да Осигури Сигурност, с което да Гарантира Инвестиции и Икономика - тука такова нещо просто нема, така че особено ако сте Млад, а това са главно хората дето нямат и искат ново жилище - бягайте през глада!
114
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз разбирам, че ви плащат да рекламирате затъващия бизнес с имоти, особено в презарстроена *** и неудобна София, но поне хубави снимки избирайте за рекламата. То ясно, че София така си изглежда - гетаджийски, но рекламите не бива да отразяват истината, вкл. снимковият материал към тях. Вземете се в ръце и рекламирайте като хората. Иначе ще спрат да ви издържат.
113
4
 
9
 
! Отговори
късмет преди 1 месец
Така поне, наемите ще вървят и София няма да се превземе от провинциалистите :)
112
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Да ви кажа - никога не се купува имот с цел инвестиция, когато цените вървят нагоре, само когато паднат и са достигнали много ниско - дъното." - По тая логика, ако партамент е 900 евро през 2015-та, не е трябвало да се купува, защото засега все има ръст. Но какво да правя 9 години? Да чакам спаове ли? Купувам, продавам и повтарям. Ако паднат имотите - пак ще имам за купуване! Все си на печалба.
111
5
 
10
 
! Отговори
пенционер-ветеран преди 1 месец
в Условия пред 3та Световна, тотална НеСигурност, да си купуваш Имоти е като да си Купиш Фабрика на 8ми Септември 1944 година! най-добрата инвестиция е в консерви и да копаете подземен бункер!!
110
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина ли има толкова *** л оумни, които да купуват точно в този не особено нормален град на такива абсурдни цени? Добре ли сте? Това е цена на квадрат, за която можете да купите жилище във Виена, да не говорим за Италия, Испания, Гърция и Португалия. Освен перачи на пари и крадци едва ли има нормален българин, която да дава залудо толкова пари за буквално нищо.
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Сидни има доста блокове, котио се водят "висок клас", които никога не са били обитавани. Чат пат, ще видиш някоя светлина да се пусне. Голмата далавера е, че апартамент, който никога не е бил "обитаван" има с 5-10% по-висока цена. И какво се слчува? Който си го купи, дори не смее да влезе там, че да не падне стойността. Това не са имоти, това са разменни моменти. Проблемът е, че заемат жизнено важни места ...
108
5
 
14
 
! Отговори
Балончо преди 1 месец
3000 евра на квадрат, ама друг път. Още по-високи са, защото като платиш 100м2 получаваш 70-80 макс. Другото са общи части, балкони, стени и тинтири-минтири. Все неща, които в много нормални страни не се таксуват. Отделно в нормалните държави брокер не се става току-така, и на не малко места комисион се плаща само от продавача. И така като насмятаме всички тези дреболии, те цените минали 4000 евро. И после като се нагълточат с кредити. Важно да се смята колко ще връщат, а не колко са изтеглени
107
6
 
11
 
! Отговори
БисерГъскатаБелене преди 1 месец
Дано затегне една хубава имотна криза, като през 2008 и да опустеят всички, да ги видя имотните, строителните и майстори кърпачи....
106
1
 
9
 
! Отговори
За София съм преди 1 месец
съгласен да стигнат и два пъти по толкоз.
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 97 - Стойш, когаот имаш икономика, а не обратнотно ...
104
5
 
8
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
В днешно време чрез нета човек може да направи справка и да придобие представа за всяка една точка по света колко струват имотите. Не се учудвам на цените в България, но като цяло цените са стряскащи спрямо доходите на българите. В баш центъра на София например, цените достигат 4500-5000 евро кв.м. , но за къща, за апартамент малко трудно. И веднага съпоставяме да речем с Ница - там откъм плажовете, не откъм пристанището, цените вървят от 4000 евро нагоре. Къде е Ница, къде е София? Балончета..
103
2
 
12
 
! Отговори
Българин007 преди 1 месец
Купувайте всички, яко да сте в далаверата на банките.
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утре като дойде Путин ше ги рути с ракети и дронове.
101
3
 
8
 
! Отговори
SWAN - до 96 преди 1 месец
Дори всичко което е санирано.... ще се санира до 20г пак! До 2050 всички сгради трябва да са клас А, в момента се санира до клас Б. Поздрави! ;))
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като каже някой Германия изниква Мерцедес.Като каже Румъния изниква Дачия.Като каже България изниква Брендо,Боевски и други такива.Тези пари трябва да се влагат някъде.
99
10
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
това Преди или След като Русия Ни Обяви за Ядрена Цел Номер 1, щото Не Верват никой в НАТО да Започне 3-та СВ заради България, а като Атома Тупне у София - всички Стратегически Цели ще са Изпърнени, щото в Берлин, Париж, Лондон, Брюксел и Вашингтон ще им свършат Памперсите за Възрастни!
98
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 89 - Хич и не ги мисли тези, които строят и после държат под ключ цели блокове. По-долу някой писа за перачите на пари. Те са трупали печалба с начален капитал, който им е дошъл наготово. Преосигурили са и внуците си, затова много не ги е грижа дали ще продадат построеното сега или някога. Важното е, че са успели да узаконят цели купчини пари.
97
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Строителството тегли икономиката нагоре,обаче бедните са си бедни.
96
4
 
10
 
! Отговори
до СУАН преди 1 месец
Какво задължително саниране бе мен?Да не те е напекло слънцето?Поне 20 години още няма да се случи.Отделно ще се въведе за предстоящо строителство,а не за всички.

Спонсорирани публикации