Въпреки политическата криза, икономиката върви добре

Доц. Станчев: Стабилно правителство през 2026 г.
21 авг 2024 15:18, Инна Ангелова
22
Въпреки политическата криза, икономиката върви добре
Снимка: БГНЕС

Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика в краткосрочен план политическата криза не се отразява на икономиката ни.

"Политическата криза влияе на тези, които са силно регулирани, по скоро големите компании и в енергетиката. И става дума за около 10% от населението, чиито доходи пряко зависят от смяната на правителството. А тези на бюджетна помпа, дали си в БНР или университети и училища, на тях смяната на правителства не им влияе", каза Станчев пред БНР.

И обясни, че бизнесът климатът извън тези области, без пряка намеса на правителството и обществени поръчки, е добър. Икономиката ни върви добре. През 2023 година инвестициите са 11 пъти повече отколкото през 2014 г. “Ако се вземат и относителните данни за чуждите инвестиции, те са 4% от икономиката“, каза доц. Красен Станчев.

Според него това основно се дължи на инвестициите направени от 1997 до 2009 г., които продължават да работят. И коментира, че “не е лошо да се знае, че от 2002 до 2023 г. ръстът на средната заплата се е увеличил със 17%, няма такъв ръст в целия ЕС“.

"Причината е, че няма хора, а не политиката на правителството по повод МРЗ и други подоходни политики, включително пенсии. Основното е, че няма хора."

Експертът все пак допълни, че съществува и рискове, особено по време на криза. В България, освен политическата криза, е важно да се запази сегашното положени в разпределянето на порции. това е вътрешният риск, външният е свързан със забавянето с помощта на ЕС, цивилизования свят и САЩ за Украйна."

Станчев даде прогноза, че “относително постоянно правителство” можем да очакваме една през 2026 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Страната
Появи се нова суша в Дунав - Голия остров
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И кое е добре!? Теглят се милиарди за кражби, а сега и за вдигане на заплати и пенсии. Някакви производства и нещо да сте чули да се е повишило в износа с данък добавена стойност? Кирчо нали щеше да отваря завод за автомобили в Ловеч! Ами в Плевен затварят завод за автомобилни кабели и 1200-1300 души са аут от нова година. За каква икономика говориш, като в някои градове има само цехове шиещи за износ на ишлеме - т.е. приходи само за работници и наеми. Какво точно произвеждаме?
16
0
 
3
 
! Отговори
Xa преди 3 седмици
Някои хора явно са на много "силни кафета"!
15
0
 
8
 
! Отговори
Фалш! преди 3 седмици
Икономиката е на ръба! Не лъжете!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами то до ПСВ и Русия върви добре икономически и после дедите на такива като тоя - болшевики я унищожиха до дупка.
13
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Дайте заплати, като в Чехия или Германия и хора веднага ще се намерят. Няма кой да Ви работи за без пари. А има и друго - по места, ако един посмее да наруши омертата и да вдигне заплатите, другите "бизнесмени" веднага натискат кмета, НАП, БАБХ и който още се сетят да ходят да го тормозят, за да се откаже. Всичко знаем !!
12
1
 
10
 
! Отговори
Точно днес преди 3 седмици
Алибеков се оплакваше, че нищо не вървяло. На кой да вярваме? То вярно, че частника винаги недоволен от приходите, но пък кого лъжете с тия новини не знам вече? Хората виждат как производствата се свиват, частния сектор вечно реве за кадри... от къде да дойде тая икономика и как тъй върви?
11
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Икономиката вървяла добре ..??? МОЛЯ ???
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като видиш физиономията умалята, на този слабо мозъчен старчески и,брик плещищ за икономика ама нямащ 20лв се постриже да се обръсне ,а ризата му окапана от 1913г то всичко е ясно
9
0
 
5
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 3 седмици
Винаги икономиката е вървяла добре, когато има политическа криза. Щом държавата не рекетира бизнеса, всичко е добре
8
0
 
11
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
Ако съкратиме целият Парламент, правителствата и лакеите им по места на терен, ще уввличиме БВП с минимум 100 процента... ===)))
7
1
 
11
 
! Отговори
Гунчо преди 3 седмици
Този явно не живее на тази планета.
6
4
 
13
 
! Отговори
Точен преди 3 седмици
Този никога не е бил добре, но тази статия е върхът на простотията. Най-бедната държава в ЕС имала добра икономика? Да пообиколи малко Севернозападнало Българско и дори Странджанско и Сакарско, да мине през мюсюлманските райони в Родопите и Пиринско, ама то на паветата в София само розови сънища сънуват. Даже на 30 км от Варна е помия.
5
1
 
12
 
! Отговори
Шефа преди 3 седмици
Какви глупости за ръста на средната работна заплата ?От ниското ниво ,17% изглеждат много ,но нанесено на западната средна заплата си е отново смешно малък!Станчев ,Станчев ,вятър те вее на бяло магаре!Скрий се!
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бесплатни рецепти на пенсионерите, ноо после мятат през прозореца десетки хиляди левове... аре стига, с чужда пита благотворителност и подупи за елетората ...
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи можем и без тези 240 те
2
6
 
12
 
! Отговори
Финансист преди 3 седмици
Къде е икономиката? Коя икономика? :)) някой вижда ли я икономиката, колко е зле. И какво става с ЕУ Титаник.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Върви да - като пиян мъж на ергенско парти - на 4 крака. Няма пари в хазната за рецепти на пенсионерите, не зная кое ви върви