БАБХ: Глоби и затваряне на обекти при лоша хигиена и храна в училище

Д-р Стоева: Нарушенията са все по-малко
Обновена: 12 сеп 2024 12:29 | 12 сеп 2024 12:28, Красимир Ангелов
6
БАБХ: Глоби и затваряне на обекти при лоша хигиена и храна в училище

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите ще проверяват всички обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна.

Д-р Кремена Стоева от отдел Контрол на храните в БАБХ съобщи в "България сутрин", че проверката ще продължи три седмици, до 11 октомври, а целта е да бъдат обхванати всички училища, които удрят звънеца в началото на учебната година.

Още по темата
"Ще проверяваме тяхното хигиенно състояние, състоянието на оборудването и храните, срокове на годност, условия на съхранение, дали храните отговарят на законодателството за максимално добро хранене на децата", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

При наличие на храна с изтекъл срок, тя бива насочена към унищожаване. При нарушена хигиена се предписва незабавно отстраняване на несъответствията. В някои случаи може да се стигне до затваряне на обектите - когато има нарушение, което крие опасност за храните в това помещение, стана ясно от думите на д-р Стоева.

По думите ѝ пропуски се допускат главно в недобрата готовност на подпомагащите помещения, където храните се съхраняват. Някои хладилници не са оборудвани с термометри.

Обикновено глобите са между 2 и 4 хил. лева. Всяко нарушение има различна тежест и предвидена санкция в закона, уточни д-р Стоева. Тя все пак успокои, че като цяло установените нарушения при храните за децата стават все по-малко.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Образование
След 15 септември: БАБХ проверява училищните столове и бюфети
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Медицинските специалисти в училищата да подават сигнали към РЗИ и БАБХ и да присъстват при проверките!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Знам една такава проверяваща стана милионерка три апартамента купи
4
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 5 дни
До 1За пушенето по заведенията не отговаря БАБХ, а РЗИ :)
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Знаем ви проверките
2
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 5 дни
Глобите са между 2 и 4 хил лв, а за колко си затваряте очите? В лафката ще гледате ли за "дали храните отговарят на законодателството за максимално добро хранене на децата"? Щото в лафката на 1во СОУ (в центъра на София) например това не се спазва, а директорката си затваря очите срещу някаква сума, извинявайки се че били "частна фирма"... НЕСЕРИОЗНО отношение към контрола има и управата на училището и БАБХ.
1
2
 
3
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 5 дни
Ама разбира се! И никъде не се пуши по заведенията! НИКЪДЕ! Само БАБХ не виждат. Иначе хората масово биват тровени с цигарен дим. Ама нищо де, щом казват... що да не им врярваме?