40% от служителите с работни визи у нас бягат в Европа

Те не остават да се трудят в страната ни
27 авг 2024 08:27, Нели Христова
46
40% от служителите с работни визи у нас бягат в Европа
Снимка: Pixabay/ Joko_Narimo

40% от получилите разрешение за работа в България не остават да работят в страната. Данните цитират работодателите, като се позовават на статистика на МВР.

Проблемът, за който се разбра след изчезването на сезонни работници от Слънчев бряг, е от няколко години и вече притеснява бизнеса. Затова оттам обмислят мерки, които да регламентират наемането на работна сила от трети страни и очакват от държавата да регулира по-добре процеса.

Най-често работниците с работни визи от България заминават за Европа. Визата може да им предостави право да се движат на територията на Европейския съюз, но разрешението за работа е само за страната, за която е издадено.

Това създава проблем както за наетите, така и за работодателит и за страните-членки, обяснява Мария Минчева - заместник-председател на Българската стопанска камара.

И сравнява числата за измененията на пазара на труда през последните десет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Общество
Докторант ще съди създателите на подписката срещу ЛГБТИ закона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 3 седмици
Не съм написал долното, но човекът има предвид заплатите на бачкаторите. Относно програмистите- и аз съм програмист и взимам нето доста повече от теб във Швеция, гаранция. Поне тройно повече. Ниски удръжки, ниски данъци, ако работиш Б2Б. Само от 1 швейцарски клиент 1500 Евро рейт на ден. Отделно заплата плаваща средно около 18к, отделно други 2 занимания. Частни училища и тук има. Искам да си плащам данъците тук. Швеция не ми харесва, живял съм там- не е за мен. Скука и депресия.
21
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези от Слънчака още си мислят, че ще могат да я карат по старому. Да наемат хора за минимум 60 часова работна седмица, а да им плащат като за половина. Криворазбрани трудови взаимоотношения, базирани единствено на експлоатация. Дори неграмотниците от Непал и Индия няма да искат да чуят за такава работа.
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 9Това, че заплащането на българите в чужбина е унизително ниско са приказки от 1001 нощ. Аз заминах преди години за Швеция, в Бг имах доста висока заплата като програмист тогава, тук дойдох също на много висока, такава, че 70% от нея всеки месец отиваше на борсата в акции. Сега децата ми ходят в хубави частни училища, които се плащат от данъците, като родител нямам почти никакви разходи освен за спортни екипировки. непрекъснато се чудя дали да не се пенсионирам преди да навърша 45.
19
2
 
29
 
! Отговори
Еееее преди 3 седмици
Робите избегааааа
18
2
 
10
 
! Отговори
Към авторите преди 3 седмици
Благодарим ви, журналисти, че още със заглавието вменявате на българина, че не е част от Европа, а от Азия!
17
2
 
21
 
! Отговори
Айляк преди 3 седмици
Тия бегат, щот' не знаят поговорката ни: "Залудо работи, залудо не стой":)
16
3
 
28
 
! Отговори
МЪДААА . . . . преди 3 седмици
Къде е президента Петър Стоянов да се хвали пред чуждите експлоататори че сме привлекателна икономика с най-ниско заплащане на труда от цяла Европа ! И до сега му благодарим за имиджа който ни създаде на нас работниците като на стадо овце !
15
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има достатъчно българи, ако им се плаща добра заплата. Въпрос на пазар. Обучете ги, ако са неквалифицирани (то пък една квалификация се иска за домакинстване) и си запазете кадрите за следващата година с добро заплащане и бонуси. Не можете да си го позволите? Фалирайте и се махайте от пазара. Може да се цаните за работник, на някой дето е по знаещ и можещ.
14
14
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 3 седмици
Имаш право за доста от нещата, които си написал. С няколко сезонни работници гояворих тази година. Все млади момичета и момчета- събират за университет. Знаят, че трябва да се учи. А действително на българина му дай софрата, да бере там малините или да кара тира и друго не го вълнува. Относно заплащането на българина в чужбина- унизително ниско и доста често в пъти по-ниско, дори от слугински труд тук у нас, а да не говорим за квалифициран.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не за друго, но това не е страна/държава, а проруски ***, окупиран от мepзaвцu, нарекли се политици и едно лeke начело, нарекло се президент........Бангладешците бягат към западна европа заради политическата обстановка у нас? Хехехехе ... За съд е сестрата дето те е изпуснала да паднеш по глава в родилното.
12
2
 
5
 
! Отговори
е колко да са преди 3 седмици
хора избягали . 2000 души . ще помагат на Норвегия . България ще мине и без тях . ще не ще . Да . през соцялното бюро на труда и визите 8-9 месеца ги уреждат , а резултата е лош . все нямало хора . като дойдат и изчезват .
11
2
 
32
 
! Отговори
НЕЩАСТНИ РАБОТОДАТЕЛ преди 3 седмици
Ако се промени визовия режим така че работниците да се задължават да работят то тогава никой няма да дойде да работи . Славата на българския експлоататор с висше образование се носи из целия свят !!!!!!!!!! Тук се идва не за да се робува , а за трамплин на запад където се работи и се печелят пари от работодателя . Там работника работи за да печели пари а не само за печалбата на работодателя си !!!
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чорбаджиите с летни якета с яки от лисици остават с пръст в устата. И свои, и чужди не ги понасят и не им искат трохите за 12ч работа на ден.
9
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези, които имат право да работят тук, са масово стряскащ слугинаж. Нещо като 99% от нашите емигранти, които отиват да слугуват на запад за годишна заплата там, колкото тука взима ИТ спец на 2 седмици. За слугинажа никога не е било лесно, ама като не си учил, е така. И аз им се чудя на нашенците какво ходят да слугуват за жълти стотинки на запад, вместо да се изучат, ама на- неграмотно племе. Същото и с тези, идващи тук. С тази разлика, че тука идват млади хора, а нашиот и на 50 си е неук.
8
9
 
11
 
! Отговори
Пенко преди 3 седмици
40% за пред официалната статистика, инак гонят 72%. Не за друго, но това не е страна/държава, а проруски ***, окупиран от мepзaвцu, нарекли се политици и едно лeke начело, нарекло се президент. Благодарение на тия, в "страната" процъфтяват мyтpu на всякакви нива, най-вече на морското ниво. Всеки знае, че по морето няма един читав. То си и личи по опашките с Гърция...
7
1
 
22
 
! Отговори
Zks преди 3 седмици
Смятай след някой друга готина хептен няма да има кой да роботи, обаче не спират да повтарят кат папагали едно и също
6
2
 
45
 
! Отговори
aaa преди 3 седмици
Няма кой да работи по морето за 1000лв по 12-15 часа на ден, 7 дни седмично. Даже индийците като видя какво е и бягат.
5
1
 
51
 
! Отговори
Обоон преди 3 седмици
Ми кой ще ви работи за без пари!?!?! Иначе цените до небето а заплати нула!
4
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много българи като си видят заплатата в края на месеца и също им идва да хукнат.
3
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тцтц сега компира как ще си купи MERCEDES S65 AMG като няма кой да му работи за 500 лв :(