Над 17 хиляди души са получили запор на пенсиите или заплатите си

Те са с непогасени в срок публични задължения
27 авг 2024 21:00, Петър Бойчев
23
Над 17 хиляди души са получили запор на пенсиите или заплатите си
Снимка Пиксабей

17 629 съобщения за запор върху пенсии и заплати са изпратени за първите 6 месеца на тази година, сочат данни на Министерство на финансите. От края на май са оптимизирани дейности и процеси във функция, "Събиране“, свързани с налагане на запор върху получавано трудово или друго възнаграждение за труд, или върху получавана пенсия.

За целта беше внедрена нова функционалност в ИС "Събиране“, чрез която се извършват автоматизирани обработки за идентифициране на задължени физически лица с данни за деклариран в НАП осигурителен доход и е осигурен масов режим за издаване на документите за налагане на запор при работодател/осигурител.

През първото полугодие на 2024 г. са изпратени общо 1 609 469 електронни съобщения до хора с непогасени в срок публични задължения.

Над 97% от всички декларирани до момента през годината задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски са погасени в рамките на първото полугодие на 2024 г.

От началото на месец май беше внедрена още една нова електронна услуга на НАП с контролиран достъп "Справка за наличие или липса на задължения за целите на чл. 264 от ДОПК“, припомня Pariteni.bg. Чрез нея нотариуси, съдии по вписванията и длъжностни лица в Агенция по вписванията извършват проверка за непогасени задължения.

В периода от стартиране на електронната услуга са направени 281 244 проверки. Платените суми по сметки на НАП, след датата на първата справка за тези лица, са в размер на около 58 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Общество
Опасни миди на пазара: Агенцията по храните откри ешерихия коли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко евроатлантическо
20
1
 
13
 
! Отговори
Най-вероятно преди 2 седмици
половината са заради повишени токове, води, сградни инсталации, повишени местни данъци. Ползваш не ползваш, ток на месец сто лева, ползваш или не, сградна зима сто лева месец, ползваш не ползваш вода плащаш загуби общи части. На една средна кооперация парното взима отоплителен сезон по 30 апартамента 18 000 лева за 6 месеца. Като повечето нови сгради са с хоризонтални инсталации, спираш парното на входа на апартамента, нямаш тръби в жилище, хоп СТО ЛЕВА сградна.
19
2
 
15
 
! Отговори
Работещ преди 2 седмици
Работя без договор взимам парите на ден , успех на незаконните чси колектори и НАП!
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 17 -- увеличение от 1 юли 2024 г размерът на социалната пенсия за старост от 276,64 лв. на 307,07 лв --- Я СЕ ОПИТАЙ ДА ЖИВЕЕШ ЦЯЛ МЕСЕЦ С ТЕЗИ ПАРИ!
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Народа иска да живее тук и сега и веднага ,като няма пари за това тегли кредити . Пръска чужди , неизработени пари но сметката рано или късно трябва да се плати .
16
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да ровят по кофите, къв е проблема комрадс :)) Имали неплатени задължения и очакват да имат пенсия, баси манталитета мен :)) Ако немаха задължения, можеха поне да получават социална пенсия, но явно са сгафили някъде :))
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Коравото момче - ами той хазартът в исляма защо е забранен? Именно поради описаната от Вас причина. Вярно е. Същата работа е алкохолът.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Снимката е крайно неподходяща - турили са снимката, понеже човекът гледа угрижено и те са решили, че не може да си върне кредита. Обаче човекът пари си има, съдейки по златата на ръцете, а гледа угрижено, понеже чака жена си и вече е баялдисал от висене, съдейки по дамската чанта до него. С къси *** е - явно е топло и той доста е обикалял по магазините с благоверната и сега си мисли "кога по дяволите ще свърши този шопинг, братче, че припадам всеки момент"
13
0
 
19
 
! Отговори
Коравото момче преди 2 седмици
80% от тия запори се дължат заради хазарта.Казвам ви го, като човек който работи в тази индустрия.Това е раково образувание,което разрушава нацията и за съжаление е масово явление.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да разкарат този узаконен рекет чрез бързите кредити, там хората затъват здраво, а лихвите са умопомрачителни. Мутренски истории
11
1
 
10
 
! Отговори
Филю преди 2 седмици
Виж сега.Който има да връща,да си е правил сметките.Вина имат и тези които отпускат заема.От алчност дават на всеки.По рано имаше поне двама поръчители.От ситуацията печелят адвокатите.Омагьосан мизерен кръг.Блато.
10
4
 
8
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
35 гудини Банани
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Благодарете на Хампарцумян дето подкупи Конституционния съд за да остави в банановата ни република понятието "вечен длъжник". Ето това трябва да се промени в Конституцията, а не някакви депутатски въшкарски интереси.
8
1
 
34
 
! Отговори
Когато е до запор преди 2 седмици
са много бързи, но когато е до плащане... Напролет подадох документи за пенсия, но досега нямам изплатен нито лев. Отивам в НОИ за справка, чиновничката ме гледа като навлек и ми вика: нещо с трудовия ви стаж не е наред, няма достатъчно данни от работодател. Питам от кой работодател, а тя: ми то не е ваша работа, ние си чакаме информацията. Как не е моя работа?! Това е моят труд и моите пари! Накрая се оказа, че чакали отговор, но не изпратили въпроса да работодателя! А аз си чакам пенсията...
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Хахаха Осъзнаваш ли колко смешен стана сега? Знаеш ли какво е публично задължение?
6
8
 
14
 
! Отговори
Соца ви беше крив преди 2 седмици
Заповядайте в демокрацията! Яжте банани и одете пеша, както казваше бивша нисирка от ГЕРП и актуална конституционна съдийка! Сещате се!
5
4
 
3
 
! Отговори
В Германия запорират преди 2 седмици
само частта, която се дължи, като естествено, ако дължимото е повече от наличното в банковата сметка се блокира всичко, като човек има право да изтегли определена сума за да преживее в зависимост от семейни полижение деца итн. Това са едни дълги табели но тегленето трябва да се наложи от адвокат!
4
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никакви пенсии за дърти русофили, те и без това издържат на мизерия. Запор наред!
3
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой не е застрахован, всеки може да изпадне в такава ситуация, не се подигравайте и не злорадствайте, че като нищо ще се озовете на тяхно място! Трябва да има закон, който да не позволява взимането на цялата заплата или пенсия, за да може човек да преживява някак.
2
22
 
22
 
! Отговори
Хахаха преди 2 седмици
Като взимате кридитчета за телефончета и екскурзиики, да сте мислили. Никой не ви е виновен.