Не чакайте осъвременени пенсии! Сумата ще падне

Това става ясно от доклада на НОИ
Обновена: 28 авг 2024 17:33 | 28 авг 2024 17:31, Стела Стоянова
63
Не чакайте осъвременени пенсии! Сумата ще падне
Снимка БГНЕС, архив

Осъвременяването на пенсиите в годините до 2070-а постепенно ще се спихне до 2-3% годишно.

Това става ясно от актюерския доклад на НОИ, публикуван вчера. Целта на документа е да даде картина и прогнози за състоянието на Държавното обществено осигуряване в дългосрочен план.

През последните две години – 2023 и 2024, индексацията на парите за възрастните хора беше съответно с 12 и 11%. За 2025-а се прогнозира осъвременяването да е с 8,7%, като всяка година то ще намалява, докато стигне 2,6% през 2070 г.

Една от причините за това е швейцарското правило, по което се изчислява индексацията. Разчетите са направени при допускане, че то ще продължи да се прилага в сегашния си вид – с  процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход, и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Това на практика означава, че се прогнозира, че както потребителските цени, така и осигурителният доход в периода до 2070 г. ще се вдигат с много по-малко от ръста им, който видяхме през последните две години.

Сценариите, които се чертаят като алтернатива, така че да се подобри финансовото състояние на Държавното обществено осигуряване, обаче са още по-мрачни от актуалната картина
Актюерите подчертават, че те са изработени само с цел да се знае какви ще бъдат последствията, ако се вземе едно или друго решение за подобряване на устойчивостта на системата. Крайното решение дали да се предприема нещо обаче е в ръцете на политиците.

Най-неблагоприятният за пенсионерите сценарий е да се промени формулата за индексация на пенсиите. Вариантът, който се разглежда, е те да се осъвременяват само с индекса на потребителските цени, тоест инфлацията, като във формулата да не участва ръста на осигурителния доход, както е сега.

Това реално означава от 11-12% индексацията да падне директно на около 2% още догодина (виж графиката). Ако този сценарий се приложи, балансът на ДОО значително ще се подобри, са пресметнали актюерите.

Най-висока стойност коефициентът на заместване ще стигне през 2026 г. - 56,4%. След това той ще пада, докато се срине до 43-44% към края на разглеждания период.

През целия период до 2070 г. пенсионната система ще остане силно зависима от трансфери от бюджета, отчитат от НОИ.

Причината са ниска раждаемост, застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота. Изчисленията сочат, че за да се самоиздържа системата, необходимият размер на вноската за пенсия трябва да е 37-38%. В действителност обаче тя е около 16%, като разликата в отделни години достига 21 процентни пункта.

Този значителен разрив е в резултат на това, че щедростта на системата е нараснала с темпове, които не съответстват изцяло на демографските реалности, на динамиката и структурата на осигурените лица и осигурителните им доходи, заключават от НОИ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: пенсииосъвременяване
Още от Общество
Откриха контрабандни цигари в бетон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пенсиите до 2070г ще ли да сприхнат с2/3 % а тези умници знаят ли че цените до 2070г. Ще сприхнат с2000%
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 58, спомням си много добре как такива като теб когато въвеждаха плоския данък много се радвахте как богатите ще плащат да си живуркате. Хвърляхте злоба, бяс и пяна. Сега пак сте недоволни. До кога така, бе, злобари? Не е проблемът в данъка! Проблемът е на друго място и то се нарича "солидарност"! А тя не работи! Щот никой не е длъжен да плаща за твоя за дник! НИКОЙ! Научи се да спестяваш, да инвестираш и да вадиш добри пари! Пенсията е обир за плащащите!
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Немало пари за пенсионерите. Колко години вече сме на така нареченият плосък данък? и депутатите ни не го пипат защото ще трябва по малко като заплатка да взимат. Ами въведете господа както е и в ЕС нали се тупате , че сме във великият ЕС - направете ако ви стиска прогресивният данък повече взимащ - повече на хазната даваш или ще сте много много ощетени.
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имаше много пари във фонд за пенсии, но СИМЕОН ДЯНКОВ (по времето на ГЕРБ) ги прехвърли и похарчи за друго. Гледам, че мало,умниците пак са готови да гласуват за ГЕРБ
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стелоо, спихнат ти е мозъкът, който го нямаш. Ходи да пасеш овцете и не се прави на ДЖурналист.
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НОИ защо не каже колко души от държавната администрация са на пенсия и заплата? Само в МВР са над 7000 души на пенсия и заплата. Защо де допуска това и се източва бюджета на НОИ. Щом е на заплата защо получава и пенсия господа от НОИ и тези господа от парламента които допускат това.
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това реално означава от 11-12% индексацията да падне директно на около 2% още догодина . Ако този сценарий се приложи, балансът на ДОО значително ще се подобри, са пресметнали актюерите.Пенсиите падат и правителството независимо кое е то пада. Милиярди се харчат за Украйна, намалихте ДДС за ресторантьорите и хотелиерите, събираемоста на НАП падна , раздадохте пари на земеделците за Украйна за дейности от които нема никаква полза , за да се крадат едни пари, сега за пенсионерите няма.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще се "спихне", "актюерски" доклад! Cmeла, ти самата знаеш ли какво пишеш?
49
2
 
9
 
! Отговори
нн преди 2 седмици
Пенсионерите и сега са на държавната хранилка. Ако не е бюджета да дава пари, пенсионерите ще загинат, до там е докарана работата с пенсиите. Осигуровките не стигат и никой няма куража да ги вдигне, така ще кретат ощае дълго време. Пенсионата система е несъвършенна и такава ще бъде още дълго и едва ли ще се оправи да стане самостоятелна бед държавна подкрепа.
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това го разбрахме,а със цените какво ще стане ще хвърчат ли до космоса 2070г. жив българин,няма да остане.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Инфлацията е ОСНОВЕН елемент на сегашната парична политика, ръководена от печалбата набанките. Въпреки че християнството клейми лихварството, точно християнските страни са водещи в печабарството НЕ от производство, а от "финанскови услуги". Ако вноските бяха на неинфлационна система, те щаха да имат смисъл. Сега няма вноски, има удръжки, които отново се орязват от банките. Девалвацията на парите е двигателят на потребителското общество. Хората харчат, защото разбират, че парите им ги крадат..
46
1
 
7
 
! Отговори
сса преди 2 седмици
Събираемост се прави не само то осиг. вноски и това не е тайна за никого! Вдигнете глобите на наркоманите и пияниците, тротинеткаджии, на гаменчета разни ако счупят нещо държавно, общинско, по 200-300 хиляди глоба да плащат! Дали ще се събере много пари така не знам, но поне ще се доближим до идеята за изрядно общество ... Също да се премахнат всякакви плащания към бежанците, без значение укр. или други. Да се проверят фалшивите телкове подробно и наистина.
45
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Като първи стъпки в името на справедливостта може държавата да спре да ограбват държавните служители и останалите, на които плаща на 100% осигуровките, а не на 60%,, както да всички останали. Второ, време е да се върне правилото, че максималния осигурителен доход е колкото 10 минимални заплати. Трето, трябва да се спре индексирането на минималната пенсия и всеки да получава пенсия според внасяните осигуровки. И е време да се спре да се наричат пенсии разни социални плащания
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак искат да прецакат пенсионерите!Защо да не участва осигурителния доход?Страх ги е пенсионерите да не забогатеят!Мародери!
43
3
 
13
 
! Отговори
Грабеж преди 2 седмици
Всички политици и специалисти знаят за огромният проблем с не плащането лично в НОИ на осигуровки от дървените служители и така се източва бюджета на НОИ но си мълчът гузно?!
42
0
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Ами как няма да застарява населението , с тая бъкаща отвсякъде пропаганда на извратeHяцитe няма кой да ражда.
41
2
 
11
 
! Отговори
Геле преди 2 седмици
Нема бачкатори. Много пенсионер малко индианец.
40
0
 
22
 
! Отговори
Км преди 2 седмици
Оскотяване до ниво животинско оцеляване.
39
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Почти всеки от индийския етнос е с пенсия я за инвалидност я за друго. Как става това? Не е ли сегрегация на етнически признак? Крайно време е пенсия да взима само този, който е внасял пари, а който не е внасял, да не получава пенсия! Крайно време е парите за пенсия на някой добросъвестен гражданин, ако не са изчерпани до смъртта му, да се прехвърлят за пенсии на наследниците му, а не държавата с тях да развъжда украинци, индийци и да върти далавери с тези пари.
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вдигат възрастта за пенсиониране на 70 г, за да откраднат парите, които тези хора са отделяли за старини. И го правят. Повечето хора почиват на около 65 годишна възраст. Но това им е малко, искат да увеличат възрастта за пенсиониране. Защо така събраните пари да не отиват за пенсии на наследниците на починалите? Втория стълб е система за доброзорно изцицване на гражданите, които накрая получават пенсия - подигравка от "стълба". И къде отиват парите, които внасяме за старини? В джобовете на мутри