Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън

Пилотът Алексей Мос е загинал
30 авг 2024 08:06, Петър Бойчев
500
Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън
Снимка БГНЕС

Една от възможните причини за катастрофата на изтребителя F-16, която в момента се разследва, е "приятелският огън" на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщaва украинската редакция на Voice of America, позовавайки се на свои източници в украинските военновъздушни сили.

"Разглеждат се различни версии, включително "приятелски огън" от украинската ПВО, техническа неизправност и пилотска грешка. Но точните причини ще станат известни едва след приключване на разследването", е заявил представител на ВВС на Украйна, говорейки при условие за анонимност.

В същото време източникът e разкритикувал съобщенията в медиите, че вероятните причини вече са известни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че вероятната причина е пилотска грешка. По-късно CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че украинските въоръжени сили не смятат, че инцидентът е причинен от пилотска грешка. CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването.

По-рано Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че изтребител F-16 се е разбил при отразяване на ракетен удар от Русия, пилотът Алексей Мес е загинал, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
22
 
! Отговори
Победа преди 2 седмици
Русия не само че обезфинансира Европа, но и унищожи оръжейния мит за много от западно оръжие.
60
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
боко тиквата купи от тия ковчези на тройна цена която ще ни стъпи с всички разходи на 200 милиона долара . Щото само членството щяло да опрай България . То баш членството я убива обезлюдява и фалира българския бизнес .
59
3
 
25
 
! Отговори
Ала бала преди 2 седмици
ХААА ХААА ХААА. Какво стана с прехвалените чайници модел 1974 г. май започнаха да си ги думкат като патици на гюме,а? Много ясно, че така ще кажат бил свален от "приятелски огън", а не че руснаците го издумкаха. Хайде сега и останалите ама украинците вече няма да смеят да ги покажат, че както се видя нямат шанс. Видя ви се НАТО-вската "модерна" техника как гори и на земята и във въздуха. А бе кво стана с окраинското "напредване" в Курск, че нещо взеха все по-малко новини да идват?
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айдееее, премията от милион рубли на Путин за сфалена ф- ка отиде при украинците. Загуба, та знае ли се!
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
време е да си купим още чертежи
56
2
 
30
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Според Германия досега западните съюзници са финансирали Киев с 420 млд !!!Ето защо Киев не падна за 3 дни , но за 3 години бъди сигурен че тия пари отидоха на вятъра и хохлите пак ще си получат каквото си заслужиха
55
3
 
15
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Направо руснаците се бъзикаха вчера, че Ф16 е свален от Геран. То да не се окаже Геран, че фърчило за 1000 лева сваля самолет за 400 млн. Въртолет видяхме как се сваля, да. Но вундервафето пак не дойде при Зеленски. Сега какво чакаме, може би Milenium Falcon?
54
2
 
8
 
! Отговори
Слава Кокаине преди 2 седмици
Кой, кой, кой.......?
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ясък. дето ги чакаха толкова време, ще ги опаткат руснаците за няколко дни старите бараки
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ф-16 е много стар самолет, какво очакваха?
51
4
 
29
 
! Отговори
До 35 преди 2 седмици
Много заблуждаващ коментар. 25 пъти по-малка държава казвате. Ами че и Монголия е 4 пъти по-голяма от Украйна ама е с население 3 милиона, нали? Украйна в началото на СВО имаше 600,000 души редовна армия много добре въоръжена и обучена по НАТОвски стандарти. Практически това беше най-голямата армия в НАТО. И отгоре на това има още над милион мобилизирани, а западните партньори изляха там оръжия за 300 милиарда досега. Това е Руския военен бюджет за 4 години! Така като ги погледнете нещата как е?
50
1
 
16
 
! Отговори
Глупости преди 2 седмици
"Приятелски огън"
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Води се разследване, ОК... и в момента, в който се изброяват някои от възможните причини за инцидента - в типично толерестки стил се критикува гадаенето кои са вероятните причини, хех )))
48
2
 
13
 
! Отговори
Айляк преди 2 седмици
Ама как, бе...тоз огън ще да е бил от най-приятелските огънчета:) Заковаха им рашките таралясчето...и огънят стана възможно най-приятелски. Тия от натю, матю и батю са много тежък случай :D
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 26, на него няма за какво да му извиват ръцете, самолетите бяха поръчани от борисов, а цветанов се разхождаше из самолета като "експерт" и показваше предимствата му, те сами се предлагат, римската тактика купуване на елита в действие, а и страхът на корумпираните от санкциите магнитски, въпреки че нищо не може да ги спаси, божков също се опита да се откупи като информатор, но сам получи санкции, защото даването на подкуп корумпира
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нормално, евроатлантически пореден скрап
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Предатели 29. За да си купуваме още и още чертежи.
44
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БГ ппутиняците сега ще се подмокрят от удоволствие.
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кога им дадоха самолетите, кога почнаха да ги разбиват. Колко струва един?
42
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разбирачите пак се превъзбудиха, досущ като "Киев за 3 дни". Напротив - вчера нидерладският военен министър заяви, че Украйна няма забрана за използване на Ф16 в Русия. Ама те имали пукнатини, ама Су свалили самолета, ама " Киев за 3 дни". Кой го каза - Соловьов ли, и тук путинистите ни проглушиха ушите, и така 950 дни.