Кинезитерапевт: Стойката се формира от тонуса на мускулите

Active sitting е метод за самопомощ
31 авг 2024 13:00, Анисия Иванова
12
Кинезитерапевт: Стойката се формира от тонуса на мускулите
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Active sitting е метод за самопомощ. Време е да осъзнаем, че имаме нужда сами да си помагаме на тялото и емоциите ежедневно, защото трупаме множество причини, които в един момент дават болки, схващания, неразположения.

Създадох този метод, благодарение на 20-годишен опит с различни диагнози. Идеята е много интересна, защото е лично от моята опитност, защото съм имал множество пациенти с най-различни болки и оплаквания. В един момент пациентите идват с едни и същи оплаквания и проблеми. Това предизвика в мен желание да давам на пациентите начини, с които сами да се оправят", каза кинезитерапевтът Константин Ковачев в съботното издание на “България сутрин”.

Той допълни, че стойката се формира вследствие на тонуса на мускулите.

Столът, например, може да ни помогне за правилна стойка, но не се чувстваме комфортно в тази позиция, ако вече имаме неправилна стойка и веднага ще намерим удобната за нас.

“Дисбалансът в мускулите се лекува с цялостна гимнастика от главата до стъпалата, минаваме през определени зони и точки в мускулите, които го стимулират да работи правилно и тогава е много по-лесно да заемем правилната позиция и да не се уморяваме да стоим прави. При active sitting не е нужно дори да ставаме - правим упражненията и стимулираме мускулите”, заяви кинезитерапевтът пред Bulgaria ON AIR.

Ако един мускул не работи правилно, не достигат достатъчно нервни сигнали до него, съответно той не може да си върши правилно работата. Тялото ще намери друг мускул в близост, който да компенсира и той боли. Важно е да познаваме тялото си, посочи още Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: гимнастикаBulgaria ON AIR
Още от Общество
"Искам бебе" е единствената организация с програма за психологическа подкрепа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
дедо от село преди 2 седмици
Големо откритие!А бре момче ,вместо да плещиш глупости ,ела на село ще ти дам мотика номер 18 и ще ти минат всички болежки в кръст,гръб и гъзз!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е познато!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
йога изправя стойката, трите първи упражнения (асани) са достатъчни
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пък аз имам кавалерийска стойка.
6
3
 
7
 
! Отговори
нн преди 2 седмици
Човекът милиони години, 16 часа в денонощието е търсил храна и 8 часа е спал. Движението е здраве, то се знае. Огромна част от съвремените човеци не се движат достатъчно и естествено че мускулите се променят и залиняват. И сега има все още племена живеещи както преди милион години които нямат мускулни проблеми. Нищо ново не е открил този човек, прави се реклама на физкултурника.
5
2
 
5
 
! Отговори
Една българка преди 2 седмици
Само хора, които все още нямат проблеми могат да кажат, че това е глупост. Тялото на хората е създадено за движение. За съжаление съвременния живот не осигурява необходимия набор от видове движения, които да стимулират правилно мускулите, за това се налага допълнително гимнастика/йога и други видове упражнения.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хайде и масажистите ги повишиха в терапевти. Какво оразование имат, двуседмичен или двумесечен курс?
3
1
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 2 седмици
тва продължение на двама мъже и половина ли е ?
2
1
 
4
 
! Отговори
"Active sitting преди 2 седмици
Боже божке...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако правех упражнения колкото цъкам на телефона....