Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България

Това показват новоразкрити архиви
8 сеп 2024 19:15, Нели Христова
648
 Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България
Снимка: БГНЕС

Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България в периода 1944-1947 г. Това показват документите, които се съхраняват в Централния държавен архив (ЦДА). Днес бе пуснат новият уебсайт "Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)", който е част от дигиталната колекция "Архивите говорят".

На сайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива.

На него може да се намери поименен списък на хората, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони. Той е изготвен въз основа на три архивни документа, съхранявани в ЦДА. Това са Списък (непълен) на лица, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони, някои от които получили обезщетение; Списък от полк. Бл. Пенев, областен началник на милицията – Пловдив, и М. Сиди, заместник-инспектор Криминална служба, за злополуки, прегазвания и катастрофи с пострадали български граждани, извършени от съветски военнослужещи от 9 септември 1944 до 30 юни 1947 г.; както и Списък (непълен) с прегазени лица и домашни животни от съветски камиони от 16 септември до 1 декември 1944 г., някои от които са обезщетени

Списъкът съдържа подробна информация за загиналите - трите имена, възраст, местоживеене, дата и място на злополуката и причина за смъртта. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


648
Още от Общество
"Езиците на бирата" е книга за любители на кехлибарения вкус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
471
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко руснаци за загинали за българската свобода - 100 00 руснаци
470
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Естествено ,че завода на народната германска кола ще е пред затваряне .Направиха един куп некачествени модели и хората взеха да си купуват Хонда ,Тойота и разни такива по качествени неща . Цените изобщо няма ги коментирам .
469
3
 
5
 
! Отговори
Българ преди 1 седмица
А през демократичната окупация колко бяха премазани???
468
10
 
10
 
! Отговори
09.05.1945 - 2025 преди 1 седмица
НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ - ОСВОБОДИТЕЛКА ОТ ПРИЗНАТЕЛНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД! Поклон пред героите, които победиха фашизма! Анатема на изчадията, които сквернят паметта на героите от Трети украински фронт! Не петнете паметта и на 33-те хиляди българи от Първа българска армия, дали живота си в борбата срещу фашизма! Не петнете и паметта на още 100 хиляди ранени българи по фронтовите линии првз Втората световна война! Срам нямате, ак.ита мир.изливи
467
5
 
14
 
! Отговори
Така р преди 1 седмица
Сега за година газим повече. А колко бомби са хвърлени в София по време на съветската окупация? А, май това бяха сакси и кравари малко по-рано. Там отидоха едни хиляди български жертви, но за това не е ок да се пише.
466
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 496всеки можеше да види как Европа, водена от Германия, се гърчи в конвулсии.)))Така ли? А, защо никой българин и не мисли да се връща от Германия?
465
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какъв климатик през соца ? Бъркаш времето ! Имаше вентилатори , но и отворен прозорец вършеше чудесна работа .Аз друго се чудя , как имахме поне по три хранения на ден и десерт разбира се и нямаше нито болни , нито дебели .
464
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 498Колко загинаха от бомбите на любимите ни англичани/А,кой обяви война на англичаните?
463
7
 
6
 
! Отговори
09.05.1945 преди 1 седмица
Слава на Червената армия, освободила света от кафявата чума! Хич не се мъчете да изкарвате жертви тия 120 от.репки от нацистките колаборационисти. Десетки хиляди българи са убити от фашагите. Другото е опит за смяна на истинската история
462
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Минавам да ви кажа , че социализма свъши 1989 година , а не 1990 както цитирате .През 1990 година започна мизерията , до тогава беше истински Рай .
461
7
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
Половината и повечето от тук пишештите ***, няма да издържат и месец в соца! Там нямаше как да плюеш по властта! А си казал нещо грешно по партията а си изчезнал безследно! Тва за морето е вярно, но пак беше за приближените, останалите на бунгало! Няма климатик батко, таково чудо даже и Тодор Живков нямаше! Бунгало в тревата, колко змии съм вадил на Каваците от бунгалото, иначе беше весело! Басейни, джакузита, готини ресторанти нямаше.,***!
460
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма проблем .Кой не скача е червен и хоп скок в банката за 30 годишна ипотека и айде на ченгела роб до гроб . При социализма пенсиийка на 55-56 години и после може да се работи по желание , но до към 60 .Сега няма лабаво , пенсията е мираж , бачкането е до колкото човек има сили , защото кредитите не чакат . *** съм ви аз демокрацията .
459
7
 
6
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 седмица
До 495. Миналата зима мръзнах на Малдивите, тази година мисля да мръзна на Филипините. Харесах си едно местенце на остров Минданао и ще си го купя да мръзна там следващите зими:))))
458
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко загинаха от бомбите на любимите ни англичани?
457
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Синдромът на отнемане на руските въглеводороди е придружен от изключително крехка икономика - през последните две години всеки можеше да види как Европа, водена от Германия, се гърчи в конвулсии.
456
9
 
5
 
! Отговори
още добри новини преди 1 седмица
Копейките всяка зима чакат да измръзнем, но според мен и тази зима няма да измръзнем, винаги ще се намери газ за отопление, макар и на високи цени, икономикатата в ЕС така и така спира да работи, заводите се изнасят, промишленото потребелние на газ намалява и ще има повече газ за битови нужди. Това е добра новина. Важното е, че не измръзнахме.
455
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледам финала на юес оупън по Евроспорт Бг - играе само Тайлър Фриц и то великолепно. Но губи от Яник Синер, некъф такъф. Голямо ***,голямо мазане на американеца! Никой не може да ме ибеди, че това е безплатно. Като снощния финал Сабаленка-Пегула! Аха американката да бие и мача свърши...с победа на Сабаленка.
454
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 490 Те и на коча висулките аха-аха да паднат, ама не!
453
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един хляб , винаги топъл купувах от магазина и докато се прибера , изяждах голям крайшник . Въпрки това не надебелях , защото се правеше от хлебна пшеница , а не от фуражна както е сега .Фуражната я даваха на прасетата .Не понасям капитализма и измислената демокрация , всичко това е голамата лъжа на корпорациите , нищо друго .
452
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фауве - над 100 хиляди работници остават на улицата.

Спонсорирани публикации