Драганов: Климатичните промени помогнаха за удължаване на сезона

Летният ни туристически сезон е много успешен, оцени той
16 сеп 2024 16:34, Анисия Иванова
25

"Годината ще приключи положително. В края на септември очакваме броят на посетителите чужденци в България да достигне 10,7 млн. души. Спрямо миналата година е ръст от 5%. Има увеличение и на пътуванията на българи в България. Спрямо миналата година сме с ръст от 4%. Имаме ръст и в приходната част", заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в "България сутрин".

По думите на госта пътуванията вече започват от месец май, когато вече надхвърляме 1,8 млн. чуждестранни посещения и почти двойно повече пътувания на българи.

"Есента интензивно се използва. Много интензивно се използват уикендите през цялата година. София никога не е била толкова пълна с чуждестранни посетители - главно от Италия, Испания, Франция. Виждате много японци, китайци и американци. Имаме увеличение на туристи от съседните страни - румънци, турци, гърци. Имаме страни като Великобритания, Германия, Полша, Чехия, които имат дълъг престой", каза още Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че може би ще достигнем приходи, които ще надхвърлят с 1,8 млрд. лв. тези от миналата година.

Климатичните промени са спомогнали за удължаване на сезона, а страната ни се явява добра дестинация в температурно отношение, стана ясно от думите на Драганов.

"Има огромна интензивност в закупуването на втори дом. Много хора направиха инвестиции за себе си. Някои имат втори дом в чужбина", отбеляза събеседникът и добави, че дистанционната работа също допринася за интензивните пътувания.

"Имаме 360 хил. заети в туризма, а от чужбина идват 9 хил. Оказва се, че една част от чужденците директно заминават за други страни.

Трябва да съсредоточим усилията си в качеството на туристическия продукт, защото сме в жестока конкурентна среда. Търси се хитрина как да платим по-малко на този, който идва от чужбина и да изгоним този, който знае как да работи. Тези, които работят с местните кадри, са тези, които вървят напред", подчерта Драганов.

Според него хората вече залагат на марката, а не на броя звезди на хотела, и трябва добре да се информират преди да направят своя избор за място за почивка.

"Очакваме около 2,8 млн. посещения в България. Зимата не е само ски и сноуборд. Много от хотелиерите вече имат топли минерални води и СПА услуги. Здравният туризъм силно навлиза. Има бум на интереса към България от Австрия и България", посочи още Румен Драганов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
За 17 години "Сребърният фонд" събра едва 4 млрд. лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 дни
Чудесно.Тогава ДДС за кръчми и хотели-20%.Както за всички останали.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Какви туристи сега на този студ, те да не са пингвини. В Бг няма как да е сезон до края на септември, винаги са ставали само първите няколко дена.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Всеки гледа да прекара на топло и слънчево, кой ще ходи да мръзне и кал да гази. Уж затопляне, къде е, и слънце няма, само облаци и дъжд или само август слънце.:)),
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Климатични промени, е де са, вместо топло и слънчево, та да има туристи и ток от панелките, мрачно, облачно, студено и валящо дъжд като из ведро, какъв туризъм при тия температури. В Гърция и Турция топло и слънчево, дори и да вали е топло.:))
19
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 3 дни
Този пъпеш какъв е? Климатични промени!?
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Винаги съм подозирал, че тия хора на на някакви адски гадни наркотици + много, ама много алкохол. Цял Институт за анализи и оценки в туризма! И какво работят тия точно? "Мило дневниче, днес 2-*** румънци се излъгаха да ги дерат на Сл. бряг"? И се чудя що за невменяем турчин или грък ще дойде тук на море? За Италия, Франция и Испания си е направо виц. Французин няма да отиде на френската ривиера, а ще се набута тука в бетона? Зашото в Кан или Сен Тропе е гадно?? Тоя съвсем нагло лъже!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Мда. вчера беше 15 градуса, изключително подходящо за плаж )))
16
2
 
5
 
! Отговори
Страшен бум преди 3 дни
Албена беше полу празна в средата на Август. Седнал да се хвали с 10 млн туристи на година в България. Само във Виена има повече...
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Сезона дълъг,ама туриста скъсан и сметките къси
14
3
 
9
 
! Отговори
Общ работник преди 3 дни
Вай, 10 милиона били ни посетили?! Ако тоя брои и турските тираджии прелитащи в посока запад и румънските туристи, насочили се към Гърция, може и да докара тая бройка. ***.
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Махнаха се руснаците и хората започнаха да идват отвсякъде.
12
0
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 3 дни
Ако хотелиерите и ресторантьорите си намалят малко маржа има вероятност рязко да увеличат печалбата, но вашата алчност граници няма. Открих скарата на открито и пътувам сутрин и вечер. Ако и другите са така това обяснява защо мрънкате.
11
5
 
12
 
! Отговори
Бай Лазар преди 3 дни
Българите пътуват в България само, за да отидат до Гърция :)
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Стига с тези глобални измишльотини! По-хладно лято не помня.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
После ще пореват, че зимният пък бил по-къс и пак ще мрънкат за помощи...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И аз целувам бившата при среща, но не мисля да се събираме.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
удължаване на сезона заради климатични промени?... всъщност не помня скоро лятото да е свършвало на 30-ти август, както стана тая година, май месец си е студено още....
6
0
 
18
 
! Отговори
смях безкрай преди 3 дни
сезонът започна на 15 юни и приключи на 5 септември. Направо е безкраен.. като човешката глупост. Миналата година беше с месец по-дълъг, но тази година е по-дълъг. Българското лято - най-дългото лято!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Говори измислици ! Сезона тръгна много трудно и в крайна сметка цялата работа беше 50 дена .Който е от бранша да каже .
4
0
 
12
 
! Отговори
морски преди 3 дни
Септември ще бъде май, октомври слагаме край, aлчници фалирват безкрай...