Казанлък решава за паметника на Бузлуджа с референдум

Годишно около 50 000 души посещават върха
Обновена: 19 сеп 2024 08:57 | 19 сеп 2024 08:53, Петър Бойчев
33
Казанлък решава за паметника на Бузлуджа с референдум
Снимка БГНЕС

Местен референдум ще реши съдбата на паметника "Бузлуджа" и дали община Казанлък да поеме управлението над него. Инициативен комитет, излъчен от Гражданския консултативен съвет, е внесъл предложение до кмета Галина Стоянова за провеждане на местен референдум на тема: "Храм – паметника  Бузлуджа – за и против управлението му от Община Казанлък".

От своя страна Стоянова е внесла в общинския съвет доклад за приемане на решение за провеждане на референдума на 17 ноември. Това стана ясно от специална пресконференция на общинското ръководство и ръководството на Консултативния съвет.

Стоянова акцентира, че целта на инициативата е не възстановяването на паметника в неговата идеологическа форма, а като архитектурен обект от национално културно значение. На въпроса как може собствеността на паметника на Бузлуджа да бъде променена юридически тя обясни, че това може да стане със заповед на областния управител.

Стоянова каза още, че са осигурени близо 7 милиона лева, с които ще бъдат възстановени покривът, страничните прозорци и изградени електрически и ВиК инсталации.

Към паметника има сериозен туристически интерес. Той е посещаван от около 50 хиляди туристи годишно и от 24-то място преди години в класацията на интересните архитектури, които са изоставени, през 2024 години вече заема пета позиция.

През 2011 г. държавата реши да прехвърли собствеността на паметника на БСП, но през 2017 г. служебното правителство на Огнян Герджиков си го взе отново с аргумент, че социалистите не правят нищо да я придобият. /БНР
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Общество
Първо заседание на ВСС за внасяне на кандидатури за нов главен прокурор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
12
 
9
 
! Отговори
СРИВАЙ.... преди 16 часа
СТАРАТА ТОАЛЕТНА....!!!!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Ако се смята за културно наследство, да се възстанови от министерство на културата. Общината няма бюджет за подобни инвестиции. Да си изпълнява текущите задължения към гражданите.
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Нека да си пазят другарите реликвите, да ходят там да правят срещи с извънземни. Може някой комунист от друга галактика да дойде.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
На комунистите не им трябват паметници, трябват им еврофондове!:)):))
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
ами референдума ще го спаси ама после ще окрадат парите и ефекта от всичкото викане го знаем.
5
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Бутай
4
3
 
13
 
! Отговори
Шопа преди 16 часа
БСП какво общо имат с паметника ?Има една много хубава фраза , от един български филм:-" Шием сини знамена за червени комунисти. " Отрова за мишки
3
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Построен за без пари за 6 години от нашите прадядовци и прабаби по време на лошия комунизъм. 33 години нашите майки и бащи са на гурбет, събраха милиони левове и паметника си седи все така разбит и е олицетворение на българския капитализъм - ***.
2
16
 
10
 
! Отговори
Ели преди 16 часа
Нужни ли са ни толкова странни туристи?
1
1
 
29
 
! Отговори
Itso преди 16 часа
Нема биснес мислене у тая държава и това е - по 2 лева такса за тоалетна да сложат на тая сграда и ето ги 50 хиляди туристи на година по 2 лева - 100 хиляди лева приход.