Екоинспекторите взимат около 1550 лв., излизат на протест

Искат средната заплата да бъде между 2200-2300 лв.
17 окт 2024 17:30, Анисия Иванова
30

Служителите от Изпълнителната агенция по околна среда, регионалните екоинспекции и басейновите дирекции в страната стягат протести веднага след изборите на 27 октомври.

Причината е, че те са чиновниците с едни от най-ниските трудови възнаграждения. Средната работна заплата на екоинспекторите е 1550 лв., което е с 30% по-ниско от средната заплата за подобен тип администрация.

"Отговарят за много важни процеси и политики: контрол и следене на чистотата на въздуха, на водите; какви са нивата на водните басейни; правят превенция и анализ на рисковите събития, свързани с климатични промени и екологични катастрофи; занимават се с битовите отпадъци и с това как те да бъдат управлявани. Издават разрешителни и отговарят за търговията с въглеродни емисии. В рамките на цялото Министерство на околната среда работят около 2500 специалисти и експерти", коментира председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Валентина Васильонова в предаването "България сутрин".

Това е трета подписка. Първите две са стигнали до ниво директор и изпълнителен директор на Изпълнителната агенция, респективно е предоставена на министъра на околната среда и водите.
Необходима е сериозна политическа работа

"С тази подписка, каквото и да съберем, ние имаме процедура като синдикат. Кесията се развързва със Закона за държавния бюджет и с политиката по доходите - такава отсъства дълги години. Всичко е въпрос на много сериозна политическа работа", посочи Васильонова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че трябват поне 30 млн. лв. за разходи за персонал за екоминистерството, за да може да се компенсира недостига от досегашното положение, плюс още 15%, доколкото позволява наредбата и Законът за държавния служител, за регулярно нарастване на заплатите от следващата година.

"Към момента средната работна заплата в България е 2700 лв. Тя е различна за различните сектори и различните региони. Такива експерти е редно да имат заплата от порядъка на 2200-2300 лв. Да си поставим високи цели, за да имаме какво да изпълняваме. Трябва да се приоритизира кое а важно за държавата. Трябва да се види важни ли са хората, които работят за изпълнение на политиките. България продължава да бъде на едно от най-високите нива по бедност на работещите хора", подчерта Васильонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Общество
Психотерапевт: Най-тежката задача на света е родителството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Само наркомани преди 2 минути
И мутри у тая гербидж територия
29
0
 
1
 
! Отговори
Екоинспектор преди 4 минути
Така е в държавата на мутрокомунистите а и въздуха е мръсен като бонус
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
И осигуровки не плащат ...Тва за съкращенията как щяло да има пари за по-високи заплати са пълни глупости.Колегата ми го съкратиха а на мен ми дадоха неговата работа.Когато питах за повече заплата отговорът беше -ей там е вратата,напускай като не ти харесва. Не се оплаквам просто такова е мисленето на 99 процента от частниците в България.Алчни стиснати ама и глупави от алчност.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
Колко искат - 3 бона заплата ? :)))
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
В частния сектор дават и повече, но там се иска работа, а не клатене на краката и пиене на кафенца
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
БЛА-БЛА-БЛА -НИЩО НЕ РАБОТЯТ , А ИСКАТ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ!?Половината да ги съкратят и ето им по-високи заплати!!
24
1
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 57 минути
До 00-11.Рекета те си го вземат.Борбата е за по.високи пенсии.По-висока заплата,по-висока пенсия.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
Хм...те 2000 им е днес само рушветя.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нагли калинки, отворили устища да бъдат нахранени от данъците ни. Възнаграждение за несвършена работа и хектолитри изпито кафе. Аз съм в реалния бизнес, не съм на държавна хранилка. Омръзнало ми е да храня мързелива, безполезна, и раздута държавна администрация. На мен никой не ми индексира доходите - на реалния пазар съм, боря се за оцеляване в държава на която не й пука за реалния бизнес. Но съм длъжен да осигурявам комфорт на банда хрантутници. На бой отиват нещата.
21
1
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 1 час
Следят за вода,въздух....?Добре.А какво работят?Това са 8 часа всеки ден.Как си уплътняват тези часове?
20
0
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 час
ТИЯ "ЕКОИНСПЕКТОРИ" --СА ТИПИЧНАТА "КОРУПЦИОННА ШАЙКА" , КОЯТО СИ ИЗКАРВА ПАРИТЕ С ДОНОСИ , РЕКЕТ И "НИЩОПРАВЕНЕ" ЗА ЦЕЛИЯТОЗИ ПЕРИОД НА "Т.Н. "ДЕМОКРАЦИЯ" В БЪЛГАРИЯ!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кои ГОЛЕМИ фирми са ''проверени'' , до сега ? НЕ ЗНАЯТ ЛИ ЧЕ ЩЕ БЪДАТ попитани , за ОТЧЕТ ???
18
0
 
7
 
! Отговори
Екоинспекторите преди 1 час
...ВИДАЛИ ЛИ СА КАТУНАРСКОТО ГРОБИЩЕ ДО ГАРА САФИЯ СЕВЕР И КАКВО СА НАПРАВИЛИ ЗА ДА ГО ПРЕМАХНАТ ---ЗА ДА ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ???!!!!АЗ , ЛИ ДА ХОДЯ ДА Я ЧИСТЯ ТАЯ РОМСКА ТОАЛЕТНА ....??!!!!!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да се отчетат : КАКВО СА СВЪРШИЛИ , ЗА 34г. работа !
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Срамно искане ,.. за нищо работа !КОРУПЦИЯ , КОРУПЦИЯ -- КОРУПЦИЯ .. До там се е стигнало , БАТКИТЕ ДА ГИ И НАБИЯТ ПРИ ПРОВЕРКИ , защото в тая държава няма елементарна ДЪРЖАВНОСТ .. И кого ще ''проверяват'' ,.. на ПееСки , или на Доган и Баце фирмите и шайките ЛИ ?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Е-НСПЕКТОРИТЕ , при всяка ''ПРОВЕРКА'' , по колко си ДОКАРВАТ , след като напишат :При извършената ''проверка'' , НАРУШЕНИЯ НЯМА !Да има дават % от заработеното , нима няма поне 99% НАРУШЕНИЯ ?За нищо работа , и тЕя са много !
14
0
 
6
 
! Отговори
00-11 преди 1 час
Ваййй....., Еко-Рекетьорите са я позакъсали щото не остана кого да Рекетират!? -)))
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ами такива са заплатите , от къде пари , за НАТО , за бежанците , за ДРУГИТЕ бежанци , за ромите , за НАС / политиците / , за Укрия ???Няма ПАри , действайте , нали искате ЕС и НАТО !Новите ''демократи-атлантици'' обещаха ''СВЕТЛИ БЪДНИНИ'' , искайте от тях !
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да си я си ги търсят от светията им Грета!
11
0
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 час
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.