ВиК- дружествата искат такса вода и за необитаеми имоти

Иначе цената нямало да е социално поносима
17 окт 2024 08:00, Стела Стоянова
209
ВиК- дружествата искат такса вода и за необитаеми имоти
Снимка БГНЕС, архив

Цената на водата да стане двукомпонентна, като абонатите плащат такса към ВиК операторите дори когато потреблението на вода за месеца е нулево. Това искане е представил на Годишната среща на общините председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов, цитиран от БТА.

В сдружението членуват ВиК дружествата в страната, които, подобно на други комунални услуги, искат да таксуват домакинствата за това, че имат достъп до ВиК мрежата, без значение дали ползват вода или не.

Според Иванов цената на водата трябва да се раздели на две компоненти - постоянна и плаваща. “Постоянната трябва да покрива разходите на ВиК дружествата за поддържане на мрежата, докато плаващата ще бъде за разходите, свързани с отстраняване на аварии, заплати, поддръжка на техника и др.,” обяснява Иванов.

По думите му при подобно ценообразуване ВиК операторите ще имат предвидимост за постоянни доходи, които да инвестират в подобряване качеството на услугата. "Операторите имат постоянни разходи по поддръжката на мрежата, независимо дали в даден имот живеят хора или не. Собствениците на такива имоти трябва да плащат твърдата компонента", казва Иванов.

”Въвеждането на постоянна и плаваща такса за водата ще да бъде по-справедливо и за самите потребители, защото общата тежест на експлоатационните разходи на дружествата щяла да се разпределя между всички потребители”, твърди той. "Ако се премине към този начин за образуване на цената на водата, за някои потребители тя ще бъде намалена. За хората с повече имоти обаче услугата ще поскъпне", казва Иванов. И уточнява, че КЕВР ще регулира и двете компоненти на цената на водата.

Идеята за таксуване и на имотите с нулево потребление на вода периодично се появява в публичното пространство. МРРБ дори на два пъти представи проектопромени в Закона за водоснабдяването и канализацията, с които предлага нов начин на определяне на цената на водата за домакинствата. Отново става въпрос за две компоненти - фиксирана сума за достъп до услугата и променлива цена на кубичен метър потребено количество.

Законопроектът обаче бе силно разкритикуван и така и не бе внесен в Народното събрание. Първо, защото в него се предлагат само общи формулировки за новото ценообразуване, като всички детайли се остават за изясняване в наредби. Второ, има опасения, че заради едни и същи услуги, като довеждане на водата до домовете например, ще се плаща два пъти - веднъж чрез фиксираната компонента, и втори пък - чрез плаващата. Освен това, за да се въведат подобни разграничения, цената на водата на кубичен метър в отделените общини първо трябва да се намали, за не се натоварят с по-високи сметки домакинствата заради новата фиксирана такса. Появиха се сигнали, че ВиК дружествата готвят притеснително високи фиксирани такси, заради което сегашните сметки за вода може да скочат двойно.

МРРБ оправдава исканата нова такса с ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост да бъде подобрено финансовото състояние на ВиК дружествата. Но в този план има изискване и да се осигури подпомагане на уязвимите потребители, което министерството мълчаливо подминава.

От държавния ВиК холдинг разкриха истинските мотиви за въвеждане на "такса водомер" в необитаваните имоти. "Населението и потреблението намаляват, но не и разходите за издръжка на ВиК дружествата. Има много населени места с празни домове. Останалите, ако трябва само на тях да разчитаме, тогава цената ще стане висока и няма да е социално поносима“, коментира преди време Лозко Лозев, председател на УС на „Български ВИК холдинг“.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: ВиКтакса вода
Още от Общество
Пиян шофьор без книжка хвърли 150 евро на полицаи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
ВиК дружествата като мобилни оператори! Нищо че те е нямало "в имота", телевизия плащаш. Нищо че не си излизал от държавата години наред, роуминг плащаш - влиза в цената, за да могат на щъкащите служебно или лично из чужбина да им е поносима цената.
14
1
 
27
 
! Отговори
Ангел преди 6 часа
Постоянна такса за търтеите, а тръбите на по 50 г , течове , водата не отговаря на никакви норми. Абе събирачи на пари , далавера
13
1
 
22
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 6 часа
А не желаят ли милите ВИК двукомпонентна дряновица по гърбината и яко ши66ане на г0л0 насред площада за назидание и на енергото и мобилните ОПГ-та???
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Важното е, че според НСИ сме в дефлация. Цените падат поголовно според статистиката, а премиерът щял да иска извънреден доклад за приемане на еврото, щото с тази дефлация ще се вътрим ако запазим сегашния курс евро-левче. Бързичко трябва да махнем силно поскъпващото левче, докато не е станало късно или може би борда да бутнем?
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Всеки да спре да праща и готово.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ще се става.
9
1
 
33
 
! Отговори
Писна ми преди 6 часа
Нагли, десетилетия само крадоха, без да вложат и един лев в подръжка, че и още искат. Престъпна безстопанственост и рекет! Това е положението! Такса за какво ще искат, за 3 метра празна тръба ли, та нали никой не живее там, няма нови показания на водомера, от къде на къде!?
8
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Що за глупст? Това е като да ти пратят сметка от ресторант без изобщо да си стъпвал там? Е, как пък никой не ми прати едногодишната заплата, че не съм ходил на работа? Има си водомери - оправяйте се. Ще се видим в съда!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Пускам една помпа и слъчеви панели и съм еабъъл дружествата.
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ползваш не ползваш вода плащаш, ползваш не ползваш медицински услуги плащаш въздух плащаш квоти...*** то ви накрая трябва да ви изпозакачим по дърветата за да се оправят нещата
5
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Некадърените управляващи ВиК дружествата първо да започнат да менажират по добре поверените им дружества. Имат млн лв несъбрани вземания, загуби по трасетата над 70-80% от преминалото количество вода.За качеството на водата в много населени места да нв говорим. На вилата ми тече кафява вода от чешмата. Все едно идва от някой камион дето е събирал материал от септична яма. Като вкарат всичко в ред тогава да имат претенции за цени и тн.Цели махали с определено население не плащат 1лв вода! До кога
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Аууу и какво ще правим сега с 30% затворени и необитаеми апартаменти в София? Натовариха ги миналата година да плащат общи части за 1 човек. Сега и такса водомерче. Утре ще им пипнат и данъците, ама нищо, купувайте народе, че лато дойдат немските баби с 2 марки в джоба и ще изкупят всичко де е направено от пясък.
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
При Бай Тошо всичко беше държавно и нямаше такива простащини.
2
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
За да компенсират 90% загуби по трасетата и това, че за 30 години не са сменили тръби и за 1 лев. Браво, така се прави. Сега данък вода, утре данък ток а в други ден данък въздух (опа, ама този вече съществува, викат му въглеродни квоти)
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Гpaбaй conuтe!