Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.

Имаме демографски проблем
22 окт 2024 18:30, Гергана Попова
122
Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Имаме демографски проблем – имаме висока смъртност, висока преждевременна смъртност - за 2023 г. всеки пети е починал на възраст до 65 години. Това говори за лоша превенция, достъп до здравеопазване, ниска здравна култура. Раждаемостта ни е по-ниска, а и миграцията също е компонент, който оказва влияние, по този показател сме малко над средното за ЕС. Това заяви за БНР Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

"Тук вече идва ролята на хората, които правят политики. Статистиката сочи, че през 2023 г. три пъти повече българи са се завърнали у нас от заминалите да работят и живеят в чужбина. Ако вземем само българските граждани за 2023 г., имаме 18 000 лица, които са се завърнали и близо 12 000 са я напуснали. Останалите лица са с чуждо гражданство, избрали България да пребивават. Като цяло, най-много завърнали се български граждани имаше през 2021 г. и го свързваме с Covid пандемията. НСИ не провеждаме специални изследвания за причините за движението на населението", обясни Костова.

"България я напускат хора на възраст между 24 и 49 години, около 65% от този поток е тази възрастова група. При завръщащите се няма изразена тенденция, равномерно са разпределени всички възрастови групи. Най-предпочитаните дестинации са Германия, Великобритания, Нидерландия, Франция, Испания, Белгия за 2023 г.  – търсят по-добри условия на живот, заплащане, образование. В браковете и разводите също не се забелязва тенденция, през 2023 г. има намаление при браковете, при разводите борят е 9000."

"Там има по-висока смъртност, отколкото за страната, ниска раждаемост, високи дялове на възрастното население. Във Видин е над 35% над 65 години и това води до териториален дисбаланс. Имаме области, които обезлюдяват от тези негативни демографски тенденции. Като цяло, през 60-те години движението на хората е било от селата към градовете, сега този източник се изчерпва и е от по-малките градове към по-големите. Най-привлекателни са София, Пловдив, Варна и Бургас. В София потокът е най-голям от областите около столицата – Благоевград, Кюстендил и София област", коментира Магдалена Костова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от Общество
Сигнали в Helpbook: В час пик масово не идват автобуси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И трите водещи германски автомобилни гиганта - BMW, Volkswagen и Mercedes - изостават в технологичните си решения от своите конкуренти, особено в сегмента на електрическите автомобили - както американската Tesla, така и китайските им колеги.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
След напускането на западните марки руснаците масово преминават към китайски автомобили. Очевидно същото очаква и други страни в близко бъдеще.
55
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Русия е красива и уредена страна, а България е разкапана евpокочина където всичко се руши. Средната заплата е 150 хиляди (1500 евро), яйцата по 11 стотинки, бензин 1 левче, хляб 50 стотинки, ютюб - 1500 km From Moscow/ Real Life in the Highest Mountain City in Russia.
54
4
 
0
 
! Отговори
Възраждане преди 3 часа
За посрещането на Путин!
53
7
 
3
 
! Отговори
Възраждане! Време е! преди 3 часа
Русия фалира запада и го натреска яко. Западът потъва. Споко еврогеiци вода има за всички
52
0
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 3 часа
Всеки пети е починал. Про това на възраст до 65 г.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"В Русия се върнаха почти всички ИТ специалисти които напуснаха след началото на СВО. В момента Русия е идеалното място и предлага огромни възможности за развитие както на професионална кариера, така и на бизнес." И нито една копейка дори и опит не прави да иде в тая тин....аа рай
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Българските номадски племена се местят на по-добри места. Стадото замина, работи като вол, видя, че файда няма и няма нищо на Запад, държавата и бизнесът му взема всичко, каквото му дава. Стадото се юрва в обратна посока. Модата е такава - да се връщат. Хвалеха се и лъгаха, докато Запада ги прекарваше, търпяха. Вече не се търпи и истината излиза наяве.
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Щом русофобите вият на умряло значи всичко върви по план!
48
0
 
10
 
! Отговори
До 48 преди 3 часа
Никой не се е върнал в Русия не лъжи. 4 офиса имаме там на 80% се изнесоха по време на СВО и не искат и да чуят.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
връщат се щото там няма вече работа
46
10
 
1
 
! Отговори
в Русия преди 3 часа
В Русия се върнаха почти всички ИТ специалисти които напуснаха след началото на СВО. В момента Русия е идеалното място и предлага огромни възможности за развитие както на професионална кариера, така и на бизнес.
45
3
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 3 часа
ама то Това за Хвалене ли е - това Означава, че ЕвроАтлант Партньорите ни са във Фалит, а като те са във Фалит, в България стара Мор като през 90те!
44
0
 
0
 
! Отговори
спиций преди 3 часа
:) :) :)
43
5
 
1
 
! Отговори
ха ха ха хааа преди 3 часа
Три милиона рубли на доброволци за договор с Министерството на отбраната: Нов рекорд бе поставен в регионите на Русия. В Белгородска област на доброволците, които са сключили договор с Министерството на отбраната, ще бъдат изплатени 3 милиона рубли (30 хил евро). Касите на Путин са пълни и с евро, и с долари и с каквото си искаш, ЕС купува газ от Русия нa 4 пъти по-високи цени от преди 2 години - на Путин войната му е без пари, еми няма да измръзнат, няма да измръзнат, газ колкото за отопление ще има.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
С Укрaйна е свършено.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И защо не питат защо са се върнали? Да не би отговора на *** имигранти от юг, които не говорят български нито някога са говорили да е "защото ни изгониха от Германия"?
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ромите избягаха на Запад. Ще внасяме нови от Индия. От по-ниските касти, че са евтини. Богатите индийски касти ги държат бедни и гладни.
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 27Престъпността е ниска, дори в някои)))Чакай да завърши войната и тогава в Расия ще плъзнат стотици хиляди убийци между които има и затворници усъвършенствали занаята си в Украйна,тогава в Русия ще настъпи криминален ад.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Откъде от оня свят ли?????