Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"

МЕЧ и "Величие" на ръба
25 окт 2024 07:40, Стела Стоянова
222
Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"
Снимка БГНЕС, архив

На финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения на нагласите на хората в сравнение с началото на кампанията. Това сочи проучване на "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Формулата за 51 Народно събрание е 7 + 2 или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория.

По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни.

Първата група е в битката за второто място, в която попадат Възраждане (15.2%) и Продължаваме промяната-Демократична България (14.8%).

Във втората група попадат Алианс за права и свободи около Ахмед Доган (7.8%), ДПС-Ново начало около Делян Пеевски (7%), Има такъв народ (6.6%) и БСП (6.5%).

Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ на бившия министър Радостин Василев (4%) и изненадата от предишните избори Величие (3,6%). Коалицията "Синя България" около Вили Лилков и Петър Москов остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „Не подкрепям никого“ е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 милиона и 2 и 200 хиляди души, които се очаква да гласуват.

Проучването е проведено от агенция "Тренд" с възложител "24 часа" в периода 16 - 22 октомври 2024 година. Проведени са 1002 ефективни интервюта с хора на възраст над 18 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: изборипроучване
Още от Общество
Само шепа хора се възползват от новите социални помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
7
 
! Отговори
dr.Haus преди 5 часа
Ако забранят да се влиза с телефони и сложат камера в изборната кабина, така че да се вижда само човека ГЕРБ и ДПС изхвърчат. Ако махнат манипулираните машини ПП-ДБ губят половината от електората си.
56
3
 
4
 
! Отговори
Пенко преди 5 часа
И днес йощ Балканът, Щом бурята захваща, Спомня тоз ден бурен, Денят в който на парапета Лена се надупи, А наш Киря изотзаде полата и надигна и О Боже -бяла пухкава дупарка сластно той омачка!Гласувайте за Харвардските маст-ии с бюлетина 26 ураааа
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Партия Великолепие е ще ви управи.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО - ОБИКНОВЕННА СОЦАГЕНТСКА ПРОПАГАНДА!!!...
53
6
 
5
 
! Отговори
Хъхх преди 5 часа
Пп на второ място??? Баааси дртата лъжааа! Познавам мнооого хора и никой от тях не е гласувал за тия, и никой от техните познати и познатите на познатите им и пак и пак и пак фалшификации и мизерии@
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Откъде идват тези проценти за мутрите?! След 2009 година вече не познавам човек, който да гласува за ГЕРБ.
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Никой не иска да гласува за ГЕРБ и СДС, които доведоха България до дъното, вкл. и администрацията потискана от мутрите и държана от тях на ниски заплати. При предишните управляващи, същите хора в администрацията бяха по-свободни и относително по-добре платени.
50
5
 
10
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ! преди 5 часа
Победа!
49
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Фактът , че възраждане се бори за второ място говори колко неграмотен и заблуден народ сме. И невеж.
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Проскубаната Кукумявка отлетя за Рассията...
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Изцяло хартиено гласуване, при което ГЕРБ и СДС са майстори на фалшификациите, както и на купуването на гласове. Без тях едва ли ГЕРБ-СДС биха имали повече от 10%, а ако гласуват 70% от избирателите, може и да не прескочат бариерата от 4%.
46
1
 
19
 
! Отговори
силно притСнена преди 5 часа
Защо се харчат милиони за избори, след като резултатите ще са на 99% същите?!
45
3
 
11
 
! Отговори
Уйдурмата преди 5 часа
А Прасето избяга в Катар. РазсъхнА се на Тиквунн уйдурмата.
44
2
 
10
 
! Отговори
така е преди 5 часа
за ппдб да не забравяме яе в тях са флашките за машините без тях са вън от политиката
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
На мен ми звънят редовно за такива проучвания.
42
1
 
12
 
! Отговори
резил преди 5 часа
Пак ще видим победа на корпоративния и купения вот. На ГЕРБ електората е това - безполезната и крайно ненужно раздутата администрация, зависимите от партията бизнесмени, които си задължават работниците и купените гласове на ромите от махалите. И много малко не много интелигентни и с не добра памет заблудени хората. Та за това печелят от ниската избирателна активност. Сега малко Пеевски ще им попречи, ако не са се договорили де, защото и той иска да пазарува ромски гласове. ГЕРБ+ДПС = ВНЛ
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Пепейците без "ала-бала" изобщо няма да влязат в НС.
40
14
 
2
 
! Отговори
За ПП-ДБ преди 5 часа
ПП-ДБ трябва да са втори за да получат втория мандат и да съставят надпартийно правителство с равноотдалечен премиер! Само ПП-ДБ са в състояние да сформират кабинет! Те го направиха 2 пъти а ГЕРБ се проваляха. Ако Възраждане са втори, България отива отново на избори през март!
39
11
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 5 часа
Величие влизат с поне 25 депутата според мои наблюдения на предизборната кампания.Въпроса е БСП дали няма да имат по малко и да се наложи да хващат гората пак
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Зависи къде правят проучването. Ако е по кафенетата ? Щото нормалните хора са на работа и телефони не ползват , щото ше ги накажат. Значи тогава имаме герб с 10 процента повече безделници.