Тихомълком го признахме

България, Унгария и Хърватия публикуваха съвместно заявление за Косово. Вижте го
19 мар 2008 15:30,
274
Тихомълком го признахме
Снимка: БГНЕС

Правителствата на България и Унгария като страни-членки на ЕС, правителството на Хърватия като страна-кандидат, преговаряща за членство в ЕС - и трите съседни на Сърбия държави - се споразумяха да направят следното Заявление във връзка с техните предстоящи национални решения по признаването на Косово:

- Декларацията за независимост на Косово бе приета след неуспеха на всички опити на международната общност за намиране на договорено решение между Белград и Прищина за статута на Косово. При тези обстоятелства статуквото повече не можеше да бъде поддържано и промяната му стана неизбежна. Случаят на Косово е sui generis, който произтича от уникалните обстоятелства, свързани с разпадането на бивша Югославия, както и с продължителния период на международно управление.

- За трите страни от първостепенна важност е да се осигури в максимална степен стабилността в Югоизточна Европа и ясна европейска перспектива за всички държави от региона.

- Косовските институции поеха ангажимент, вкл. чрез приемането на съответното законодателство, изцяло да приложат принципите и предписанията, съдържащи се във Всеобхватното предложение на Специалния пратеник на Генералния секретар на ООН (план Ахтисаари), за уреждане на статута на Косово. Те, също така, декларираха готовността си да приемат дългосрочно международно присъствие в Косово в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

- Решението за признаване на Косово се основава на задълбочен анализ и на заключенията на Съвета „Общи въпроси и външни отношения” на ЕС от 12 февруари 2007 г. и 18 февруари 2008 г., както и на Европейския съвет от 14 декември 2007 г.

- Трите страни ще продължат да подкрепят активния ангажимент на ЕС и НАТО към стабилността и изграждането на демокрация в Косово. Косовските институции следва да гарантират изграждането на мултиетническа държава, основана на принципите на демокрацията, върховенството на закона, осигуряването на широки права на сръбската и другите общности в Косово, включително тяхното ефективно участие във всички институции. Този процес ще бъде под наблюдението на международната общност.

- Трите държави изразяват своя интерес от развитието на връзки със Сърбия, която да поддържа добри отношения със своите съседи, да се радва на икономически растеж и да запази своята европейска ориентация.

- Трите държави са убедени, че европейската интеграция е единствената стабилна и устойчива основа за икономическо развитие, социален прогрес и благоденствие за всички държави в региона, включително и Сърбия.

- Трите страни подкрепят по-нататъшното укрепване на връзките между Сърбия и ЕС. По-рано те се обявиха за предоставяне на визови облекчения, а впоследствие подкрепиха и започването на преговори за либерализация на визовия режим със Сърбия, което би довело до по-нататъшно улесняване на пътуванията на нейните граждани.

- В духа на Дневния ред от Солун, който потвърди, че бъдещето на страните от региона е в ЕС, те подкрепят подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране между Сърбия и ЕС във възможно най-кратък срок, за да може Сърбия да стане своевременно страна-кандидат, а впоследствие - и пълноправен член на ЕС, който се ползва от наличната европейска помощ  по време на целия процес.

- Трите държави очакват да продължи развитието на добросъседските им отношения със Сърбия, както и укрепването на  традиционните им връзки с нейния народ.

19 март 2008 година
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Димо преди 16 години
БЪЛГАРИТЕ СА РАЗКРАЧЕНО НАВЕДЕНА НАЦИЯ
12
0
 
1
 
! Отговори
anton преди 16 години
She vi maikata boklutzi mrusni, albanska sgan, zashto nqmashe referendum, kak moje be, lizeme zadnitzi kato za svetovno, bahti durzavata.
11
0
 
1
 
! Отговори
ИСЛЯМИЗАЦИЯ НА БАЛКА преди 16 години
ДУПЕДАВЦИ И ГЪЗОЛИЦЗИ - КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ
10
0
 
1
 
! Отговори
Караславов преди 16 години
Браво, нужно е да кажем ясно и високо позицията си час по-скоро. Вече минаха 2 седмици без определена позиция от наша страна, а това не е добре.Иначе, очевидно трябва да се признае независимостта на Косово, защото това е позицията на ЕС, а още повече че сме демократична страна и у нас всички ние зачитаме правата и свободите на малцинствата.Да се разбере, че България е демократична страна, че при нас не се гледа с лошо око на малцинствата и всички ние сме за гарантиране на правата им.Вярно е също така, че на сепаратизма не се гледа с добро око по принцип, но да не забравяме че преди 120г. и България се е отделила от Турция и е прекъснала турското присъствие, пак благодарение на същия този национален сепаратизъм.Така че, нека да признаем Косово час по-скоро.
9
0
 
1
 
! Отговори
tt преди 16 години
dupebliztsi !!!за да има справедливост:"Случаят на Makedoniq е sui generis, който произтича от уникалните обстоятелства, свързани с разпадането на бивша Югославия" Taka,4e skoro - albanska republika i tam!!! "Случаят на Pridnestrovie/Yuzhna Osetiya е sui generis, който произтича от уникалните обстоятелства, свързани с разпадането на бивша СССР. Да признаем и тъахната независимост!!!!"Случаят на Къурдистан е sui generis, който произтича от уникалните обстоятелства, свързани с разпадането на бившата Османска Империя" Да живее сжободен Кюрдистан!!!и т.н.
8
0
 
1
 
! Отговори
Малчо преди 16 години
Българските политици , за пореден път доказаха , че са ***, които винаги и всячески вредят на интересите на България.
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Гадните мюсюлмани във властта отново наложиха какво да реши България. Гласувайте братя, гласувайте за да изгоним тази турско-*** ***.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
И оттук на сетне ще се обичаме.Ваше бе правото да решавате.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
така правят пръдльовците и страхливците! овъртане 2 месеца, осукване, много говорене и казване на нищо, и найкрая под масата с половин уста казване на нещо, но на половина. дали е трудно да станеш прав и да кажеш на всички - ДА ние признаваме Косово, това е нашето решение! пръдльото си е пръдльо, ей това е. мижитурки!
4
0
 
1
 
! Отговори
втори българин преди 16 години
ами ние си го знаехме, нали сме винаги удобно наведени
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
eto 4e polegnahme i na mazniq albanski ***
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Това правителство тихомълком сключва договори (примерно газопроводни),тихомълком признава една бандитска държава....тихомълком ни всички.Ние сме един мазохистичен народ и не само,че търпим,а явно ни харесва.
1
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Нищо ново под слънцето. Глупостта няма пол, националност, религия, възраст.