Поименно, господин премиер

"Има медии, които ежедневно се занимават с лъжи", категорично заяви министър-председателят, но не каза кои са те
3 окт 2008 13:53,
29
Поименно, господин премиер
Снимка: БГНЕС

"Има много медии в България в т.нар. жълт сектор, които ежедневно се занимават с лъжи", обяви премиерът в парламента, без обаче да уточнява поименно кои са те.

Сергей Станишев обаче наблегна на личното си убеждение, че държавните институции нямат право и не трябва да се месят в дейността на медиите.

Той подчерта, че законодателно независимостта на средствата за масово осведомяване от държавно вмешателство у нас е гарантирана.

Но изтъкна, че има медии, които чисто икономически не биха оцелели, ако не са обвързани.

"И това засяга косвено свободата на словото", заяви Станишев и призова Съвета за електронни медии да "е много по-ясен и категоричен, когато става въпрос за пропаганда и насаждане на ксенофобия, религиозна и етническа омраза в медиите".

"Това са все неща, които могат да взривят българското общество в бъдеще", подчерта премиерът.

Станишев бе категоричен, че никога не би позволил ДАНС да бъде използвана за натиск върху медиите.

На въпрос – има ли опит да се упражнява контрол върху журналисти чрез разработката "Галерия", премиерът отговори: "Не, няма такова нещо и никога не бих позволил ДАНС да бъде използвана за такива цели. Конкретната информационна папка е създадена във връзка с изтичане на класифицирана информация от ДАНС".

По думите му – всяка подобна структура трябва да знае откъде изтича информация.

Станишев коментира, че никой сериозен журналист не би отрекъл, че у нас има свобода на медиите – дори има медии, които имат антиправителствена насоченост и "се занимават само с това – да водят антиправителствена пропаганда, но това е част от демокрацията".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
32
 
! Отговори
vuzmutena преди 15 години
ami az li4no ne sam ostanala s vpe4atlenieto 4e jurnalistite ot BTV, koito sa sledeni nasajdat kakvato i da e propaganda ili puk sa julti. tova e nai ubsurdnoto obqsnenie koeto premiera moje6e da dade!6to ne vzemat da sledqt koito trqbva ami demonstrirat zaetost kato razsledvat jurnalisti?!otvli4at vnimanieto na horata ot svoite sobstveni bez4instva!
7
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
...огън служба не остана г-н. Премиер, но вие и това не сте имали щастието да го чуете на точното място.
6
8
 
32
 
! Отговори
X преди 15 години
Колкото и парадоксално да звучи - ще има свободни медии, когато има чист, немафиотски капитал зад тях. Няма нищо страшно на всяка втора страница да има реклама на пилешки пържоли или на перални, стига съответния бизнес да не е комунистическо-мафиотска перачница. Нищо, че вестник спонсориран от производител на пилета може да защитават тези и депутати прокарващи закони блакоприятни за пилетата, ще има вестник и хора, които ще защитават друг интерес. Важното е вестниците да не са на мафията, защото мафията има една цел - анархията, в която добре оцелява.
5
8
 
32
 
! Отговори
Yonex преди 15 години
Има по-точни прилагателни към "антиправителствени медии" = свободни, обективни, професионални. Това са всички тези, които не са на хранилка към ДПС, БСП и НДСВ. Това са тези които не ги е страх, тези които правят раследвания и уличават пред обществото всеки ден нагли политици и "безисмени". Та за тях говори премиерът, моли да замълчат че не спи спокойно. Стана шеф, предпочита само добро или нищо човека. И ако може тия от ДАНС да коригират перото на непослушните журналисти! Той има доверие в ДАНС...
4
8
 
32
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Г-н Премиер, веднага изгонете писача на изказванията Ви защото е изключително неосведомен човек - защо ли? 1.Всеки който смятя че дадена публикация е лъжа може и трябва да заведе дело за клевета, иначе я признава за истина... 2.Личното убеждение на когото и да било(дори Вашето) не означава, че държавните институции не "мачкат", при това доста свирепо медиите... 3.Законово може би, но защо не се ангажирате с трърдение, че те са независими и в действителност... 4. Г-н Станишев, на света няма икономически необвързана медия...,а "който плаща той и поръчва и музиката"... 5. Не СЕМ, а главния прокурор трябва да се намесва, когато има "пропоганда и насаждане на ксенофобия религиозна и етническа омраза в медиите", защото това е нарушение на Конституцията, която пък има пряко действие... 6. Вие не бихте позволили ДАНС да се използва срещу медийте, но както се видя никой не Ви и пита за да го направи... Извод: Сменето го този некъдърник, защото не смея да си помисля че сте се изказали неподготвен...
3
8
 
32
 
! Отговори
--- преди 15 години
Е и?
2
8
 
32
 
! Отговори
eee преди 15 години
aide be malko ti ostana
1
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Viarvate li g-n Stahihev.Po btv. U . Kadriev kazva "Zenata na sireneto padna s pobehe ot 1% /1.1/,a benzina poskapna s malko nad 3%/3.8/