Тримата решиха: Платеното майчинство става 1 година

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента
5 дек 2008 20:15,
131
Тримата решиха: Платеното майчинство става 1 година
Снимка: БГНЕС

Буферите в Бюджет 2009 ще се засилят за противодействие на световната финансова криза. Това решиха лидерите на БСП, НДСВ и ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на трите партии, след като обсъдиха проектобюджета преди предстоящото му разглеждане на второ четене в Народното събрание.

Съветът на коалицията реши срокът на платеното майчинство за осигурените жени - в размер на 90 на сто от заплатата им, да бъде увеличен от 9 месеца на 1 година.

Условието е бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента.

Основните инструменти за запазване устойчивостта на макроикономическите позиции са поддържане на консолидираните разходи (без вноската в общия бюджет на ЕС) до 40 процента от БВП, както и на положително салдо по консолидираната фискална програма до 3 процента от БВП с възможност да бъде намален в зависимост от развитието на икономическата конюнктура и приходната част на бюджета.

Запазват се основните макроикономически параметри, така както са приети на първо четене в проектозакона от Народното събрание.

Според лидерите на тройната коалиция поддържането на положителна бюджетна позиция и на значителен фискален резерв осигурява адекватен буфер и възможност за реакции в случай на неблагоприятен сценарий за икономическото развитие.

За противодействие на финансовата и икономическата криза в бюджета за следващата година са заложени редица механизми, които са групирани в три направления - "Икономическа активност", "Пазарна гъвкавост" и "Гъвкавост на социалните мрежи". Ще бъде увеличен буферът в бюджета, който предвижда задържане на разходите от 7 на 10 на сто.

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента, както е предвидено в приетия на първо четене проектобюджет.

От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на осигурителната тежест за фонд "Пенсии" (по схемата 8:10:12, при която работникът участва с 8 процента, работодателят с 10 процента, а държавата с 12 на сто).

Предвижда се увеличаване на обезщетенията за безработицата.

Ако в семейството на безработния има деца, в зависимост от техния брой ще се дава и процент от обезщетението, при условие, че те ходят на училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
м преди 15 години
Ти, който се накъсваш от работа как намери свободно време да си включиш компютъра, да намериш този форум, да четеш, че и да пишеш. Хайде, ти върви да работиш по 80 часа на седмица, а остави мисленето за тези на които им се отдава.
109
0
 
0
 
! Отговори
м преди 15 години
Ти, който се накъсваш от работа как намери свободно време да си включиш компютъра, да намериш този форум, да четеш, че и да пишеш. Хайде, ти върви да работиш по 80 часа на седмица, а остави мисленето за тези на които им се отдава.
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да има и платен отпуск по бащинство и също да е една година
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
!
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кафенетата в работно време са пълни, а се чудят защо не живеят добре. Улиците и парковете в работно време са претъпкани от разхождащи се безцелно. Вместо да работят определени лица се оплакват. И чакат на готово. А който е получил наготово после пак е недоволен и има нови претенции...
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе протестиращите утре- вие не ходите ли на работа бе. Интересно , намирате време да протестирате, но нямате желание да работите повече. Децата трябва да бъдат издържани от родителите им, а не от държавата. Най-добрата форма на протест е да почнете да работите така какато се работи в Германия- на две места, без почивен ден, без да гледате телевизия, с кратки срокове на отпуски- като поемете отговорност сами за себе си ще имате право на претенции и за по - високи заплати. Но в България се работи малко и некачествено, отпуските са дълги, а претенциите безгранични. Вместо да четеш по форумите, защо не работиш сега. Работа има. В бюрата по труда е пълно с незаети работни места. Има работа, но е по лесно да чакаш наготово!
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Мой близък живее в Германия от 20год.Там се запозна и ожени за българка.Двете му деца са родени там.За да полу4ава колкото германци ида живее нормално той е принуден да работи на две места или общо 80 4аса на седмица.Където ида отидем навсякъде ще ни третират за роби.Затова трябва да останем в България и да се борим за правата си.
103
0
 
0
 
! Отговори
Протестираща съм! преди 15 години
Време да търсим всяка подкрепа която може да ние от полза - опозиция , медии, синдикати и най вече протести - а за крадците които окрадоха държавата и мислят как да реализират догодина бюджетен излишък е време да им спретнем един бой пред народното събрание като през 1997 и Хайде вън! Няма да довършите и този мандат! Чакаме всички в понеделник 9.00 часа пред Министерския съвет!
102
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
УВАЖАЕМИ МАЙКИ,БЪЛГАРИНА НИКАГА НЕ СЕ Е ОТНАСЯЛ ВАРВАРСКИ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ЖИНИ И ДЕЦА..., КАКТО ПРАВЯТ НА ЗАПАД И ИЗТОК..., ЗАТОВА ПОИСКАЙТЕ ОТ ВАШИТЕ СЪПРУЗИ И СИНОВЕ, чрез партийте, сдруженията и синдикатите в които те членуват ДА ПРОУМЕЯТ ЧЕ:Платеното майчинство е ЗАДЪЛЖЕНИЕ, а не БЛАГОДЕЯНИЕ на правителството...След като въпроса за майчинството е един от най-важните социални въпроси и не случайно Конституцията ни го засяга в член 46 и 47...."Чл. 47.(2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи..."...А ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА МАЙЧИНСТВОТО, е пряк израз на грижата на дъжавата и обществото, с която сме се самозадължили в друг Конституционен текст:..."Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото..."ИЗПОЛЗВАЙТЕ НАЙ-СИЛНИТЕ ЖЕНСКИ ОРЪЖИЯ - ЗАТВОРЕТЕ СИ КРАКАТА, НЕ ИМ ГОТВЕТЕ И НЕ ГИ ПЕРЕТЕ, ДОКАТО НЕ ПОИСКАТ ЗА ВАС:..." Държавна Майчинска заплата за две години(КАКТО И СЕГА, НО с платени всички осигуровки), при това, само за първите три деца и НЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА!!!" (Все пак става дума за грижа на обществото за детето, а не ЗА СОЦИАЛНОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА МАЙКАТА!!!)
101
0
 
0
 
! Отговори
Министерство на труд преди 15 години
Този който работи по 15-16 часа крие осигуровки, защото е забранено и невъзможно да се осигуряваш на повече от 12 часа. Ето защо бъдещите майки и пенсионери не могат да получат по -високи обезщетения. Така че искаме да знаем кой е този работодател нарушител за да го санкционираме!
100
0
 
0
 
! Отговори
от 30 преди 15 години
Става въпрос за грамотни по математика а не по правопис.Ако и ти работиш по 15 4аса на ден 6 дни в седмицата и ти ще допускаш правописни грешки.Безгрешни хора на света няма,но има такива като теб дремещи пред монитота итърсещи под вола теле. Подкрепям N:80 и вси4ки мислещи като него.
99
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не мога да работя 16 часа и да искам - Кодекса натруда предвижда междудневна почивка - 12 часа и междуседмична - 48 часа. Следователно и да работя на 2 места - на едното 8 часа , а на другото 4 часа - са максимума от 12 часа на ден което е разрешеното по Кодекса на труда. Ако предвидим че между двете места все пак се пътува - не виждам как ше стане. А само при един работодател - моя щеф казва, че койно работи след 17 часа значи не е достатъчно организиран . Но все пак за 16- те часа - СМЕНЕТЕ КОДЕКСА НА ТРУДА.
98
0
 
0
 
! Отговори
бъдеща майка преди 15 години
... и как смеят тези ***/от коалицията/ да правят опит да натискат работодателите, с натиск върху майките и най-вече върху най-крехката част от населението ни - децата...
97
0
 
0
 
! Отговори
бъдеща майка преди 15 години
До номер 70,76 и други подобни индивиди - много явно е, че не сте раждали дете в България.Все си мисля, че ако оставя двуседмичното си бебе само вкъщи и отида да работя, няма да може да се гледа само... или греша...
96
0
 
0
 
! Отговори
m преди 15 години
Може би твоята майка толкова е бързала да отиде на работа, че те е забравила в родилния дом и ти си отраснал такъв нещастен комплескар какъвто си в момента.
95
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ako nqkoi si misli, che za 2 godini, da se grijish za bebe i domakinstvo, a v dosta sluchai i da uchish za 120lv si struvashe da go pravish, zastoto durjavata go poema e pulna glupost. A sled tova i mizernite 20lv za detski - dobavka, no ne e pomost. Ne si mislete, che zakonite ni sa tolkoz dbri v polza na mladite, jenite i decata. Vsichoto e zabluda, prosto standarta na jivot za masata e nisuk, blagodarenie na kradcite na parite ni - durjavnite ni muje.
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Na zapad zakonite pritiskat rabotodatelite vse poveche i te sa prinudeni da pozvolqvat na jenata-majka da se griji za bebeto si za po-dulug period.
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Hora kato Dogan, Stanishev I Saksoburgotski ne mogat da imat realna predstava po vuprosa. 1-vute dvama nqmat dori suprigi, a 3-tiqt s negovata socialno-obstestvena baza i vuzrastta mu - edva li ima qsna predstava po problema.
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kum Simeon Saksoburgotski: G-n Vashata jena i snahite vi, koga zapochnaha rabota sled rajdaneto na decata si?
91
0
 
0
 
! Отговори
80 преди 15 години
87, благодаря и няма проблеми за цитатите.Просто страната има остра нужда от мерки, стимулиращи раждаемостта. В случая имаме опит, да накараме да се замислят тези, които искат да имат деца, дали да го правят. по финансови съображения.Истаната е една и дано повече хора прогледнат.