Тримата решиха: Платеното майчинство става 1 година

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента
5 дек 2008 20:15,
131
Тримата решиха: Платеното майчинство става 1 година
Снимка: БГНЕС

Буферите в Бюджет 2009 ще се засилят за противодействие на световната финансова криза. Това решиха лидерите на БСП, НДСВ и ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на трите партии, след като обсъдиха проектобюджета преди предстоящото му разглеждане на второ четене в Народното събрание.

Съветът на коалицията реши срокът на платеното майчинство за осигурените жени - в размер на 90 на сто от заплатата им, да бъде увеличен от 9 месеца на 1 година.

Условието е бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента.

Основните инструменти за запазване устойчивостта на макроикономическите позиции са поддържане на консолидираните разходи (без вноската в общия бюджет на ЕС) до 40 процента от БВП, както и на положително салдо по консолидираната фискална програма до 3 процента от БВП с възможност да бъде намален в зависимост от развитието на икономическата конюнктура и приходната част на бюджета.

Запазват се основните макроикономически параметри, така както са приети на първо четене в проектозакона от Народното събрание.

Според лидерите на тройната коалиция поддържането на положителна бюджетна позиция и на значителен фискален резерв осигурява адекватен буфер и възможност за реакции в случай на неблагоприятен сценарий за икономическото развитие.

За противодействие на финансовата и икономическата криза в бюджета за следващата година са заложени редица механизми, които са групирани в три направления - "Икономическа активност", "Пазарна гъвкавост" и "Гъвкавост на социалните мрежи". Ще бъде увеличен буферът в бюджета, който предвижда задържане на разходите от 7 на 10 на сто.

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента, както е предвидено в приетия на първо четене проектобюджет.

От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на осигурителната тежест за фонд "Пенсии" (по схемата 8:10:12, при която работникът участва с 8 процента, работодателят с 10 процента, а държавата с 12 на сто).

Предвижда се увеличаване на обезщетенията за безработицата.

Ако в семейството на безработния има деца, в зависимост от техния брой ще се дава и процент от обезщетението, при условие, че те ходят на училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
България е прекрасна държава. Няма друга държава с две години отпуск по майчинство. В чужбина отпускът е не -повече от две-три седмици. А тук е две години. Това е уникално, и пак мързеливците са недоволни.А този който е квалифициран и работи по 15-16 часа на ден ще успее, и ще осигури блокополучие за децата си. Само работа трябва, а не чакане наготово държавата да плаща за децата. За децата трябва да се грижат родителите им, не държавата. И вместо да компенсираш комплекси по форумите - върви да работиш, безработен ***
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
67 ти си ***. Чакаш наготово, а създаването на дете за тебе е бизнес. *** ***. Научи се да работиш, а не да чакаш наготово от държавата, комплексар неден
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Предлагам отпуска по майчинство да е един месец, при раждане да ес плаща еднократна сума от 3-4000 лева, след изтичане на едномесечния срок жените да ходят на работа, както е навсякъде по света. Освен това да има отпуск по бащинство равен на срока на отпуск по майчинство
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нека 63 да каже на каква сума се е осигурявал последните 12 м а също и преди тях и да не е би аз данъкоплатеца да съм ти платила с моите данъци твоите осигуровки мръсен циганино, дето си тръгнал да защитаваш една държава, която *** майката на бъдещите деца разкарай се ходи в чужбина да работиш по 16 часа
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По-доброто решение е - еднократна помощ при раждане от около три-четири хиляди лева, а отпускът да е един месец, а после майката да ходи да работи. Трето да има отпуск по бащинство равен на отпуска по майчинство. Ако отпуска по майчинство е две години и отпуска по бащинство да е две години, ако майчинството е един месец, бащинството да е също един месец
65
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Въпроса за майчинството е един от най-важните социални въпроси и не случайно Конституцията ни го засяга в член 46 и 47...."Чл. 47.(2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи..."Както се вижда платеното майчинство е ЗАДЪЛЖЕНИЕ, а не БЛАГОДЕЯНИЕ на правителството...ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА МАЙЧИНСТВОТО , е пряк израз на грижата на дъжавата и обществото, с която сме се самозадължили в друг Конституционен текст:..."Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото..."ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ Е:1. Държавна Майчинска заплата за две години(КАКТО И СЕГА, НО с платени всички осигуровки), при това, само за първите три деца и НЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА!!!Все пак става дума за грижа на обществото за детето, а не ЗА СОЦИАЛНОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА МАЙКАТА, както искат от НДСВ!!!
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много социопати и детемразци има в този форум. Нека проумеят какво означава държавност. Все още не сме в пълна анархия!
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЕТО ЕДНО МНЕНИЕ ОТ ФОРУМА ПОД НОВИНИТЕ НА ДИР БГ, КОЕТО ПЕЙСТВАМ, ЗАЩОТО ГО ПРИЕМАМ ЗА ВЯРНО:"Дете се прави с любов и всеки е свободен да реши ще има ли дете и колко. Никой не е длъжен да ви осигурява доходи за това, най- малко държвата/ т.е. ние данъкоплатците/. Това, че държавата е решила да плаща майчинство е един плюс, а това че вие трябва да се осигурявате 12 месеца е ваше задължение. По нищо не се различавате от ***, за които раждането е източник на доходи за цялата фамилия. Така, че преди да тръгвате на протестни походи помислите дали искате бъдещото си дете и как ще го отглиждате и възпитавате. Някога бабите ни са раждали по 5-6 деца и макар, че не са живели в охолство са успели да си ги отгледат."
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
palni gluposti nqma kakvo da si gubim vremeto v ponedelni k pred Narodnoto Sabranie
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най -добрата форма на протест е да работиш двойно повече от сега. Това ще се отрази и на стандарта ти на живот
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
tova ne trqbva da se priema
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе ти преди да отидеш да работиш, трябва да изкараш курс по български език . Нищо не ти се разбира от правописните, синтактичните, лексикалните и пунктуационни грешки!
58
0
 
0
 
! Отговори
MARIA преди 15 години
Ще протестираме и това е ! няма как !
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще се протестира със сигурност защото работя и искам когато съм в болничен да не се лишавам .А това че държавата не може да се оправи с тъпите работодатели да плащат осигуровки както трябва си е проблем на държавата аз вземам 1200 лв.,а ме осигуряват на 300 виновнали съм че е така на всякъде а управниците спят.Кой да ги събуди ако не един хубав протест в понеделник
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Eй 53 ти що висиш пред компютъра? Или твойта работа е такава - кой защитаваш ти бе , ***? Колко пари ти дават за този коментар? 16 часаи аз мага да пиа глупости ! 1 Марш от форума и да те няма Шото такава глупости и аз мога да ги пиша по
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не лъжи- предложението за 1500 евро депутатска пенсия не беше прието. Депутатите -пенсионери получават около 500 ЛЕВА, а не 1500 евро
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Точно затова го решават в петък вечерта за не сеусети никойи да приказват че платеното майчинство е една година. Ще протестираме, няма как стига с тия задни дати . Не знам някойа депутат да работи по 12 или 16 часа , но те пък чакат 1500 Е доживотна пенсия. Гадове !
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това , което трябва да направиш е да работиш на поне две места, а не да чакаш наготово. Ти трябва да си издържаш детето, а не държавата! Сега вместо да висиш пред компютъра, защо не работиш. На запад се работи и в събота и неделя!!! На запад нямат отпуски по две години, а по един месец. Ако отпускът е един месец и в България, обезщетението ще може да е високо, в суми равни на западните!!! След изтичането на едномесечния отпуск западноевропейките отиват да работят, и то с двойни усилия!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kam N50 HODI RABOTI TI S KOREM SADBATA NAKAZVA TAKIVA KATO TEB
51
0
 
0
 
! Отговори
mim преди 15 години
az neznam zashto non stop se meshat nezainteresovani,da pisat zainteresovani,da se organizirame i da pravim neshto dokato imame vreme ,a to e do ponedelnik ,predi da se vnese v Narodnoto Sabranie