Тримата решиха: Платеното майчинство става 1 година

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента
5 дек 2008 20:15,
131
Тримата решиха: Платеното майчинство става 1 година
Снимка: БГНЕС

Буферите в Бюджет 2009 ще се засилят за противодействие на световната финансова криза. Това решиха лидерите на БСП, НДСВ и ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на трите партии, след като обсъдиха проектобюджета преди предстоящото му разглеждане на второ четене в Народното събрание.

Съветът на коалицията реши срокът на платеното майчинство за осигурените жени - в размер на 90 на сто от заплатата им, да бъде увеличен от 9 месеца на 1 година.

Условието е бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента.

Основните инструменти за запазване устойчивостта на макроикономическите позиции са поддържане на консолидираните разходи (без вноската в общия бюджет на ЕС) до 40 процента от БВП, както и на положително салдо по консолидираната фискална програма до 3 процента от БВП с възможност да бъде намален в зависимост от развитието на икономическата конюнктура и приходната част на бюджета.

Запазват се основните макроикономически параметри, така както са приети на първо четене в проектозакона от Народното събрание.

Според лидерите на тройната коалиция поддържането на положителна бюджетна позиция и на значителен фискален резерв осигурява адекватен буфер и възможност за реакции в случай на неблагоприятен сценарий за икономическото развитие.

За противодействие на финансовата и икономическата криза в бюджета за следващата година са заложени редица механизми, които са групирани в три направления - "Икономическа активност", "Пазарна гъвкавост" и "Гъвкавост на социалните мрежи". Ще бъде увеличен буферът в бюджета, който предвижда задържане на разходите от 7 на 10 на сто.

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента, както е предвидено в приетия на първо четене проектобюджет.

От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на осигурителната тежест за фонд "Пенсии" (по схемата 8:10:12, при която работникът участва с 8 процента, работодателят с 10 процента, а държавата с 12 на сто).

Предвижда се увеличаване на обезщетенията за безработицата.

Ако в семейството на безработния има деца, в зависимост от техния брой ще се дава и процент от обезщетението, при условие, че те ходят на училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Който работи по 15-16 часа на ден няма да може да го прави много дълго време, защото след 5 години по този начин и си изхабен и неефективен, правиш грешки и гледат как да те разкарат - изследване на СЗО; ако ти се налага да работиш по 15-16 часа на ден, за да получаваш дадени пари значи си 2 пъти по *** от останалите, които само с 8 ги изкарват същите. И след като си прекарваш живота в 15-16 часа бачкане, детето ти трябва да си намери друг родител, а такива ги има много, вървят заедно с ПРАХЧЕТА и СПРИНЦОВКИ, а на теб после друг ще ти е крив.
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Явно имаме си импотентни ... и в двете глави ... жалко, иначе бих им препоръчала да почетат малко книжки и ще разберат в колко много държави платеното майчинство е повече от 4 месеца, като например - изненадка !!! - Румъния и Унгария
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТРЯБВА ДА ИМА ПРОТЕСТ!!!!!
87
0
 
0
 
! Отговори
бъдещ татко преди 15 години
БРАВО НА НОМЕР 80 БРАВО бих искал да те цитирам и на други места в интернет и нека да разгласим, колкото се може повече за да се събуде обществена дискусия за тази тема и нека протестираме. БРАВО и на номер 82 който доста умело е кръстил досадника в този форум като , "СТЕРИЛЕН ИНДИВИД" БРАВО
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тук май има цензура и се трият мнения
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никъде по света не се плаща заплата на една жена , защото е "майка". Второ, ако се плаща "заплата" на майките, трябва да се плаща заплата и на бащите. Трето вместо да търсиш начин да печелиш чрез детето от държавата, просто поеми отговорност за себе си и работи на поне две места- чрез доходите от работа ти ще издържаш детето, а няма да чакаш наготово от държавата.
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
watch?v=OUtFNujtHF8
83
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Въпроса за майчинството е един от най-важните социални въпроси и не случайно Конституцията ни го засяга в член 46 и 47...."Чл. 47.(2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи..."Както се вижда платеното майчинство е ЗАДЪЛЖЕНИЕ, а не БЛАГОДЕЯНИЕ на правителството...ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА МАЙЧИНСТВОТО , е пряк израз на грижата на дъжавата и обществото, с която сме се самозадължили в друг Конституционен текст:..."Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото..."ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ Е:1. Държавна Майчинска заплата за две години(КАКТО И СЕГА, НО с платени всички осигуровки), при това, само за първите три деца и НЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА!!!Все пак става дума за грижа на обществото за детето, а не ЗА СОЦИАЛНОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА МАЙКАТА, както искат от НДСВ!!!
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
100 пъти ни повтори да работим по 16 часа, да ходим на работа на 15-тия ден след раздането и да се равняваме по загиващи страни като наща. САЩ са емигрантска страна и нямат проблем с раждаемостта, западноевропейските страни имат отрицателен прираст и това е резултат на глупава политика като нашата сега. От балканските страни само Турция и Гърция имат полижителен прираст, но и в двете страни жените имат като първа грижа семейстото и децата, не се налага да бъхтат наравно с мъжете, но да бъдат и майки. И как да се върне след две седмици една жена със секцио на работа? По-долу обясниха и много други неща от кухнята на майчинството, но това за теб е непонятно и далечно. Не ни учи как да бъдем майки и бащи, защото ние вече сме! Твой ред е да ставаш ако можеш. И не ни сравнявай с държави, които са много пред нас по всичко.
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Съгласен с 80. В Гърция няма престъпност и деградация,защото жените са домакини и си възпитават децата вкъщи.
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не се ли усещаш, че си смешен като сравняваш западни страни със нашето дередже.Като се сравнява, се сравняват комплекс показатели. Като наличие или отсъствие на отделни фактори може да е с компенсиращ ефект.За мен е изключително тъпо, да се каже, на запад е толко майчинството, значи и тука да е толко. А заплатите, а социалните и други осигуровки, а сивата икономика. Аман от *** и глупави сравнения.Гледането на деца е изключително отговорен труд. Майката в много отношения не може да бъде заменена. А трудът като количество, винаги ще остане, ако не е майката, някой друг трябва да го свърши. Майката е най-подходящата в повечето случаи.Този закон прецаква жените по един много гаден начин. Подходящ ще е, когато държавата е преборила сивата икономика. Реазлността е, че 6 м преди раждане някои работодатели правят жеста да осигурят бъдещите майки на реалните им заплати. Не винаги, разбира се. След като до момента са били длъжни да правят това.Защо държавата трябва да прехвърля нерешените си проблеми върху младите семейства. Първо да си оправи батака и тогава да вкарва този *** закон в действие.Живеем не в хипотетичен свят, а в реален. За да могат да гледат по-качествено децата си, много майки си внасят от СОБСТВЕНИ средства осигуровки.И какво ще е следствието от закона. Едва ли работодателите ще ти внасят осигуровките една година. А тайна ли е каква е реакцията и отношението на работодателя към служителка, за която е научил, че е бременна?Така че, скъпи, времената на робството отдавна са минали, не се натискай за робовладелец. И ако ако искаш да разбереш за какво става дума, отиваш да си правиш едно дете, почваш да го гледаш с ограничени, ама много ограничени средства и тогава ще си говорим.Аман от недорасли теоретици, дето живеят в свой си измислен свят. Законите трябва да са за основната маса хора, а не за отделни единици.Основата на обществото са хората. Ако детето е отгледано качествено, без да му липсват първите 7 години, то може да стане качествен гражданин. Защо е на лице лумпенизацията и тоталната простотия в българското общество. Ами защото такива като теб робовладелци, принуждават хората да работят по 15 часа. А децата остават да се развиват и формират на воля, на ценностите на телевизията и баровете. Е така се съсипва общество.
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДО ВСИЧКИ КОИТО ДЪРЖАВАТА ИСКА ДА ГИ ПРЕЦАКА! 1. дА ОТИДЕМ НА ПРОТЕСТ ОЩЕ В ПОНЕДЕЛНИК ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. 2. дА ИЗЛЕЗЕМ В ОТПЕСК ПО БОЛЕСТ ОЩЕ СЕГА - ОТ ПОНЕДЕЛНИК И ТАКА ДАКАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА РАЖДАНЕ. С ТОВА БОЛНИЧНИТЕ НИ ЩЕ СА ИЗЧИСЛЕНИ ОТ ДОХОД ЗА 6 М. НАЗАД , НО НЕ ЗА 1 ГОДИНА. 2 . дОРИ И ДА СЕ ПОЛУЧИ РАЗЛИКА ТЯ ЩЕ Е ПО МАЛКО 3. сЛЕД КАТО СВЪРШИ ОТПУСКА ВЗИМАЙТЕ БОЛНИЧНИ ДОКАТО ИМ ПРЕЦАКАМЕ НИЕ БЮДЖЕТА4. и ЗАПОМНЕТЕ - АНДРЕЩКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ПРЕЦАКАТЕ
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И още нещо- изхранването на едно дете е скъпо, дрехите му са скъпи, но тези разходи трябва да се поемат от родителите КАТО работят! НА ЗАПАД ЩОМ СТАНЕШ РОДИТЕЛ задължително ПОЧВАШ ДА РАБОТИШ НА ПОНЕ ДВЕ МЕСТА. ЩОМ СТАНЕШ РОДИТЕЛ ЗАБРАВЯШ ЗА ПОЧИВКА, ОТПУСКА, ГЛЕДАНЕ НА ТЕЛЕВИЗИЯ, Висене пред компютъра... ПРОСТО СИ ПОЕМАШ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦАТА. НА ЗАПАД СЕ СПРАВЯТ, НО ТУК ДОСТА СА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦАТА. ОТКЪДЕ -НАКЪДЕ. Отговорността е лична. Решението е да се работи двойно повече от сега!
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да ама на запад не са на изчезване. А тук трябва да има раждаемост...Така че аз го намирам за добре. Хем жената вкъщи, хем децата нахранени.. Какво по-добро! :)
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе да те питам как в САЩ жената се връща на работа на втората седмица след раждането, а тук пишеш, че не е възможно.А към 74 никъде по света не се плаща заплата на една жена заплата само, защото е майка. Никъде! Създаването на дете е отговорност, и този които създаде дете трябва сам да си я носи отговорността, а не да чака от държавата. Освен това е български патент платено майчинство две години. Този срок трябва да бъде намален до сроковете, които са на запад. Разбира се и обезщетението трябва да е същото, като и на запад, но при майчинство от един месец не е проблем да се плаща същата сума като например във Франция. Освен товма трябва да има и платен отпуск по бащинство, а не да има дискриминация към мъжете- мъжът плаща осигуровки, но няма право на отпуск по бащинство.
75
0
 
0
 
! Отговори
Мама преди 15 години
Имам бебе на 6 месеца и си го отглеждаме сами - без помощ от баби и дядовци. Нека всички, които не са раждали не се изказват, защото представа си нямат за какво иде реч.Колкото до отпуска в рамките на един месец, да ви стане ясно следното:1.През първия месец, че и през втория, жената физически не е годна за нищо.Без да влизам в подробности ще ви кажа, че освен безсънието и храненето на бебето през 3 часа тя буквално не може да си сяда на .....2. Какво правим с майките, които кърмят? През 3 часа ще излизат от работа за да си хранят бебетата ли? Или може би ще развиват мастити? Или какво - предложете нещо?! 3. Защо трябва да лиша детето си от майчини ласки? Аз какво отглеждам - куче ли, западен *** ли, какво?!?4. Колкото до размера на ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО (обидно ми е да ме обезщетяват за това, че съм родила ЧОВЕК) - направете проста сметка - на ден се изяждат поне 2 пюрета по 1,5 лв (средна цена)+ кашата + памперсите + още нещо си= на около 10 лв задължителен разход. А дрешки, а лекарства?5. Аз не искам държавата да ми отглежда детето. Работила съм 10 години преди да го родя. Заслужавам уважението на Държавата, че съм и оказала тази чест да родя едно достойно БЪЛГАРЧЕ!И последно, искам да благодаря на МАЙКАТА РОДИНА, че ни кара да и се молим като сираче пред мащеха за парченце хляб!
74
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Съгласен съм с теб, но да поискаме от всички партее да запишат в управленските си програми такъв текст...."Държавна Майчинска ЗАПЛАТА за две години(КАКТО И СЕГА, НО с платени всички осигуровки), при това, само за първите три деца и НЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА!!!Все пак става дума за грижа на обществото за детето, а не ЗА СОЦИАЛНОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА МАЙКАТА !!!
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Управниците ни са тези, за които е гласувано. След 6 месеца, ако пак не гласувате ще са същите
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kum 63: Poneje babite ni sa rajdali po 5-6 (a nqkoi i po 16 - bulgalki) zatova sme na tova polojenie - bulgarite v chjbina, chujdencite ni upravlqvat. 2-ro Decata sa grija na roditelite si, no BG e durjava sus socialna politika za svedenie na chudo-upravnicite ni. Taka, che vmesto da reshavate nestata vuv vasha i na naroda polza si rejete sami klona na kojto sedite. Tazi durjava i edno dete ne zaslujava, zaradi otnoshenieto vi kum jenata (izobsto). Prokleti da sa nastoqstite ni upravnici!
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
67 ти си ***, чакаш наготово от държавата вместо да работиш