Договорите с ЕРП-тата са лобистки, отсече Борисов

ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН веднага излязоха с декларации
8 апр 2010 14:55,
197
Договорите с ЕРП-тата са лобистки, отсече Борисов
Снимка: БГНЕС

"Парадокс е, че от държавната атомна централа електрическата енергия излиза на 66 лв. и когато стигне в държавна болница, тя плаща 138 лв. и не мога да намеря логика – кой го налага това нещо", попита днес премиерът.

Той зададе и друг въпрос - защо няма инвестиционен план, по който са правени договорите за продажбата на енергия, които според него са изцяло лобистки.

Бойко Борисов обяви, че следобед ще се срещне с представители на електроразпределителните дружества и ще обсъди с тях условията за дивидентите.

"Аз ще бъда много взискателен и много точно ще проверя всичките им инвестиции. Всичко, което държавата е пропуснала да си го прибере, ще си го прибере", категоричен бе той.

Още по темата

"Държавният регулатор трябва да обясни защо толкова години са държани тези толкова високи цени – целият борд на държавния регулатор си имат имена, пратени са от политически партии там", коментира още министър-председателят.

Той призова медиите да съобщят много точно имената на хората, които са участвали в този "пладнешки грабеж".

"Всичко опира до две думички – политическа воля", смята Борисов.

По негово мнение именно от тази политическа воля са се ръководили членовете на борба на ДКЕВР. Той предупреди, че ще бъдат проверени протоколите от заседанията на комисията и ще се види как са гласували отделните членове.

"Все едно вие сте спали и не ви е имало и сега сте се родили и сте дошли в една държава, в която сега почвате да казвате: "Ама, това как е било", обърна се Борисов към медиите, като ги порица, че е трябвало да питат по-настоятелно и да се интересуват повече за проблема преди.

"Но ви благодаря затова, защото вие в случая ми помагате хората да стигнат до истината и когато я разберат, още повече ще оценят това, което правя за тях", каза още той.

Попитан дали ще се търси отговорност от бившия председател на ДКЕВР Константин Шушулов, Борисов потвърди, че ще сезира прокуратурата.

В позиция до медиите от ЧЕЗ съобщиха, че за петте години, откакто работи в България, дружеството е инвестирало 368 млн. лева, от които 94 млн. лева – през 2009 г.

От ЧЕЗ заявяват, че компанията осигурява работни места за 4300 служители на територията на България и обслужва 2 милиона клиенти.

От Е.ОН твърдят, че от 2005 г. до края на 2009 г. дружеството е инвестирало в електроразпределителната мрежа на Североизточна България над 300 милиона лева.

От дружеството ЕВН пък посочиха, че са готови за пряк диалог с институциите по всички въпроси.

От компанията добавиха, че през последните пет години – от приватизацията през 2005 г. до края на 2009 г., са вложили общо около 620 млн. лева, включително за ремонти на цялата територия, обслужвана от дружеството в Югоизточна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
10
 
! Отговори
няма преди 14 години
Като ги слушам тези три дружества колко пари са потрошили в БГ,оставам с впечатлението,че трябва да се намирам в най-райското кътче на земята!А защо не кажат колко кожи смъкнаха от обикновения потребител!!!
168
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Само така ,бат Бойко,ние сме с теб,стига са крали,време е да си платят.
167
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стискам палци да се разбие най-после тази мафия !! Не може в България да плащаме по-скъп ток от хората в САЩ !!!
166
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 14 години
ПО ЗАКОН ЗА ДДС НЯМАМ ПРАВО ДА ПРОДАВАМ НА ЦЕНА ПО НИСКА ОТ ПОКУПНАТА ИЛИ ОТ СЕБЕСТОЙНОСТИСКАМ НАП ДА РАЗЯСНИ ПО КАКЪВ ЗАКОН РАБОТИ ДЪРЖАВАТ И ИСКАМ И АЗ ДА ПРОДАВАМ НА ПО НИСКА ЦЕНА ОТ ПОКУПНАТА
165
1
 
18
 
! Отговори
Astarot преди 14 години
Какви инвестиции, какви 5 лева? Фактурите ми ги вадят по 10 минути на принтери-матричарки, дето и в съседната сграда се чуват. Ходят да спират тока на хорат, без да първо да ги предупредят. Гърчат си работниците, докато ръководен кадър, дето да не е с 5-цифрена заплата няма. Спрели си автобуса за служители, да "борят кризата", наемат целия последен етаж на най-новата сграда във Варна (срещу Общината), че да имало къде да спат немските им началници, като дойдат у нас. Само бой и *** за ЕОН!
164
0
 
12
 
! Отговори
монк преди 14 години
РАЗБУТАЙТЕ И ЕСО !!! И ТАМ ИМА ИНТЕРЕСНИ РАБОТИ!
163
0
 
4
 
! Отговори
uha преди 14 години
мишоците се разшаваха
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
един счетоводител при тях взема 1000 лв заплата ,а колко ли вземат нагоре по стълбицата и всичко на гърба на народа
161
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дружествата що са правили далавери сега трябва да върнат разликата от парите в хазната.....
160
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не забравяйте, че цялата сделка с "крайно необходимите луксозни МПС-та" беше извършена чрез Булгартрансгаз, а директор там тогава беше Ангел Семерджиев. Така че той трябва да понесе основна част от отговорността за похарчените милиони.
159
1
 
14
 
! Отговори
LILI преди 14 години
НИЩО НЕЕ ВЛОЖИЛ ЕОН НИКЪДЕ -ИЗПОЛЗВА ДОСЕГА КАКВОТО ИМАШЕ В НАЛИЧНОСТ .ИМА ЦЕЛИ НАСЕЛЕНИ ОБЩИИ КЪДЕТО И ЕДНА ЖИЦА НЕЕ ПОДМЕНЕНА,ВСИЧКО Е ГНИЛОЧ И ПРЕД РАЗПАДАНЕ .КАКВОТО СЕЕ НАПРАВИЛО Е ОТ ЕДНО ВРЕМЕ .ОООПА НАПРАВЕНО Е .....ЗАПЛАТИ ДО НЕБЕСАТА НА ХИЛЯДНИТЕ НОВОНАЗНАЧЕНИ ЧИНОВНИЦИ
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щом Борисов мисли че има връзка между комисията и дружествата от много години....то е ясно каква е била работата
157
1
 
16
 
! Отговори
бранимир преди 14 години
Не споделям изцяло идеите на ГЕРБ но ако изкарат привативационните договори за ЕРП-тата и довършат цялята работа докрай Аз ставам доживотен член на ГЕРБСтига са ни крали чужди компании раздаващи подкупи на държавни чиновнициНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕРП
156
8
 
1
 
! Отговори
muchimuchi преди 14 години
в никакъв случай не защитавам ЕРП-тата но ББ говори ГЛУПОСТИ. Да направим проста сметка - 4500 служители на ЧЕЗ при средна заплата 700лв прави 3150000 лв на месеч + 535500 лв осигуровки или общо 3685500 лв/месец за заплати или за 1 година - 44226000 лв за заплати на инкасатори, техници и тн. !!! Е от къде да дойдат тези пари ако не от разлика в цената ?
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ха започнаха с декларациите.....знаем ги тия декларации,кото не им изнася да поемат от където са дошли,тук видяха че има почва за корупция и сега казават колко работни места осигорили,ама късно е вече мошенници.
154
3
 
4
 
! Отговори
дедо преди 14 години
ами ще ви грабят като ги дадохте на чужденци.тиквата взе да разбира от някои работи.браво.
153
1
 
10
 
! Отговори
МИЕТ преди 14 години
Бойко , стискаме ти палци да се справиш с енергийната мафия!Тя има корени и в ЕРП , и в ЕСО , и в НЕК. Необходимо е да извършиш проверка навсякъде.В ЕСО например - нищо още не е променено и "старите муцуни" са все още по местата си в регионалните структури , дори и не бързат да ги пенсионират въпреки , че са навършили възраст.Трябва , обаче да не се освобождават от отговорност , а да се разследват , защото може да са присвоили повече и от Николай Цонев!
152
1
 
6
 
! Отговори
Вене преди 14 години
България не е грабена и през ТУРСКО по този начин ,всички чужди рапределителни дружества ВЪН от България.
151
1
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
Инвестициите, които са направили ще ги проверим, но нека преди това да видимпечалбата: - значи ЧЕЗ обслужват 2 мил. клиенти - средно по 100 лв. на месецправи 200 милиона - печалбата на дружеството е 52 процента - 66 лв. купуват,138 лв. продават или 104 милиона на месец, а за 5 години?....и всички си кротуваха и чакаха Бойко да дойде - чакам мушмулата с белезници!!!...
150
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Ами затова, подобно на протеста дето правиха пред ЧЕЗ във София, значи е организиран протест пред Е.он на Девня във Варна за 13ти април от 12ч. Виж, гражданите не спят, а действат, пък аз не мога да навържа нещата.Явно им е време на тия Еон да си ходят.