Борисов съзря далавера в цената на тока

НЕК продава електроенергия на по-ниска цена, отколкото я купува
433
Борисов съзря далавера в цената на тока
Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания (НЕК) е продавала тока на електроразпределителните предприятия (EРП) на по-ниска цена, отколкото го е купувала от производителите на електроенергия, обяви премиерът Бойко Борисов след редовното заседание на Министерския съвет.

“НЕК от всички ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и АЕЦ купува елекроенергия на микс цена от 90 лева за мегаватчас. След това я продава за 88 лева на дружествата, а крайният потребител плаща 146 лева.

Навсякъде по света енергийните компании са на плюс с милиарди, а тук е на минус”, посочи министър-председателят и продължи:

"Няма завършил в Банкя ученик, който да може да предположи, че ще си купи нещо за 90 лв. и ще го продава на 88 лв. и от това ще печели".

Навсякъде по света енергийните компании са на плюс с милиарди, а тук е на минус
Премиерът подчерта, че в петък трябва да е готов докладът по отношение на цялата схема в енергетиката и в понеделник ще бъдат представени конкретни решения по случая.

Борисов обаче се закани, че порочната практика ще бъде прекратена, каквато и да бъде цената.

Министър-председателят обяви още, че държавата ще търси компенсации в размер на 5-6 млн. лв. от "Сименс" заради проблемите със софтуера при изработването на новите документи.

“Цветанов е компетентен в много сфери, но в софтуера не е”, отговори Борисов в отговор на въпрос за евентуалната вина за вътрешния министър за проблемите с новите документи.

Той отново припомни, че програмата за изработването на новите документи за самоличност е поръчана от предишното правителство и в момента МВР понася пасив, без да е виновно на практика.

Още по темата

“Снощи гледах Шампионската лига, не съм гледал Румяна Желева”, обяви премиерът, помолен да коментира първото публично интервю на бившия външен министър след провала й като еврокомисар.

“Тя не е излизала от българската политика и в момента от българските десни политици заема най-висок пост – този на заместник-председател на ЕНП”, отчете в заключение Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
1
 
0
 
! Отговори
те сега те скопих... преди 14 години
абе селянин от Банкя....ти ли бе ще ми говориш за далавери ... мамка ти и подлец ... първо разясни но хората как банката на Сл. Христов ей така без нищо стана банка на Цеци но Бойко ... аритметиката май ти куца, ела ще те науча неграмотнико ... а ако сега си разбрал че в Б-я всичко е на обратно евала...поне си прогледнал... ама гледаш само от собствената си камбанария .... слез долу да видиш какво е???!!! ще ти търсим клиника в чужбина момче...психиатрична
384
1
 
1
 
! Отговори
Роко преди 14 години
И как я "съзря" Б.Б тази далавера с тока. Дали Б.Б. разбира как става това? има си подготовка нашия премиер по икономика, ценообразуване и т.н. А това не е никак проста работа - не е охранителен бизнес - толкова охранители, толкова рекет, толкова печелба.
383
1
 
0
 
! Отговори
бебо преди 14 години
Ликвидацията на БЕХ,оставя ЕРП-тата ,без доставчик!На практика,те стават безпредметни!Всекипроизводител,може сам да договаря доставката на ток ,без посредници!
382
1
 
1
 
! Отговори
888 преди 14 години
Абе тоя сбръкльо да пита поне министъра си. И той не разбира нищо , но знае повече от шефа си.
381
2
 
1
 
! Отговори
Марин преди 14 години
в никакъв случай не защитавам ЕРП-тата но ББ говори ГЛУПОСТИ. Да направим проста сметка - 4500 служители на ЧЕЗ при средна заплата 700лв прави 3150000 лв на месеч + 535500 лв осигуровки или общо 3685500 лв/месец за заплати или за 1 година - 44226000 лв за заплати на инкасатори, техници и тн. !!! Е от къде да дойдат тези пари ако не от разлика в цената ?
380
2
 
1
 
! Отговори
Тъжно преди 14 години
Учуден съм и от ниското ниво на информираност на пишещите във форума. Средната цена на ел.енергията от централите е 90 лева , но цената на която НЕК е купил е средно претеглена цена и тя е значително по-ниска от 90 лева , тъй като основната енергия е от АЕЦ-а. Освен това трябва да се прави разлика между цена на ел.енергия високо напрежение , на която НЕК продава на ЕРП-тата и цени на средно и ниско напрежения, на които те продават на клиентите си. Тук цялата "пара е в свирката".
379
1
 
2
 
! Отговори
за СИ-ЛАПАЧИТЕ преди 14 години
Целта на Бойко Борисов е да се изгонят ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН от България и на пазара да остане само едно единствено ЕРП - СИ-БАНК-ЕНЕРДЖИ! Да живее прероденият Тодор Живков! Ура, другари мутро-пожарникари!
378
3
 
1
 
! Отговори
DORA3 преди 14 години
BRAVO BOIKO SAMO TAKA. MNOGO SME S TEB
377
2
 
2
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
По лош от Държавния е частния монопол!Двайсетте години лайнокрация го доказаха!Единственото решение е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на естественните Државни монополи-ток,вода,пътища!Частника,българския,дере до кокал!Задминаха Османлиите,домораслите башибозуци!То неби алчност,неби продажност!За това народа ненавижда чорбаджиите и им чете тук таме амина!Зад логото на всчки уж чужди фирми прозират бивши наши апаши!
376
1
 
1
 
! Отговори
zzzzzzzzz преди 14 години
Gledai mu arshina - uchenik ot Bankia!!! Tova kakvo , novia universitet po shmekerluk li e?
375
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво Бойко, само така, одържави ги и ги разкарай тези!
374
1
 
2
 
! Отговори
ссс преди 14 години
Не може човека,който е избран от половин народ и който има най-голяма власт в нашата държава,да казва "Порочната практика ще бъде прекратена, каквато и да бъде цената"ената??? Цената трябва да бъде няколко човека в затвора и реална цена на тока за всички братя и сестри!!! Това не е нормално,докога ще продължава геноцида срещу българския народ???
373
1
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
sigurno dugan e bil konsultant i e izbral siemens za6toto toi e nai kompetentniq po vsi4ki vuprosi...i vzima malki komisionni vseotdaen kvo da pravi6 top programist ***
372
1
 
0
 
! Отговори
,,, преди 14 години
AAAAAA seti li se naroda e gladen...za6toto ni na6iha teq pala4i ot nec evn i ches...kak 6te se seti dosega nqkoi da za6titi bulgarina...kato na obiknoveniq 4ovek polovinata pari mu otivat za tok i drugi smetki i posle misli kakvo 6te qde osven ako ne si kupi lekarstva ili pistolet za da se grumne...A Cvetanov kato nerazbira ...to si ima hora koito razbirat u4ili sa...ama v bulgariq ne ti trqbva da znae6 trqbva da si nekompetenten za da te naemat za ne6to....
371
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Боко чак сега ли ти светна
370
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дано порочната практика да бъде прекратена,но....????
369
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Ще следим под лупа какво ще извърши премиера, ако го извърши добре за него и за ГЕРБ, но ако пак са само думи, провалът ще бъде неизбежен!!!Това ще бъде прекратено, каквато и да е цената, декларира ядосано премиерът. В отговор на въпрос - означава ли това, че може да бъдат развалени и приватизационните договори за ЕРП, Борисов отвърна: Да, обмислям го отвсякъде. Тази схема ще бъде прекратена.
368
3
 
3
 
! Отговори
Кой, Кой е ? преди 14 години
dker.bg/vice-chairmans.htmВалентин Кирчев >> Заместник - председател на ДКЕВРПритежава дългогодишен опит като ръководител в енергийния отрасъл, бил е председател на съвета на директорите на "Топлофикация Пловдив" ЕАД и "Електроразпределение Пловдив" ЕАД. До назначаването му за зам. председател на ДКЕВР е директор на дирекция "Електроенергетика". НАБЛЮДАВА и ОТГОВАРЯ за дейността на комисията в сектор "ЕНЕРГЕТИКА".Бил е шеф на БОРДА на Директорите на EVN !!!От там е уреден да отиде в ДКЕВР, за да защитява интересите на енергийните монополисти.Някой да не се досеща защо цените растат?
367
2
 
0
 
! Отговори
n преди 14 години
za6to ne gi ubivat tezi pomqri
366
2
 
6
 
! Отговори
Варненец преди 14 години
Ами затова значи, подобно на протеста дето правиха пред ЧЕЗ във София е организиран общоградски протест пред Е.он на "Девня" във Варна за 13ти април от 12ч. Виж, гражданите не спят а действат, пък аз не мога да навържа нещата. Явно им е време на тия Еон да си ходят и мисля да помогна в това добро дело.