Договорите с ЕРП-тата са лобистки, отсече Борисов

ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН веднага излязоха с декларации
8 апр 2010 14:55,
197
Договорите с ЕРП-тата са лобистки, отсече Борисов
Снимка: БГНЕС

"Парадокс е, че от държавната атомна централа електрическата енергия излиза на 66 лв. и когато стигне в държавна болница, тя плаща 138 лв. и не мога да намеря логика – кой го налага това нещо", попита днес премиерът.

Той зададе и друг въпрос - защо няма инвестиционен план, по който са правени договорите за продажбата на енергия, които според него са изцяло лобистки.

Бойко Борисов обяви, че следобед ще се срещне с представители на електроразпределителните дружества и ще обсъди с тях условията за дивидентите.

"Аз ще бъда много взискателен и много точно ще проверя всичките им инвестиции. Всичко, което държавата е пропуснала да си го прибере, ще си го прибере", категоричен бе той.

Още по темата

"Държавният регулатор трябва да обясни защо толкова години са държани тези толкова високи цени – целият борд на държавния регулатор си имат имена, пратени са от политически партии там", коментира още министър-председателят.

Той призова медиите да съобщят много точно имената на хората, които са участвали в този "пладнешки грабеж".

"Всичко опира до две думички – политическа воля", смята Борисов.

По негово мнение именно от тази политическа воля са се ръководили членовете на борба на ДКЕВР. Той предупреди, че ще бъдат проверени протоколите от заседанията на комисията и ще се види как са гласували отделните членове.

"Все едно вие сте спали и не ви е имало и сега сте се родили и сте дошли в една държава, в която сега почвате да казвате: "Ама, това как е било", обърна се Борисов към медиите, като ги порица, че е трябвало да питат по-настоятелно и да се интересуват повече за проблема преди.

"Но ви благодаря затова, защото вие в случая ми помагате хората да стигнат до истината и когато я разберат, още повече ще оценят това, което правя за тях", каза още той.

Попитан дали ще се търси отговорност от бившия председател на ДКЕВР Константин Шушулов, Борисов потвърди, че ще сезира прокуратурата.

В позиция до медиите от ЧЕЗ съобщиха, че за петте години, откакто работи в България, дружеството е инвестирало 368 млн. лева, от които 94 млн. лева – през 2009 г.

От ЧЕЗ заявяват, че компанията осигурява работни места за 4300 служители на територията на България и обслужва 2 милиона клиенти.

От Е.ОН твърдят, че от 2005 г. до края на 2009 г. дружеството е инвестирало в електроразпределителната мрежа на Североизточна България над 300 милиона лева.

От дружеството ЕВН пък посочиха, че са готови за пряк диалог с институциите по всички въпроси.

От компанията добавиха, че през последните пет години – от приватизацията през 2005 г. до края на 2009 г., са вложили общо около 620 млн. лева, включително за ремонти на цялата територия, обслужвана от дружеството в Югоизточна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
3
 
! Отговори
хм до 112 преди 14 години
На кривата ракета космоса и бил виновен.
108
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
do91 : КОГАТО БЕШЕ КМЕТ ,БЕШЕ СТЪПКВАН ОТ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сигурно само жиците по цени на вторични суровини са поскъпи от цената платена за ЕРП. Поддръжката се прави от подизпълнители.ЕРП прибират едни пари за "менижмънт" и щракат спръсти. Искат увеличение на цените правят разни врътки да измъкват пари и т.н. Накрая РАЯТА да плаща !
106
1
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 14 години
Най хубави са сметките за преносните мрежи - тоя ток , все едно го носят с кофите по къщите
105
0
 
1
 
! Отговори
Колт преди 14 години
Ьха, много е просто :D. Само забрави, че има някакъв ЕС и ние сме член там, че има един куп регламенти и директиви, които сме подписали, които не позволяват именно това, което ти така ентусиазирано си обяснил :). Иначе всичко ще си е наред :) само където не става :)
104
2
 
7
 
! Отговори
borokaro преди 14 години
Браво на ББ-сега чакам да направи нещо по въпроса-ИМАЙТЕ ПРЕДВИД ЧЕ АЗ СЪМ ТОТАЛЕН АНТИ-ГЕРБАДЖИЯ НО ЗА ТОВА МУ КАЗВАМ БРАВО - И СЕ НАДЯВАМ НАИСТИНА ДА НАПРАВИ НЕЩО ПО ВЪПРОСА
103
0
 
5
 
! Отговори
Аурелиус преди 14 години
Не пиши глупости за регламентите на ЕС. Колко ЕРП има във Франция или Гърция например? Замяната на един монопол с 3 безкрайно крадливи ЕРП беше направена не за да се спазват директиви на ЕС, а за да се осигури дългосрочна и сигурна далавера на "избраните".
102
0
 
11
 
! Отговори
МИЕТ преди 14 години
Кръговете , които подготвиха и реализираха приватизацията на "безценица" на трите ЕРП могат да се установят , ако се разследват Иван Шиляшки,Лидия Шулева,Милко Ковачев,Николай Вълканов,Мардик Папазян и други , чиито имена са известни в МИЕТ и Агенцията по приватизация!Дружествата не изпълняват приватизационните договори.Още с идването си в България ЕВН , ЕОН и ЧЕЗ започнаха да търсят заедно възможности за повишаване на цените и създаване на неудобства на българите , работещи в тях за да ги пропъдят и да напускат. На тяхно място си назначаваха двуезичници и еничари-агенти , които да им служат вярно.Започна източването на българската енергетика!Нека да се проверят договорите в ЕРП с фирмите ,доставчиците и консултантите за да се види къде отиват парите.Колко се харчи за консултации , самолетни билети и командировки до фирмите - Майки ?Има много начини и е лесно за проверка , но трябва да има силна политическа воля!
101
6
 
0
 
! Отговори
mgs преди 14 години
До сега Държавата и Кметството не са се представили като добри стопани, защо хората си мислят, че Боко ще дойде и ще опъва кабелите. Когато дойдоха външните компании, половината от електроенергията в просто се крадеше и това качваше цената на всички нас, които плащаме - аз разбирам защо близо два пъти по-голяма - това е истината за българския електро пазар. всички ние плащаме кражбите на всяко ниво - и марсианци да дойдат, пак толкова ще струва тока
100
0
 
2
 
! Отговори
Колт преди 14 години
Че за бензина, нафтата и газта по-малко ли плащаш? Монополът си е монопол и да е държавен и да е частен той все ще ти дере кожата. За това по цял свят правят всичко възможно монополите да бъдат ограничавани и контролирани. Ама тука не. Ако Боко беше излязъл и предложил сериозни изменения в З. за конкуренцията с оглед контрол и ограничаване на монопола щях да кажа браво, но за тия глупости няма как. Какво им пука на ЧЕЗ или БТК, че за някое нарушение ще ги глобят до 100 бона? Виж ако глобата е като навсякъде в ЕС - в размер на 2 или 3 пъти получените ползи от злоупотребата тогава вече ще е интересно :)
99
2
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
БРАВО БОЙКО. ИСКАМЕ ТЕЗИ КРЪВОПИЙЦИ - ЧЕЗ, Е.ОN И EVN ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ.Писна ни да ни лъжат-тормозят, да ни начисляват високи сметки и да увеличават на всеки три месеца цените на тока.Ние българите не сме забравили,че комарджията царя Сакскобурготски - той и неговото правителство ги докара и ги направи монополисти.САМО ТАКА БОЙКО. СМАЧКАЙ ГИ И ГИ ИЗГОНИ. НИЕ СМЕ ЗАД ТЕБ.
98
0
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 14 години
Всичко е въпрос на воля. Оставя се НЕК да фалира и без това е на згуба. ЕРП тата имат договор с НЕК така, че при фалит няма да имат такива договори. После държавата си създава ново дружестви, което тя да стопанисва и всичко си идва по местата. Просто е нали ?
97
1
 
5
 
! Отговори
From Swiss преди 14 години
Отчаян си, че пладнешките обири на БСП, ДПС и НДСВ от последните 8 години излизат на бял свят. Като ви вкарат в пандизите, още повече ще се отчаяте Пладнежки Обирджии и Безсрамни Крадци и Разбойници.
96
1
 
3
 
! Отговори
ГруЮ преди 14 години
Тея инвеститори дето експлоатират цял свят за да може само 1 държава да живее все едно Планетата Земя им е бащиния да си фащат шапката, шалчето , Европейски съюзи, НАТО-та и там откъдето са дошли.Освен монопол има нещо друго по страшно- нарича се картелно споразумение.Като се изчисти всичката чуждоземна ***- ще си живеем по добре. Земя плодородна колкото искаш. В момента запустяла но ще ни храни винаги.
95
4
 
1
 
! Отговори
До номер 92 преди 14 години
И какво като работят там?Начина ти на изказване те прави доста по-голям *** от всички други.А като искаш да станеш ГЕРБерче изкар милиционерската школа и свиквай да говориш в Първо Лице,Единствено лице - Аз направих...
94
0
 
0
 
! Отговори
kulio преди 14 години
Ако плащаме помалки сметки ми е през ... дали е с Вальо Златев или с марсианците договора
93
4
 
1
 
! Отговори
Колт преди 14 години
Пък дори и да предположим (само теоритично), че ще ги развали какво? Регламентите на ЕС категорично изискват либерализация и забрана да монопол. Ще развали договорите с тия и ще трябва да сключи с други. Къде ще е разликата? Няма да е ЧЕЗ, а ще е някой друг - примерно В. Златев :)
92
4
 
3
 
! Отговори
Бастуня преди 14 години
По ми се чини, че вместо отсвирване ще има подмяна на свиркаджиите ;)
91
3
 
3
 
! Отговори
шейх преди 14 години
А и още нещо.Някой от вас да ми покаже нещо което ББ да е обещал и да го е изпълнил.Аз не виждам какво.Само голи приказки.Аааа да направи разпети петък почивен ден.Е да ама бизнеса е против това решение.Имаше изследване по този въпрос.
90
8
 
9
 
! Отговори
шейх преди 14 години
Отчаян съм като чета тука.Абе как може да има толкоз заблудени люде да верват на тез бойкови пинизи?Е как да разтрогне договирите бе хора?Ми нали ако го направи и БГ потъва.Че кой инвеститор би дошъл повече с парите си тука.То така не става.Всяко правителство е длъжно да изпълнява договорите подписани от предното.Иначе ще ни разсипят от дела и ще плащаме стотици милиони.