Договорите с ЕРП-тата са лобистки, отсече Борисов

ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН веднага излязоха с декларации
8 апр 2010 14:55,
197
Договорите с ЕРП-тата са лобистки, отсече Борисов
Снимка: БГНЕС

"Парадокс е, че от държавната атомна централа електрическата енергия излиза на 66 лв. и когато стигне в държавна болница, тя плаща 138 лв. и не мога да намеря логика – кой го налага това нещо", попита днес премиерът.

Той зададе и друг въпрос - защо няма инвестиционен план, по който са правени договорите за продажбата на енергия, които според него са изцяло лобистки.

Бойко Борисов обяви, че следобед ще се срещне с представители на електроразпределителните дружества и ще обсъди с тях условията за дивидентите.

"Аз ще бъда много взискателен и много точно ще проверя всичките им инвестиции. Всичко, което държавата е пропуснала да си го прибере, ще си го прибере", категоричен бе той.

Още по темата

"Държавният регулатор трябва да обясни защо толкова години са държани тези толкова високи цени – целият борд на държавния регулатор си имат имена, пратени са от политически партии там", коментира още министър-председателят.

Той призова медиите да съобщят много точно имената на хората, които са участвали в този "пладнешки грабеж".

"Всичко опира до две думички – политическа воля", смята Борисов.

По негово мнение именно от тази политическа воля са се ръководили членовете на борба на ДКЕВР. Той предупреди, че ще бъдат проверени протоколите от заседанията на комисията и ще се види как са гласували отделните членове.

"Все едно вие сте спали и не ви е имало и сега сте се родили и сте дошли в една държава, в която сега почвате да казвате: "Ама, това как е било", обърна се Борисов към медиите, като ги порица, че е трябвало да питат по-настоятелно и да се интересуват повече за проблема преди.

"Но ви благодаря затова, защото вие в случая ми помагате хората да стигнат до истината и когато я разберат, още повече ще оценят това, което правя за тях", каза още той.

Попитан дали ще се търси отговорност от бившия председател на ДКЕВР Константин Шушулов, Борисов потвърди, че ще сезира прокуратурата.

В позиция до медиите от ЧЕЗ съобщиха, че за петте години, откакто работи в България, дружеството е инвестирало 368 млн. лева, от които 94 млн. лева – през 2009 г.

От ЧЕЗ заявяват, че компанията осигурява работни места за 4300 служители на територията на България и обслужва 2 милиона клиенти.

От Е.ОН твърдят, че от 2005 г. до края на 2009 г. дружеството е инвестирало в електроразпределителната мрежа на Североизточна България над 300 милиона лева.

От дружеството ЕВН пък посочиха, че са готови за пряк диалог с институциите по всички въпроси.

От компанията добавиха, че през последните пет години – от приватизацията през 2005 г. до края на 2009 г., са вложили общо около 620 млн. лева, включително за ремонти на цялата територия, обслужвана от дружеството в Югоизточна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
11
 
5
 
! Отговори
Гочо преди 14 години
Гербариумът жужи тревожно...
128
0
 
8
 
! Отговори
Аурелиус преди 14 години
На разумен човек се казва веднъж. Когато си недостатъчно запознат с материята в чисто практичен план, по-добре не се намесвай с неверни твърдения. Уважавам любознателните хора като теб, но това не е достатъчно в конкретния случай. Позволявам си да направя тази забележка не с цел да те засегна, а просто защото работя в тази сфера над 25 години. Много кадърни хора бяха засегнати от т.нар. приватизация на електроразпределението. Става дума единствено и само за корупционни интереси.
127
9
 
2
 
! Отговори
Фильо преди 14 години
Абе ***. Я се пребори с амнезията си и ни кажи инкасото на ИПОН чии пари прекарваше и продължава да прекарва. Някак си р.офч. се чувства в твоята компания комфортно. В допълнение, Вальо топлото, Мургина, Масларова, споменатия Овчаров, Софянски, Янчулев защо не са в затвора......П.С. Да не стане като със Станко Тодоров да те питат дали ти харесва килията, щото можеше да си построиш по-хубав затвор за старините си.
126
0
 
3
 
! Отговори
Бай преди 14 години
ЕЕЕ ако накара тези мърлячи да си плащат и още повече ако направи нещо за гарантираните им печалби от по 16-17 % което е сууупер високо, 1 месец няма да плуя срещу правителството, каквито и простотии да прави.... :) чесно, обаче не ми се вярва щото договорите са подписани така.....
125
1
 
6
 
! Отговори
Боко Тиквов преди 14 години
Там не пипам,с Вальо одим заедно на лов....
124
2
 
14
 
! Отговори
Рачко преди 14 години
Бате Бойко, а нещо за цените на бензина и дизела, няма ли да кажеш? Или ти не зареждаш на бензиностанции!!! Кой ще ревизира Лукойл, които почти всеки ден вдигат горивата? Тяхното ценообразуване???Или заради "цветелинките" си държиш очите затворени?
123
4
 
4
 
! Отговори
Гочо преди 14 години
Кой не знае за приказката за лъжливото овчарче? Кой не е чувал за нея?...
122
0
 
12
 
! Отговори
JD преди 14 години
А на бизнеса как извиват ръцете тези от ЕРП! Само за откриване на партида (при наш собствен трафопост и напълно изградена и работеща мрежа) искат такса - 3800лв. до 50 квт мощост и 6000лв. при 100 квт. Просто ужас !!!
121
0
 
2
 
! Отговори
Гочо преди 14 години
Тогава той каза крилатата фраза : Ние ги хващаме те ги пускат.
120
7
 
4
 
! Отговори
АЙШЕ преди 14 години
мнго си сладък бе Борисов , ама не толкова че не лепнеш. ПРиказки сладки колкото искаш. Но нищо повече. Наслушахме се на приказки , хайде действия да видим. Всичко започнато от теб спира на първо стъпало. Няма как да се довърши една операция при сегашното положение на страната ни. И ти нямада успееш. Поне докато не си оплют целия поне си върви в пожарната.
119
1
 
1
 
! Отговори
Колт преди 14 години
Направо къртиш :)))). Това изказване е като излязло от разработките на Ленин, а след това на Г. Димитров :))))
118
0
 
9
 
! Отговори
А ся де! преди 14 години
ЕВН кога са инвестирали тия милиони???? Елате да им видите сградите: ще се върните в комунизма от 70-те. Компютрите са им като печки раховец. Смешна и много жалка работа. Служители те им по цял ден си клатят краката и взимат колосални заплати, почивните им дни са повече от работните. В някои от кварталите на Пловдив тока спира поне веднъж в месеца за около час. Какво са подменили? Да не говорим и че и тока и парното в Пловдив се държи от ЕВН! Как изобщо е допуснат такъ монопол?????
117
1
 
5
 
! Отговори
Гочо преди 14 години
Да. Прав е който каза, че Главен секретар по време на Шулева беше Бойко Борисов , настоящ Премиер. Може и да не е знаел за договорите защото се занимаваше със съдиия Куцкова...
116
1
 
7
 
! Отговори
ГруЮ преди 14 години
Тези инвеститори дето се излагат със 'инвестициите' които са направили през годините да си направят простата сметка - ЧЕЗ 368 млн.лв. ЕВН 620 млн. ЕОН 300 млн. ОБЩО 1 мил. и 200 мил. за 5 ГОДИНИ!!! Да речем, че сме грубо 2 мил. домакинства по средно 100(аз под 150 не падам лятото) лв на месец = 200 милиона на МЕСЕЦ. БАХ ТЕЯ СЛУЖИТЕЛИ КВИ ЗАПЛАТИ ТРЯБВА ДА ВЗИМАТ.
115
3
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
БРАВО БОЙКО. ИСКАМЕ ТЕЗИ КРЪВОПИЙЦИ - ЧЕЗ, Е.ОN И EVN ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ.Писна ни да ни лъжат-тормозят, да ни начисляват високи сметки и да увеличават на всеки три месеца цените на тока.Ние българите не сме забравили,че комарджията царя Сакскобурготски - той и неговото правителство ги докара и ги направи монополисти.САМО ТАКА БОЙКО. СМАЧКАЙ ГИ И ГИ ИЗГОНИ. НИЕ СМЕ ЗАД ТЕБ.
114
0
 
4
 
! Отговори
111 преди 14 години
Е най-после откри топлата вода :). Само където тоя проблем не е само за БГ ами е за цял свят. Там където има монопол е така :)
113
2
 
2
 
! Отговори
From Swiss преди 14 години
Избирайте ИЛИ ще живуркате още някоя и друга мизерна година сред блатото в което бе набутана България и след вас децата ви ще се изселят завинаги, или в името на по-доброто бъдеще на децата ви и в името на това България да я има и след вас, ще се гърчите и ще се промените. Друг път няма.
112
1
 
4
 
! Отговори
borokaro преди 14 години
Пък и нещо почна да ме кефи Бойко- то с кризата няма да се справи ясно е-обаче не мога да повярвам какви далавери са се правили-мамка им-как може такова нещо и то това на наш гръб - думи нямам
111
4
 
2
 
! Отговори
From Swiss преди 14 години
Виждам, че все още в България има много гранясали мозъци, които се опитват всячески да пречат на реформите, които се опитва да прекара ГЕРБ. Тия *** ***, или са фунцкионери на Триглавата Алчна Ламя БСП+ДПС+НДС или мафиоти или са някакви жалки душици, набутали се на топли места и лочат кръвта на народа, живейки на неговия гръб. На всички трябва да е ясно, че ако в най-скоро време няма РАДИКАЛНИ промени, от които в интерес на истинат ще се гърчат всички, държавата ни отива на БУНИЩЕТО.
110
0
 
1
 
! Отговори
Колт преди 14 години
Ти пишеш глупости. Вземи почети малко. В ЕС от 2000 г. е премахнат монопола на фирмите като НЕК. Има три форми на либерализация на пазара и достигане до потребителите, едната от които е това, което е в БГ. Другите са сходни, но ако се направи съпоставка на цените в съответните страни факт е, че тези със сходен механизъм на БГ имат по-ниски цени, за разлика от Италия и Германия, които ползват друг механизъм за либерализация