Каква поредна... парламентарна драма за Божидар Димитров

Историкът може да вкара ГЕРБ в частични предсрочни избори
Обновена: 22 дек 2010 14:30 | 22 дек 2010 12:11,
152
Каква поредна... парламентарна драма за Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Търпение + лоялност или последователност + отмъщение? Пред този избор е изправен сега историкът Божидар Димитров, който вече е министър в оставка.

В първите си изявления той беше категоричен, че веднага ще подаде декларация за напускане на Народното събрание. Оказва се обаче, че така ще създаде много сериозен проблем на ГЕРБ. Защото е избран като мажоритарен кандидат от Бургас.

Според действащия закон, ако днес парламентът освободи Божидар Димитров, трябва да насрочи извънредни мажоритарни избори в Бургас за едно депутатско място. Тоест ГЕРБ ще рискува да загуби един мандат.

Така, за да покаже лоялност към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който му поиска оставката в качеството си на премиер, Божидар Димитров трябва няколко месеца да остане депутат.

Поне докато влезе в сила новият закон за избор на народни представители. В него управляващите са изработили необходимата „стъкмистика” за този казус и евентуалното му мултиплициране през следващата изборна година.

Как? Ето какво гласи параграф 12 от преходните и заключителните разпоредби на новия изборен кодекс: „При предсрочно прекратяване на пълномощията на мажоритарно избран народен представител от Четиридесет и първото народно събрание, издигнат в едномандатен изборен район от партия или коалиция от партии, Централната избирателна комисия обявява за народен представител следващия в листата на същата партия или коалиция от партии кандидат от съответния многомандатен изборен район”.

От опозицията веднага скочиха. "Не бива казуса с Божидар Димитров да го решавате чрез текст в закона, който променя разпоредбите досега", призова Михаил Миков от БСП. Той разясни, че между мажоритарно и пропорционално избран депутат има голяма разлика.

„По този начин вие може да кажете, че примерно Божидар Димитров се замества с Ваньо Танов”, даде пример за абсурдното решение депутатът.

Още по темата

Мая Манолова пък припомни на вече бившия другар Божидар Димитров, че може да си отмъсти. Според нея той ще е първият, който ще може да си избере дали да мине по стария ред, или да изчака партийната повеля.

Иначе „стъкмистиката” се правела и заради изборите догодина, когато мажоритарен депутат от ГЕРБ можел да реши да кандидатства за кметско място.

Управляващите не отговориха на упреците на опозицията. Вместо тях това направи Павел Шопов от „Атака”.

„Мнозинството се опитва да реши проблем, който беше създаден от вашето мнозинство. Просто и ясно мнозинството ще си реши въпроса, както то счита. Трябва да свиквате с това”, обърна се към БСП вече със самочувствието на управляващ националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Божидар Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
7
 
! Отговори
aбб преди 13 години
Дръжте си Божо в НС, защото връщайки се в НИМ кой знае какви дивотии ще натвори.
144
5
 
5
 
! Отговори
Kitaec__ преди 13 години
Само в България ли комунистическата *** е на власт вече 60 години
143
0
 
20
 
! Отговори
Гороцвет преди 13 години
Божидаре, Божидаре, от стар пръч стана жертвено яре!Да почерпиш!
142
0
 
4
 
! Отговори
Хлъц! преди 13 години
Още по - интересното е, че *** като вас двамата знаят въобще за Янус. А той не е "многолик", а само двулик.
141
1
 
10
 
! Отговори
Калин преди 13 години
на час по лъжичка .. боко се прави на голям демократ ...върти номера .. маха дипломати .. оставя областни упшравители доносници ..депутати ..висши чиновници ..доносници!милиционери .. комсомолски секретари .. партийни .и прочие номенклатурчици .. !!!политиките му болшевишки.. персонала му болшевишки .. храненици!ама пуска балони за пред света и Европа!милиционерска му работа.. нагла.
140
0
 
12
 
! Отговори
Калин преди 13 години
боко маха божо.. ама си държи областният на бургас .. щатен доносник на десе!персонала на компартията...!!
139
1
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Новия закон не е коректен спрямо избирателите. Те все пак са гласували за личност (или поне би трябвало). Ако не е бил Божидар в района е възможно да биха предпочели друг, а не следващия в списъка на тази партия или коалиция. Божо, може и да ти се разсърдят, но ако си обиден можеш да ги изоставиш с чиста съвест.
138
1
 
4
 
! Отговори
Д-р Ох ще ви боли преди 13 години
Интересно, че *** като теб знае какво представлява многоликия Янус обаче си остава ***.
137
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, ама не, от 20 години депутатите правят закони за определени престъпници, партии, олигарси и мафиотски организации. Най-нагла от всички беше Татяна Дончева, която уж е честна и критикува, но създаде закона "Ванко-1" за да изкара от затвора осъден престъпник, при това за насилствено склоняване към проституция. Всички знаем, че това престъпление върви заедно с продажба на дрога, рекет, кражби, побои и т.н., но това не спря Т.Дончева. По същия начин е направен целия НК, в полза на престъпниците.
136
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
М.Миланов е нагъл, пиян престъпник, ***, който прекрива лекари-убийци.
135
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мая Манолова ли? Не, казва се Мая Манафова, може и Мая Мръсникова, Мая Магистралкова, Мая М-олигархова, Мая М-обирджиева, ....има още много имена, направо е като многоликия Янус.
134
2
 
14
 
! Отговори
Айде, Божо, оди си! преди 13 години
Този е един "перебежчик", демек прескача от една китка за мирисане на друга. Историк? Щом можа да напише, че прабългарите (ирански народ [???]) са се разбирали със славяните и траките без преводачи, защото сите са индоевропейци, ясно какъв учен е. Мен ме е кефил единствено, когато настъпваше скопските макета. А сега за параграф 12: смехория - "..народен представител от Четиридесет и първото народно събрание..".Закони не се правят за всеки конкретен случай, дами и господа депутати/ки! Еднодневки!
133
1
 
4
 
! Отговори
камен1 преди 13 години
предателите ,там им е мястото
132
0
 
13
 
! Отговори
бегиве преди 13 години
Бе те за последните 20години за толкоз казуси и народни проблеми измислиха "стъкмистика", че ся 1 историк ше е проблем, ай бе
131
5
 
14
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Хайде стига сте публикували тая отвратна дебеловратна муцуна!Излъчва човеконенавист и простотия и селяндурщина!
130
0
 
2
 
! Отговори
Bujo zamisli se! преди 13 години
Bujo, arno smetkadjia si, ama molim te ne se ostavai niakakw pojarnikar da podrejda jivotyt ti i nekakyv fizvyznik da te premeta kato spartanec w u4ebna rota.Kopeldak si ama si imas dostoistvo, obyrni gryb na prostacite, ostani si kopeldak ama nezavisim.ina4e obesmisliash cialata istoria na twoite predci niakoga izbiti ot turcite....
129
2
 
24
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Ха-ха-ха - Божидар Димитров пред дилема - напълно ли да се отлюспи или да изчака кротко в парламента по-добри времена. Да видим какъв ще е ходът на дългогодишния играч.
128
2
 
11
 
! Отговори
смях преди 13 години
поредната простотия ...от иначе много тъпите от герб , абе смешни сте
127
0
 
30
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 13 години
Що да няма избори - нали е мажоритарен кандидат? Те да не са по 10 на област, че следващия в листата. Ами то по тази логика може да номинираш, когото ти душа иска, пък после като го изберат да го смениш с поредния анонимник. Лошо няма - те постоянно го правят, ама тогава защо да се лъжем, че има нещо мажоритарно в "мажоритарния" вот? Мнозинството щяло да си реши въпроса както иска. Абе кавали, не се обяснявайте на бсп и дпс - те отдавна са ни ясни. На нас обяснете, мама ви нагла.
126
2
 
26
 
! Отговори
митко преди 13 години
че ,кво му е лошото на частични избори,тъкмо герба ще свикне с резултатите за догодина ,един вид ще разберат народната ,,любов,, на матриала