Каква поредна... парламентарна драма за Божидар Димитров

Историкът може да вкара ГЕРБ в частични предсрочни избори
Обновена: 22 дек 2010 14:30 | 22 дек 2010 12:11,
152
Каква поредна... парламентарна драма за Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Търпение + лоялност или последователност + отмъщение? Пред този избор е изправен сега историкът Божидар Димитров, който вече е министър в оставка.

В първите си изявления той беше категоричен, че веднага ще подаде декларация за напускане на Народното събрание. Оказва се обаче, че така ще създаде много сериозен проблем на ГЕРБ. Защото е избран като мажоритарен кандидат от Бургас.

Според действащия закон, ако днес парламентът освободи Божидар Димитров, трябва да насрочи извънредни мажоритарни избори в Бургас за едно депутатско място. Тоест ГЕРБ ще рискува да загуби един мандат.

Така, за да покаже лоялност към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който му поиска оставката в качеството си на премиер, Божидар Димитров трябва няколко месеца да остане депутат.

Поне докато влезе в сила новият закон за избор на народни представители. В него управляващите са изработили необходимата „стъкмистика” за този казус и евентуалното му мултиплициране през следващата изборна година.

Как? Ето какво гласи параграф 12 от преходните и заключителните разпоредби на новия изборен кодекс: „При предсрочно прекратяване на пълномощията на мажоритарно избран народен представител от Четиридесет и първото народно събрание, издигнат в едномандатен изборен район от партия или коалиция от партии, Централната избирателна комисия обявява за народен представител следващия в листата на същата партия или коалиция от партии кандидат от съответния многомандатен изборен район”.

От опозицията веднага скочиха. "Не бива казуса с Божидар Димитров да го решавате чрез текст в закона, който променя разпоредбите досега", призова Михаил Миков от БСП. Той разясни, че между мажоритарно и пропорционално избран депутат има голяма разлика.

„По този начин вие може да кажете, че примерно Божидар Димитров се замества с Ваньо Танов”, даде пример за абсурдното решение депутатът.

Още по темата

Мая Манолова пък припомни на вече бившия другар Божидар Димитров, че може да си отмъсти. Според нея той ще е първият, който ще може да си избере дали да мине по стария ред, или да изчака партийната повеля.

Иначе „стъкмистиката” се правела и заради изборите догодина, когато мажоритарен депутат от ГЕРБ можел да реши да кандидатства за кметско място.

Управляващите не отговориха на упреците на опозицията. Вместо тях това направи Павел Шопов от „Атака”.

„Мнозинството се опитва да реши проблем, който беше създаден от вашето мнозинство. Просто и ясно мнозинството ще си реши въпроса, както то счита. Трябва да свиквате с това”, обърна се към БСП вече със самочувствието на управляващ националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Божидар Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си един сляп и ограничен другар, щом не виждаш че всички уж скандали са толкова изсмукани от пръстите и смехотворни, че чак са жалки. Да не говорим, че са съчинени и разпространени от БСП предимно. Какъв скандал е това, че не ходили един ден на работа депутати, щото им били обещали телефон. Че докато управляваха гея и бея, Праламента беше ПЕРМАНЕНТНО празен и всички си пиеха уискито в околните ресторанти..Или какъв скандал е, че Вежди отишъл на разноски на някаква си до Италия. Скалъпени комунистически малоумия. За мен това не са никакви скандали. Не знам само как успяват да ги раздухат чак до такава степен другарите, направо ми е непонятно, при положение, че нищо не се е случило
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами външния министър той на кого е син и внук?
83
3
 
3
 
! Отговори
до 82 преди 13 години
доколкото знам, отказал е да се деполитизира. това е достойно за уважение.
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми аз и него не го харсвам. И не съм гласувала за ГЕРБ.
81
9
 
37
 
! Отговори
ха преди 13 години
ГЕРБ-машината за скандали,която надмина всички *** и демократи взети заедно!
80
1
 
32
 
! Отговори
до Анонимен преди 13 години
Ами и Бойко е бил член на БКП! Нещо да кажеш?
79
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбирам как може някой да гласува за бивши комунисти и да иска да живее добре. Бил ли е член на БКП, това е белегът, по който ще познаете какво щеправи. Няма изключения. Никакви. Ту номенклатурата, ту децата им и внуците - и така нататък. Важно е да са верни на Партията. Може помежду си разните кланове да се плюят, но това е само за пред простолюдието.
78
9
 
22
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Напред, Бургазлии - в последните години вие винаги сте се показвали достойни Българи.Докажете на престъпната партия ГРОБ, че БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ ГИ ИСКА !!!
77
3
 
24
 
! Отговори
Шибащ преди 13 години
Божо може да е дърт, но е безподобен гамен! ***, вулгарен, дърт похотливец, който не помни кога за последно му е рипал и крачолите! Беше подходящ за министър в България! С нищо не е по-лош от Моро крадеца! Или от другият мисловен колос Веждито! Или от Цвък Цвък! Усмихвам се, би казала Анна Мария - Борисова! А Маргарита дето ходи неумита? За Попова говоря! Вопиюща, свещенна простота лъха от нея! Да са ни на власт илядо години! Скоро ще управляват само роми. Друг няма да остане в родината на Ботев
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига сте хвърляли камък в плитко блато--нищо няма да се случи,защото тези мъже се уважават и не търсят сензации.Щял туй-щял онуй--пълни глупости,само търсите какво да драскате
75
3
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
КАКВО ОБЩО ИМА ЦСКА С КОМУНИСТИТЕ.МАЙ СИ ПРЕКАЛИЛ С ПУШЕНЕТО НА ТРЕВИЧКА.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От твоите уста в Божиите уши!
73
3
 
5
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Точно така Деполитизиран. Но сега се сбъдва пророчеството, че след закриването на ЦСКА ще паднат комунистите.
72
1
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
нЕ МИСЛЯ,ЧЕ Е ХУМАНЕН ТОЗИ ТВОЙ ПРИЗИВ.И АЗ НЕ ХАРЕСВАМ ЦВЕТАНОВ АМА ЗА ТОВА НЕ МИ Е ВИНОВНО ДЕТЕНЦЕТО МУ НИТО ПЪК И СЪПРУГАТА МУ.ТЕ НЯМАТ ВИНА,ЧЕ ЦВЕТАНОВ Е *** И ***.
71
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хора, как можете да защитавате тази фурнаджийска лопата Б. Димитров? Първо беше в БСП, после стана Гербер... не се тревожете за него на следващите избори и от АБВ-то ще стане, ако има изгода! Не виждате ли, че това е човек без принципи, но винаги пръв когато може да извлече полза.
70
15
 
8
 
! Отговори
шматка преди 13 години
Да ни е здрав цв цв и да ни радва! Само така Цецо! Обичаме те! България има нужда от теб и делата ти!
69
4
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
А ГЕРБ НА ТЕБЕ КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ?
68
3
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 13 години
Брей, аман от простотии. Боже, прибери си версиите! Какъв си ти, че да призоваваш лекарите, бе *** БЕЗХАБЕРНО. Колко пъти си раждал, а? *** НЕЩАСТНА!
67
3
 
5
 
! Отговори
Чичи преди 13 години
Чудя се БСП колко пари дава на Инвесторбг АД. Добре си вършите работата
66
2
 
10
 
! Отговори
Деполитизиран преди 13 години
Каквото кажат от партията (БКП), това ще стане. Да не мислите, че зависиот Божко и Бойко?