Ще строим АЕЦ "Белене", как няма да го строим?

Бойко Борисов: Харчим си най-евтиния ток в цяла Европа
Обновена: 21 мар 2011 09:44 | 20 мар 2011 19:15,
375
Ще строим АЕЦ "Белене", как няма да го строим?
Снимка: БТА

"Много е лошо, когато всеки се изказва по темата за АЕЦ „Белене”. Преместването на реактор на площадката на „Козлодуй” не е като да вземеш бидонче и да го сложиш някъде", обяви премиерът Бойко Борисов.

„Знаете ли колко работа има, докато се изгради този реактор. Ако си спрем и 5-и и 6-и реактор, токът ще скочи с няколко пъти. Защо тогава не спрем 5-и и 6-и?”, попита той и припомни как е отправил молба към президента Първанов „да каже какво са се договорили за АЕЦ "Белене”.

„Аз им казах, за да не ме атакуват политически, а да кажат за колко пари са се договорили. И като кажат 2, 3 или 4, веднага да направят видеомост с Русия, за да потвърдят. Ще строим "Белене", как няма да го строим”, заяви Борисов пред bTV.

Още по темата

“Ние сме им направили предложения на руснаците, как без ние да даваме пари, без да харчим пари от бюджета. Поставили сме 2 условия – да не даваме пари и 51% държавност.

"Харчим си най-евтиния ток в Европа най-спокойно и печелим пари. Генерира ли държавата печалба, други влияния няма”, каза още Бойко Борисов.

"Ще направим магистрали върху пепелта, която заварихме", ядоса се още премиерът.

“Бих сложил девиза на нашата предизборна кампания лъжите на Михалевски – магистрали върху пепел – сиреч върху пепелта на Тройната коалиция ще построим магистрали и ги строим”, заяви Борисов.

"Ще вдигна и пенсиите, ако има пари. Ако няма пари, няма вдигане на заплати или на пенсии", обяви премиерът.

"От първия ден, от който сме на власт, плащаме пенсии. Не случайно хората са казали: Не ми давай една риба, а ме научи да си я ловя. Трябва да изградим структура в държавата, която да ни носи риба. 22 години вече тя не работи. Нито са доволни от пенсиите, нито от заплатите", коментира Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 283То и с ВЕИ - тата така, каква е файдата на народа ... Само дето освен парите дето ще ги плати и в двата случая, ще иде и плодородната земица, на която според Премиера може да садим картофи.
278
2
 
24
 
! Отговори
Parcuc преди 13 години
Братя и сестри! Аз разбрах следното: на който са му скъпи картофите да почва да си сади !!! Който е останал без работа е некадърник, защото специалиста никога не седи без работа !!! Аз по-нагло изказване не съм чувал, заклевам се! Нека не оставяме мутрата повече не власт !!! Да го свалим предсрочно !!!
277
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега във време на криза беше идеалния момент да се строи нещо толкова голямо енерго емко и скъпо като АЕЦ.
276
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
6te stroqt Belene pak toka po skap,e kva e faidata na naroda,mai samo nqkoi xora imat faida
275
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде да сметнем, ако 16% от електроенергията в бъдеще е от 2 до 10 пъти по - скъпа, отколкото е средната производствена цена към момента, то каква средна цена се получава след 5 години, например? И другото ако платим 6 млрд. евро под формата на кредит ще платим само главницата и лихвата от данъците, които плащаме, ако обаче платим 10 млрд. преференциалната цена за ВЕИ като добавка към цената за пренос и върху нея има акциз и ДДС или само ДДС, то в кой от двата случая ще платим повече?!
274
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
269.I kato mahnesh tochkite ostsvs nula.Begai,pikai i da spinkash.
273
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mnogo filosofi ima tuka be---------stroyte si go sami be nekadarnitsi,ako vi e skapo----------boklutsi takiva-----------sireneto e s pari
272
0
 
9
 
! Отговори
руснак преди 13 години
честита атомна централа българи хи хи
271
17
 
7
 
! Отговори
Болл преди 13 години
Каквото и да говорят, не зная какви ги вършите, но не съжалявам че гласувах за вас! Поне нещо се върши и мисля че сте сериозни и компетентни, въпреки подигравките на повечето хора? Е, аз съм неук но така мисля? Пък какво ще става в тоя свят не знаем?
270
0
 
10
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Имайте пред вид,че дори да се договори възможно най-ниската цена ,тя няма да остане такава до края.Върху нея ще влияе инфлацията,повишени цени на материали и може би още много други фактори.Няма случай,в който първоначално заложената цена да е останала такава до края.Само един пример :автомагистрала "Люлин".Примерите могат да бъдат много.Бъдете сигурни,че всичко това ще бъде на наш гръб.Бойко и компания няма да бъдат засегнати.
269
2
 
4
 
! Отговори
до 269 преди 13 години
Кои борси имаш предвид бе, бунак? В Гърция е между 38 и 61 евро / МВтч, в Румъния е подобна цента, а ако ми говориш за германската или унгарската, ти имаш ли представа колко са разходите за пренос и трансгранични капацитети, докато стигне тая енергия до България?! Като я внесеш тука, пак имаш пренос и достъп, та сметката не ти е много точна, да те светна ... То само с лист и молив не става тая работа.
268
7
 
3
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Ей Българче ти още малко ще върнеш времето назад - май бленуваш за социализъм - да купуваш евтинко и ако може и да не работиш.Не може да има мизерстващи хора и да не се наведат поне за прехраната си да изкарат.Имам познати дето от 10 години не си търсят работа / те не са безработни /Имат имоти на село - и тях изоставиха - било 21 век стига с тези мотики.Чакат 7-мо число мама и тати да ваемат пенсиите и елате ни вижте по кафетата.И родителите им се оплакват че пенсиите малки -ами много абонати са
267
3
 
4
 
! Отговори
Болл преди 13 години
И да ви попитам още нещо!: Ако облаци закрият Слънцето с месеци (Зимата), ако водите текат, но нещо прекъсне подаването, ако ветъра си смени посоката, тогава какво правим? И след като през 2012 година се очаква началото на нова междугалактическа война, с какво ще зареждаме ракетите и пушкалата си, срещу другопланетянските транспортери,? Нали трябва ток, за производство, компютри, транспорт, идват и електроавтомобили? Няма да ви стига тока за капризите и необходимостите? Няма перпетум мобилле!
266
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо теоретично да не е възможно да стане? България също е сеизмичен район, също като Япония. А и като направят АЕЦ-БЕлене, мислите ли, че АЕЦ-Козлодуй и всичкия ядрен *** от него ще изчезнат като с магическа пръчка????Просто не трябва да правят компромис със сигурността, колкото и пари да струва, макар че от ЕС едва ли ще ни оставят да си правим каквото си поискаме...
265
1
 
5
 
! Отговори
... преди 13 години
tikvata, fizkulturnika i shizofrenika povtarqt edno i sushto kato papagaliimali sme nai evtiniq tok v evropa, nai evtiniq benzin i t.n abe kauni takiva kak taka 1 put ne kazahte neshto za zaplatite na horata, che minimalnata e 120 evro
264
0
 
3
 
! Отговори
do 266 преди 13 години
toi govore6e za lokvata ne za centralata.no vie pak ne ste razbrali 6toto goce ne e uto4nil kakvo da pi6ete to4no.
263
5
 
3
 
! Отговори
Болл преди 13 години
момчета мисля че се косите излишно? Вярно е, че когато Атомстрой построи реакторите и ще станем зависими? но толкова ли е лошо това? Все някой от нещо зависи? Ако е евтин тока и ни гарантират поддръжка и доставки на гориво и транспортирането на урановите отпадъци (а може да им се измисли нещо за вторична преработка и тука?) то мисля че няма даа е зле? защото Слънцето грее, вятъра вее, водите текат, но си представете и други неща: Природата прави катаклизми и нищо не е сигурно. Времето се мени?
262
6
 
10
 
! Отговори
МолиФ и Лист преди 13 години
Със 6 милиарда евро ще купуваме ток на поколения българи напред......... цената е 3 евроцента в момента на борсите........проектната на Белене е 8 евроцента.......... а пелачбата на Колзодуй е 65 милиона евро на година.........ако е такава и на Белене ни трябват 100 години да изплатим инвестицията - без разходи по лихвите, горивото, и пр........
261
1
 
4
 
! Отговори
u4indolskiq skopec преди 13 години
basi kolko qdreni komunisti i kostovisti ima tuk.
260
1
 
1
 
! Отговори
Аркан преди 13 години
до 262Тука по повод на сигурността си на 100% прав. Но дори и теоритично това, което се случи с АЕЦ Фукушима е невъзможно да се случи тук. И тъй като 100% - ова сигурност няма за нищо в този свят, то все пак става въпрос за оценка на вероятностите при това, което ни е известно към момента. Но, ако си мислите, че под фотоволтаиците цемята се реколтивира на мига и можеш да садиш "картофи" след това, то това определено не е вярно. Въпрос на разумен избор.