Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон

"Комерсант": Решението за централата ще бъде взето до 1 юни
Обновена: 11 апр 2011 07:27 | 11 апр 2011 07:15,
248
Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон
В неделя Борисов, Дянков и Трайков изясниха недоразуменията около АЕЦ „Белене”.Снимка: БТА

 Съдбата на АЕЦ "Белене" ще се реши в Лондон, пише руският  вестник "Комерсант". Ежедневникът отбелязва, че според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник трябва  да бъде подписан договор с британската банка HSBC за разчет на ефективността на проекта.

Политическото  решение за съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде взето до 1 юни въз  основа на заключенията на HSBC , пише изданието.

По повод развитията от миналата седмица "Комерсант"  коментира, че българските власти са променили отново позицията  си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания "Росатом",  която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала,  бе решен в полза на Трайчо Трайков, твърди вестникът.

Още по темата

Руският  ежедневник посочва, че премиерът Бойко Борисов е решил енергийният министър да остане ръководител на проекта. По думите на Борисов, обръща внимание "Комерсант", АЕЦ "Белене" ще има  бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т. е. ако бъде  доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави. 

След промяната в позицията на българския премиер, пише  руският вестник, като има предвид решението Трайчо Трайков да  бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за "Белене", "Росатом" отново е изправена пред реална заплаха да загуби  проекта в България.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: АЕЦ БеленеКомерсант
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
13
 
! Отговори
С.М. преди 13 години
Айде отидоха пак стотина милиона за консултантски...
213
2
 
7
 
! Отговори
к.к преди 13 години
Бреей в Лондон , ще се решава , бреей брех !
212
5
 
4
 
! Отговори
Блъско преди 13 години
Дори и на загуба трябва да е почнем ,за да се открият работни места за българите в тази криза,а не да имигрираме и после само да повтарят ,че сме най-бързо топящата се нация в света-Трябва работни места,производство и заплати за да се живее,не само купешки приказки и това колко добре сме живеели
211
1
 
13
 
! Отговори
сссс преди 13 години
как един път неможем да вземем самостоятелно решение.СРАМ ме е ,че съм БЪЛГАРИН-по продажна *** няма във Вселената
210
1
 
9
 
! Отговори
важна поправка преди 13 години
Енергийната мафия не строи ВЕИ у нас, тя строи такива в Италия.У нас енергийната мафия си е построила АЕЦ Козлодуи, създаде си БЕХ и източва бюджета и държавните фирми през тия места.Там е енергийната мафия в БГ.
209
1
 
7
 
! Отговори
АЙ СИКТИР преди 13 години
Аз нямам нищо против-да се решава и в Танзания,ако ще.Ама и да се строи там и да се плаща от тези,които решават.Решава този,който ще плаща-тоест ние.Референдум.Макар че като знаем какви са ни "честни" изборите и на него толкова може да се вярва.Коментар 206-Режим на тока няма да има, просто цената му ще бъде такава,че режима ти ще си го налагаш сам.
208
2
 
3
 
! Отговори
До 213 преди 13 години
ВиЩаме, че си рублофил. Пардон, неграмотен рублофил. Друго не се виЩа.
207
3
 
4
 
! Отговори
това е преди 13 години
Не разбрахте ли ,че Белене няма да има-Русия е щат (суровинен)на Америка и Европейския съюз.
206
8
 
4
 
! Отговори
До 215 преди 13 години
По-добре в Лондон, отколкото в Масква, рАбе
205
0
 
6
 
! Отговори
ПЕПЕ преди 13 години
Съдбата на "Белене" ще се реши и без мен, отивам да пия една бира.
204
3
 
3
 
! Отговори
Anonimen 777 преди 13 години
"V London shte se reshava :))) , davai Bugarino nosi si rabskiq homot i produljavai da sledvash instrukcii ot anglo-amerikanskite imperialisti , nqmam dumi za da opisha istinskoto polojenie ... taka 4e - vseki narod si zaslujava upravnicite i sudbata !
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато природата ни напомня колко жестока може да бъде,щом си въобразихме,че сме господари на планетата,единственото ,което трябва да направим е да се вслушаме в нейния глас."Рационалното" мислене на" умните" глави е донесло само беди на човечеството.И стига сме измервали всичко в пари.
202
2
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
онова неефективно производство залезе отдавна, но не съвсем, не се инвестира достатъчно в енергийна ефективност за бита .. все още има производства чиято енергоемкост е в пъти над средното за ЕС, самата електро преносна мрежа е недоразвита.. неефективана и не може да задоволи потреблението особенно през летния сезон. Вище какво се случва в Слънчев Бряг .. две лета вече .. ток имавъпроса е, че никои не инвестира в по доброто му доставяне. Вместо това пък Енергийната мафия прави соларни панели :)
201
3
 
2
 
! Отговори
до 210 преди 13 години
Ако не знаеш, да ти кажа: в България има, освен Дунав, още една-две реки.
200
3
 
5
 
! Отговори
до 207 преди 13 години
за разлика от рублофилите, цивилизованите хора нямат нужда от указания, за да действат. достатъчно интелигентни са.
199
2
 
5
 
! Отговори
До 205 преди 13 години
Абе приятелю, аз съм от Видин и ще ти кажа, че от около 5 години нивото на водата в реката става все по-ниско, ето сега нивото вместо да е високо, защото е пролет, то е като при лятно време-доста по-ниско за сезона. А тенденцията към засушаване е очевидна, за какви ВЕЦ-ове ми говориш, като след няколко години кризата за вода ще надмине тая за петрола. И на мене ми се иска безопасна и евтина електроенергия, но климатичните промени и очертаващите се проблеми с водата не я позволяват. Иначе на прик
198
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някакси съм притеснен от факта, че искаме да платим 10 милиарда евро на нацията, дала на света Запорожеца и телевизора Рубин, за да ни построи атомни реактори в най-земетръсната зона на България. Нищо лично.
197
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига сте ни плашили с тоя режим на тока бе....Няма да има!Скъпото комунистическо производство е закрито отдавна.Ток имаме предостатъчно и без "Козлодуй".Споко.Всичко останало е част от про-руската пропаганда.
196
8
 
10
 
! Отговори
Уорлик, дай указания преди 13 години
Никакво земетресение или цунами не може да се сравни с демократическия Чернобил който отнесе 2 000 000 българи от 10 ноември. Демократическият Чернобил унищожи българската икономика, здравеопазване, образование, армия, културата и нанесе непоправими щети на природата! В Япония земетресение и цунами повредиха няколко реактора, у нас демократското цунами заличи 4 блока без проблем. 22 години България е управлявана от правителства на Кирякстефчовци и единствената им , последователна политика е слугуване на чужди интереси. Французите закриха Козлодуй, защото построиха АЕЦ в Румъния. САЩ не могат да се конкурират с Русия за цена на нов АЕЦ и затова блокират Белене още повече, че Турция изгражда АЕЦ. Макар и половин век по-късно от нас.
195
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Важното е да няма режим на тока. Три часа има, три няма, ако се случи къде да ви търся, да видя как изглеждате като припикано мушкато?