Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон

"Комерсант": Решението за централата ще бъде взето до 1 юни
Обновена: 11 апр 2011 07:27 | 11 апр 2011 07:15,
248
Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон
В неделя Борисов, Дянков и Трайков изясниха недоразуменията около АЕЦ „Белене”.Снимка: БТА

 Съдбата на АЕЦ "Белене" ще се реши в Лондон, пише руският  вестник "Комерсант". Ежедневникът отбелязва, че според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник трябва  да бъде подписан договор с британската банка HSBC за разчет на ефективността на проекта.

Политическото  решение за съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде взето до 1 юни въз  основа на заключенията на HSBC , пише изданието.

По повод развитията от миналата седмица "Комерсант"  коментира, че българските власти са променили отново позицията  си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания "Росатом",  която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала,  бе решен в полза на Трайчо Трайков, твърди вестникът.

Още по темата

Руският  ежедневник посочва, че премиерът Бойко Борисов е решил енергийният министър да остане ръководител на проекта. По думите на Борисов, обръща внимание "Комерсант", АЕЦ "Белене" ще има  бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т. е. ако бъде  доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави. 

След промяната в позицията на българския премиер, пише  руският вестник, като има предвид решението Трайчо Трайков да  бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за "Белене", "Росатом" отново е изправена пред реална заплаха да загуби  проекта в България.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: АЕЦ БеленеКомерсант
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
8
 
! Отговори
до 210 преди 13 години
Австрия има територия и население горе-долу колкото България. В Австрия строителството на АЕЦ е забранено. Енергията се добива предимно от ВЕЦ, 5% от енергията идва от АЕЦ, внос от Германия. Токът е по-евтин отколкото в Германия.БВП на Австрия идва предимно от сферата на услугите, както и от селско стопанство и туризъм. Няма недоразумения като Кремиковци. Австрия е на десето място по БВП на глава от населението в света. Това, което ти пишеш е нискоинтелигентна рублофилска пропаганда.
193
5
 
7
 
! Отговори
аец е... преди 13 години
АЕЦ Белене е активно руско мероприятие за закопаване, унищожаване и заробване на България, която се опита да се насочи и приобщи към западните ценности.Нито евтино ще излезе, нито е необходима, нито е целесъобразна. Само БСП и Русия ще се нагушат за 200 години напред.Руснаците продават по пазарни цени, а за нас слагат и надценка отгоре за да не ни остава ресурс да мърдаме накъдето и да било другаде.Така стана с бензина, с газа, така ще стане и с АЕЦ-а.
192
5
 
6
 
! Отговори
до 175 преди 13 години
ако ще още 20 руски атомни самовара да построим, никога не можем да сме конкуренция на франция за износ на енергия. това да не са червени чушки да ги натовариш на камиона и да ги изнесеш? износ може да има само за съседните държави, които в момента изграждат свои мощности. България ще се задължи да изкупува продукцията на белене 100%, независимо дали ще може да я продаде след това. познай кой ще плати сметката. ти.от белене интерес имат само руснаците. белене е против интереса на България
191
7
 
4
 
! Отговори
България -селско сто преди 13 години
По думите на Борисов, АЕЦ "Белене" ще има бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т. е. ако САЩ и ЕС имат интерес от това. Турция също, като съюзник на щатите. За България не се предвижда развитие на икономиката. Най-добре това се гарантира с унищожаване на енергетиката. Ще се развиват ВЕИ, като изключително печеливщи за западните фирми. Цената на тока от фотоволтаичните и вятърни централи достига 1 лв за Квтчас, като държавата е задължена да изкупува еленергията! САЩ не предвиждат България да се развива развива индустриално и се блокира всякаква модерна икономика. Остава разпокъсано селско стопанство и туризьм това ясно го каза Бибитко по време на изборите.
190
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Белене ще стане, ама друг път.
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако построим Белене това означава ще ние залагаме че в близките 60 години няма да има друга алтернатива на електроенергията от АЕЦ.
188
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руски ядрен самовар в земетръсната зона на Белене?Не, благодаря.
187
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човек предполага,бог разполага.Всеки дрънка,всеки акъли дава.По върховете ръководени от лични интереси,а долу раята, всеки със своя акъл.Вече ушите ми писнаха.Нека стане онова,което е най -добре за България.Боже ,дай ни разум.Да бъде волята ти.
186
8
 
10
 
! Отговори
работещ преди 13 години
До "разбирач" 175:Да, Франция има развита атомна енергетика. НО:1) Френските АЕЦ са по собствена технология и изпълнение.2) Франция е технологично, организационно, икономически и политически развита държава.3) Франция изнася ток в Германия.На базата на 1) и 2) и 3), френските АЕЦ са изгодни и сравнително по-безопасни.А България е слаборазвита, управлявана от комунисти държава. Тук АЕЦ не са безопасни, няма пазар за тока от нова АЕЦ, а комунистите ще откраднат милиарди при строежа.
185
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Кака Мара в махалата -продава сливи под полата...Маро, виждам ти костилката -там долу под престилката...
184
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 13 години
До 184 Българан:С разсъжденията си ми спомняш лафа на една мая позната, при "Социализъма": "Кво хубуу си живейм кат животни".Щом българите хич не ги е еня, какво ще стане утре, кой ще ги граби и кой ще ги изнудва с АЕЦ, от аварията на която могат да се увредят поколения, значи със сигурност лошо им се пише, на българите. Нещо замъгляваш нещата с политиката. Политиката е ***, но овчедушието (искрено или престорено), което проповядваш, води към смърт.
183
7
 
5
 
! Отговори
do 192 преди 13 години
Да бе,американците имат 120 а французите 75 АЕЦ и те затова са най бедните в света.Белене ще стане колкото и да не им се иска на ДПС
182
5
 
6
 
! Отговори
до мара преди 13 години
ако белене тръгне българия ще живее, но бедно
181
6
 
3
 
! Отговори
MAPA преди 13 години
Според СТРАНДЖАТА Германия не е домократична държава защото нямат новини на турски.СТРАНДЖА-границите за турция са отворени...Белене ще стане
180
2
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Кака Мара - подмива се със самовара...мъката и е голяма - бойлер тя си няма...
179
8
 
5
 
! Отговори
MAPA преди 13 години
Тyрчолята са против Белене защото се нядяват София да стане белград.Козлодуй спира в 2017 в 2013 тръгва Белене.Да живее България
178
1
 
2
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 186: Лъжи, лъжи, лъжи. Не всички, лъжльо. ;)
177
7
 
6
 
! Отговори
99999 преди 13 години
Белене я започнаха БСП,Бойко продължава и следващите ще я завършат.Какт виждате освен ДПС всички партии са ЗА Белене
176
3
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Поздравления за 181... - това е най-важното!!!...
175
3
 
8
 
! Отговори
Българан преди 13 години
80% от българите живеят ден за ден, нима мислите, че им пука, кой ще строи АЕЦ Белене, кой ще краде след време от нея и кой български талибан, оцветен в синьо, червено или жълто ще забогатее прекомерно и неправомерно от предателската си дейност?! Животът е по- силен от разни там политически боричкания и гнусни и нечисти интереси на политически партии, лобита и корпоративни чужди интереси.