Не бил св. Димитър, най ми бил Курбан байрам

Фидосова и Местан на нож за датата на изборите
Обновена: 13 апр 2011 14:30 | 13 апр 2011 10:13,
348
Не бил св. Димитър, най ми бил Курбан байрам
Фидосова видя скрити мотиви зад предложението на ДПС. Снимка: БТА

Управляващи и опозиция продължиха завихрилия се спор около датата на изборите 2 в 1 през есента. По време на консултациите при президента във вторник ГЕРБ официално предложиха вотът да бъде на 23 октомври, Атака и Синята коалиция се съгласиха с нея.

ДПС и НДСВ обаче настояха да гласуваме на 30 октомври, а БСП избра най-късната дата – 13 ноември.

Според зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова 23 октомври е най-подходящата дата за изборите, защото така процесът ще бъде приключен преди декември и новите кметове и общински съветници ще могат спокойно да приключат финансовата година. Фидосова е категорична, че това е най-добрата дата, за да не се създава хаос и напрежение в общините.

"Датите не печелят изборите. Те се печелят с политики", контрира я Лютви Местан от ДПС пред bTV.

"Една по-ранна дата ще затрудни избирателите, а по-късната ще затрудни институциите. Затова ние предлагаме 30 октомври. Ние се водим от интереса на избирателите. Трябва да имаме уважение и към религиозните дати. 26 октомври е Димитровден.

И приключването на кърската работа също е важно, защото това не са малко хора, а е важно да има повече избиратели. Струва ми се, че 30 октомври за първи тур и 6 ноември за втори тур са един добър компромис, обясни Местан.

Още по темата

Според Искра Фидосова обаче зад това предложение на ДПС има скрити мотиви.

"На 29 октомври е най-големият празник в Турция по случай обявяването й за република през 1923 година. На 6 ноември е Курбан байрамът. Тогава в Турция хората ще почиват 10 дни и могат да бъдат организирани да дойдат да гласуват в България за ДПС", смята Искра Фидосова.

Тези твърдения обаче ядосаха Лютви Местан, който ги определи като безумна теза. Той се вбеси на словосъчетанието "турски секции", което Фидосова употреби.

"Това са противоконституционни изказвания. Нямате право, г-жо Фидосова, да говорите така. В случая вие не сте представител на ГЕРБ, а на Атака", разфуча се Местан.

"Нямате право да говорите за турски секции, когато става въпрос за избори на Република България. Това е престъпно изказване", отсече той.

"Имам предвид секциите в Турция, които са извън дипломатическите и консулски представителства", оправда се Фидосова, която допълни, че "турските секции" били нейна неволна грешка. Това обаче не успокои зам.-председателя на ДПС.

Лютви Местан беше категоричен, че ще наклевети Фидосова пред премиера Бойко Борисов и ще настоява той да се разграничи от изявлението й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
8
 
! Отговори
миротворец преди 13 години
забелязахте ли как махнаха темичката за Кремиковци от най-коментираните, за кучетата я държаха цял ден..сега пак пуснаха някакава тема която да ни разделя на добри и лоши, а кервана си въви, т.е далаверата..
198
9
 
4
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Тюркският произход на набедените за предци (пра)българи бе и винаги остана трън в очите на българските националисти. За всеки, сблъскал се с такива хора, е добре известно презрението им към турците, убеждението им, че последните са едва ли не нисша раса, дълбокият им комплекс от петвековното турско робство... За това винаги е имало силна съпротива и са правени отчаяни усилия да се подмени етническата принадлежност на Аспарух и хората му. Антитурцизмът на българските националисти намери своята кулминация във т. нар. Възродителен процес и смяна на имената на турците с български, но това е само върхът на айсберга. Преди да покръстят Мехмед на Методий в реалния живот, българските историци прекръстиха цяла една династия и нейните представители и така цар Асан бе направен Асен и Асановците Асеневци.
197
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kakvo znachi "nai mi bil" we neshtastnici
196
16
 
2
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Но ако неговата версия можеше да се пробута на тълпата, то тя нямаше никаква тежест пред историците. Пред тях се появява през втората четвърт на ХlХ век занимателната дилема как така, след като българите, създатели на Българското ханство, са тюрки, то днес имаме хора, говорещи славянски и твърдящи, че са българи. Как тюркските българи станаха славянски? Това бе един неправилно поставен въпрос, но неизбежен според тогавашното ниво на исторически познания и обществени идеи. Правилно би било да се постави въпросът: а тези - днешните - какви са, имат ли някаква връзка с онези - старите българи - и ако имат, то каква е? Отговорът на така неправилно поставеният въпрос бе даден не чрез задълбочени научни изследвания, а като проста аналогия с теорията за създаване на руския народ. Пришълците били малобройни и се претопили сред местната маса, давайки своето име първо на държавата, а от държавата то минава на създалия се в резултат на смешението народ. Тази формула изписа Шафарич през 1848 г.
195
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мене ми е интересно,ако турците бяха 500 години под наше иго,колко толерантни щяха да бъдат към нас?....Има си родова памет.....
194
1
 
3
 
! Отговори
vanya преди 13 години
Vbesi se zashtoto tq mu kaza iztinata v ochite...te nikoga nqma da priznaqt za izbornia turizam koito organizirat i dokato v tazi darjava zakonite ne zapochnat da vajat za vsichki i ne zapochnat da nalagat soleni globi za tova nqma kak da ne prodaljavat da ni opravlqvat takiva hora kato Dogan, zashtoto ne e losho da si turchin, losho e da manipulirash vota za da moje da si po-blizo do golemia kokal, narechen vlast!!!!!
193
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така е те са полудели щом се канят на 80 милионна Турция а те са само 6 милиона Бацила дето ги мързи да си обършат *** хаха Шматки!!
192
3
 
12
 
! Отговори
Boroka преди 13 години
В бългавия вече от одавна няма истински турци. Тук останаха само разни *** *** които никой ги неиска в Турция. И те по стар ромски обичай *** по тези дето ги хранят.
191
10
 
2
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
В науката още преди ХlХ век е известна истината за тюркския произход на (пра)българите. Като такива те бяха крайно неподходящи за предци за един тепърва възникващ национализъм в рамките на Турската империя. И ако все пак не на друг народ от миналото, а именно на този, с който нищичко общо си нямат, се спряха източнобалканските славяноезични националисти в ХlХ век, то причините са две. Първата е, че бяха далече от науката, и втората бе, че в зората на българския национализъм (наричан погрешно възраждане) един руски поданик, самият той неисторик, написа една книга, в която доказваше, че българите на Аспарух били славяни. Става дума за Юрий Венелин. Неговите книги на времето станаха нещо като евангелие за българските националисти.
190
0
 
8
 
! Отговори
Аман преди 13 години
Ха-ха, Местан мнооого се е загрижил за Св. Димитър!
189
2
 
5
 
! Отговори
A.Y преди 13 години
kakvo mi skacha toq Mestan ... da si xodi na Mestana y Tyrciq ... aman ot nekfi izmisleni hora
188
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е какъв е спора?Какво се цели с него?Така или иначе на тези избори ще гласуват твърде малко в знак на протест.Ако отидат всички до урните спора е безмислен.Така няма нужда да се спори за дата ако всички гласуват.
187
4
 
2
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
ЗА СРАМУВАЩИТЕ СЕ ОТ ПРОИЗХОДА СИДруга причина да обърнем внимание към тази обърканост по отношение на собствения си произход сред българските националисти е, че не става дума за някакво временно и съвременно явление, а за една постоянна криза още отпреди създаването на съвременна България. А тази лудост по произхода се дължи на липса на доверие в собствения избор и самоопределението. Типично е за объркани хора, които се съмняват в собствения си произход...
186
2
 
1
 
! Отговори
220 преди 13 години
абе и вие сте едно локумджии, само от приказка го докарватепитайте си вожда кво всъщност прави с НС , освен че се грижи добре за благосъстояниеот на семейството си - едни ги приказва, а съвсем други ги върши...
185
3
 
10
 
! Отговори
Boroka преди 13 години
Кожата на ТУРЧИНА - ТЪПАН НА БЪЛГАРИНА !!!!!!!!!!
184
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кой Христос Еврейна ли ве? дето е предал Собствения си народ Еврейския той ли?
183
2
 
0
 
! Отговори
Terteh преди 13 години
Сервюкова, Сервюкова....съветската фамилия да ти имам!! Очевидно не се сама. Чуваш гласове, ама не ни разказвай за това! Пий си лекарствата и не замърсявай форумите с глупости за "нелека мисия на България"
182
0
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Расизмът като бягство от собствената малоценност.Който сее вятър, жъне буря.Кой е "***" в случая?
181
4
 
12
 
! Отговори
Boroka преди 13 години
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!! ТУРЦИТЕ В ТУРЦИЯ , *** *** !!!
180
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
никога няма да ги вземеме в Европа. никога няма да забравим българския и арменския геноцид който целия свят признава само турция отрича . Германия се извини на Израел за геноцида срещу евреите а турците като чуят че им искаме извинение и обезщетение вдигат антибългарски симпозиуми. турците генетично са главорези и зверове и това никога няма да се промени.