Българинът плаща най-много лични средства за здраве в ЕС

В същото време сме най-недоволни от медицинските услуги
18 апр 2011 21:47,
66
Българинът плаща най-много лични средства за здраве в ЕС
Албания и Румъния преди нас по удовлетвореност от здравните услуги. Снимка: Булфото

Българският пациент плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите страни от ЕС.

Това сочат данни от проучване на Световната здравна организация през 2009 г., съобщи доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според изследването българите плащат половината от цената на здравните услуги, а останалата част се поема от държавата.

Българинът плаща близо 50 на сто от медицинската услуга, още докато я получава, докато европейският пациент плаща 20-25 на сто, сочи проучването.

Общите разходи за здравеопазване като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП) са най-високи в Германия (12 на сто), а България е на последно място (8 на сто).

В случая говорим за относително тегло на разходите, независимо от богатството на дадена държава или на дадена здравна система, обясни Стойчо Кацаров.

„Това, че Германия и Франция дават повече пари за своята здравна система, не е въпрос и на обсъждане. Нормално е едно богато общество да дава повече като обща сума. Но тогава, когато относителното тегло на разходите е по-високо в Германия, отколкото в България, и във Франция, и в Холандия, и в Австрия, и в Унгария, това вече говори за политики“, категоричен е той.

България е и на последно място по удовлетвореност на гражданите от медицинските услуги. В класацията ни изпреварват държави като Албания, Румъния и Хърватия.

Най-доволни от здравеопазването в държавата си са холандците. След тях се нареждат гражданите на Дания и Ирландия.

Все още няма официални данни от СЗО на тази статистика за 2010 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: българияздравеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
8
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
И получава най малко здраве и добро отношение от лекарите ! Факт !
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормално е, държим се като маймуни, третират ни като маймуни, умираме като маймуни...А за това, че българинът плащал много ниски осигуровки - нагледен примерВъв Франция плащаш примерно 100 единицим отиваш на лекар, който по принцип струва 60 единици, но не плащаш,купуваш си лекарства за 60 единици - но ти връщат парите.У нас плащаш 50 единици, отиваш на лекар за 60 единици, кито си плащаш, купуваш си лекарства за 60 единици, които си плащаш.Кой *** точно мисли, че ние плащаме по-малко?
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В огромната си част българите плащат здравни осигуровки 16,80 лв на месец(или нищо).Помислете какво може да покрие тази сума.Едно голямо нищо.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е по-добре, защото по-малка част от средствата се преразпределят от държавата, а по-голяма част от частния сектор. Това е добре за нас, защото държавата работи на принципа на солидарността - взема вноски за здравно осигуряване от всички и внася в обща сметка, от която плаща за предоставените на цялото население услуги. Частния сектор работи на принципа на отделните сметки на всеки клиент - с други думи знаеш какво си платил и какво ти се полага.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И естествено всичко се компенсира - това, че ние плащаме повече от личните си средства за здравеопазване, а държавата - по-малко е директно свързано с относително ниските ни здравни осигуровки спрямо държави, където е обратното. Според мен лично за България е подходящ двустълбовия модел на здравно осигуряване - където държавата (първия стълб) предоставя минималните здравни услуги, а всеки си има осигуровка при частна компания (втория стълб), която предоставя разширен набор от услуги.
16
3
 
14
 
! Отговори
пфу преди 13 години
В Италия има закон вестниците и телевизиите да не показват повече от 5 лоши новини за деня! А тоя сайт както и БТВ ИСКАТ ДА НИ ДОВЪРШАТ! ;)
15
5
 
14
 
! Отговори
Българин преди 13 години
13 - за нещастие голяма част от Българите не могат да НЕ си плащат осигуровките, защото им ги вземат без да ги питат !!! Ако не беше така, само лудите щяха да плащат осигуровки, без да получават нищо насреща !!!
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първо нека е ясно, че така или иначе здравните услуги ние си ги плащаме - дали лично от джоба или държавата ги плаща, но събира парите за това от данъците ни няма значение. Освен това, фактът, че в България относителните разходи за здравеопазване (8%) са най - ниски е директно свързан с това, че ние плащаме най - много лични средства за здравеопазване. Тук не става дума просто за различни модели, без някой от тях по подразбиране да е по-добър или по-лош.
13
7
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Аз осигуровки не плащам, да видим какво ще ми направят !!! Да не би да съм второ качество човек, в сравнение в ушеви и ***, та тях да ги лекуват безплатно, а аз да плащам двойно ?!?
12
5
 
9
 
! Отговори
до 11 от 5 преди 13 години
ами щом в заглавието се казва, че българинат дава най-много лични средства за здравеопазване, значи голяма част от хората не могат да си плащат осигуровките и плащат при преглед и лечение /ако имат.../също така означава, че доплащат с лични средства въпреки осигуровките. Някои купуват от ветеринарните аптеки. Може да не съм се изразила правилно, но това имах предид. Не споменавам тук и топлофикация ..мръзнем и пак плащаме...ЗАЩО? С какво българинът е по-различен от един германец за да жшвее така
11
4
 
14
 
! Отговори
crus преди 13 години
нещо почват да ме дразнят яко тия новини ....гавра след гавра..след гавра...след гавра..следва изродщина..... после самоубиици и психясали хора ....къв е тоя ад дето го живеем бре ...няма сфера в която да няма гъсти сочни *** .... тия какво насила кървава революция ли си търсят ???
10
7
 
5
 
! Отговори
do 5 преди 13 години
Как измисли, че българинът е с най-високи здравни осигуровки? И като процент, и като абсолютна стойност осигуровките в БГ са в пъти по-ниски от тези в ЕС. За останалото си прав!
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българина го яхат постоянно! И това ще продължи, защото е *** овца! И за да не ме изключите от определението ще кажа, че и аз съм българин! Разликата е, че това го твърдя и аз отдавна, но това не ми пречи да съм овца:) Е! Минах на икономичен режим на осигуровки:) Само това!:)
8
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А решението е просто - премахване на монополът на престъпната НЗОК, безжалостно преследване на злоупотребите (с парите на осигурените построиха позлатени офиси и купиха скъпи лимузини), парите от осигуровките - 80% по лична партида, 20% в общ фонд, до който обаче имат достъп САМО осигурените, изхвърляне на неосигуряващите се от здравната система, ако заболеят да плащат на ръка, ако не - никаква здравна помощ, безплатно здравеопазване само за деца на осигурени родители !!!
7
3
 
12
 
! Отговори
Българан преди 13 години
Боко също има вина.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честно казано чувствам се подтисната и уплашена от всичко, което се случва в България
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истините лъсват, но овцете отноо са излъгани и предпочитат да бъдат лъгани!
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българинът с най-ниска заплата и пенсия в ЕС, българинът с най-високи здр. осигуровки в ЕС, ЕС обаче следи как се развиват нещата в БГ и МЪЛЧИ. И ние мълчим...едно голямо страшно мълчание, сякаш сме обречени. Прото в това няма логика и все пак се случва
3
9
 
11
 
! Отговори
да преди 13 години
Албания, Хърватия и Румъния ни изпреварват щото те не мрънкат така като българите! ;)
2
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 13 години
При положение, че плащаме осигуровки, за да лекуват с нашите пари ушеви ***, чиновници и тумби мръсни ***, какво друго очакваме ?!?Плащай цял живот осигуровки, ама като се разболееш, "клиничните пътеки свършили", така че ПАК плащай !!!