Росатом изгуби клиента си България

Руски медии: Борисов най-вероятно не се е ориентирал в проекта "Белене"
Обновена: 29 мар 2012 09:15 | 29 мар 2012 08:47, Елка Василева
170
Росатом изгуби клиента си България
Руската държавна корпорация "Росатом" изгуби България. Снимка: архив, Булфото

Руската държавна корпорация "Росатом" изгуби България, констатира в. "Комерсант".

Днес се очаква българският министър на икономиката Делян Добрев да обяви в Москва решението на страната да се откаже от АЕЦ "Белене". След почти петгодишни твърди преговори Русия все пак ще изгуби проекта на стойност 6,3 милиарда евро, тръгнал още през 80-те, пише руското издание.

Сега вместо АЕЦ България иска да построи газова ТЕЦ и да продаде ненужния вече атомен реактор или да го монтира в старата АЕЦ "Козлодуй". Същевременно София, отказала се вече от втори голям съвместен проект с Москва, при все това разчита на отстъпка в цената на руския газ, отбелязва "Комерсант".

Вестникът припомня развитието на дейността по проекта, "започнал да буксува, след като в България дойде на власт дясната партия ГЕРБ на Бойко Борисов".

Българската страна мотивира последните отсрочки по проекта "Белене" с това, че още не е получила окончателно решение за възвръщаемостта на АЕЦ от британския финансов консултант HSBC, отбелязва всекидневникът. Според негови източници обаче на българското правителство е бил представен предварителен вариант на изчисленията, сочещ 20-годишна възвръщаемост.

Отказът на България от АЕЦ "Белене" явно е бил очакван от "Росатом", изтъква "Комерсант", като напомня изявление на шефа на корпорацията Сергей Кириенко от 21 март, че подобно развитие "няма да е голям проблем" за "Росатом", "увеличил двойно обема на своите договори" миналата година. "Освен това Кириенко намекна, че България ще плати за провала на проекта", се казва в материала.

"Страните имат и друга почва за конфликт", твърди руският вестник във връзка с плановете за изграждане на ТЕЦ на площадката, подготвена за АЕЦ "Белене".

Както заяви премиерът Борисов, тази ТЕЦ може би ще работи с гориво, което ще идва по бъдещите газопроводи "Южен поток" (проект на "Газпром") и "Набуко" (проект на ЕС), пише изданието. Според него Бойко Борисов намекнал по този начин, че "България все още има с какво да натисне Русия".

"Нещо повече, Бойко Борисов се опита да поставя условия на Москва, като настоя пред Владимир Путин за газови доставки без посредници (като например швейцарската "Овергаз инк.") и отстъпки от сегашните цени", подчертава "Комерсант" по повод телефонния разговор на българския премиер с Владимир Путин в понеделник.

Руският "Газпром" е най-големият доставчик на газ в България. Монополистът отказа да коментира плановете на България да гради нова газова централа, но източници на "Комерсант" в "Газпром" заявяват, че "никой не е гарантирал газови отстъпки за новия проект", пише вестникът.

Един от неговите събеседници напомня, че АЕЦ "Белене" бе сред приоритетните проекти на Русия в България, "с който бяха обвързани доставки и други неща", а сега "какво излиза – никакви доставки, а отгоре на това искат и отстъпки за газа".

През декември 2011 г. България се отказа от друг голям съвместен проект с Русия - изграждането на петролопровод Бургас-Александруполис. Същевременно обаче е сред ключовите партньори на "Газпром" в проекта "Южен поток" - строеж, който
трябва да започне в края на годината. Предвижда се тръбата да излезе от Черно море тъкмо в България. През декември тази страна даде на "Южен поток" статута на приоритетен национален проект, посочва "Комерсант".

Дори срещу подобно съдействие обаче "Газпром" не е обещал отстъпки на България, заявяват източниците на вестника, тъй като страната "и без това ще печели от транзита на газ".

Изграждането на АЕЦ "Белене" бе планирано още по времето на Съветския съюз, но екологически организации дълго време протестираха срещу появата на нова атомна централа, отбелязва руската агенция "Нов регион".

Евросъюзът и САЩ предупредиха България - членка на ЕС, че изграждането на АЕЦ ще увеличи енергийната й зависимост от Русия, която доставя почти всичкия газ, консумиран в България, и контролира единствената голяма рафинерия в страната, напомня в. "Ведомости".

Българският премиер най-вероятно не се е ориентирал докрай в проекта за АЕЦ "Белене", цитира РИА Новости руския експерт Владимир Грачов, според когото реакторът за тази централа няма начин "просто ей тъй да бъде изпратен на друга площадка, щом няма нито технико-икономическа обосновка, нито експертиза, нито
всъщност и проект за нов енергоблок за АЕЦ "Козлодуй". Това означава, че реакторът "ще остане заключен" за около 10 години, смята специалистът.

Той коментира и думите на премиера Борисов в парламента, че новият реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден, с диверсифицирано гориво. "За момента това е просто очевидна фантазия" казва Грачов, според когото "изявлението на българския премиер засега напомня по-скоро набързо измислено основание, което да прикрие неспособността на българското правителство да вземе истинско решение по проекта в течение на няколко години".


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
JAN-VALJAN преди 12 години
A стига вече за бидона!
130
0
 
3
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
И на атом и на газ народа все ще е н...ан. Въпроса е кой ще прилапа комисионните!-----------------------------------И все пак тя се въртиГалилео Галилей
129
1
 
2
 
! Отговори
Распутин с IQ146! преди 12 години
Това ще доведе до НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА И ПАРНОТО С 30%!!! КОЙ Е ПРОТИВ???
128
2
 
1
 
! Отговори
Распутин с IQ146! преди 12 години
По-дългата част на "Големия Член" да остане, само ако руската мечка НАМАЛИ ЦЕНАТА НА ГАЗА за България ПОД $400/1000куб.м.! Цена като за партньор в бизнеса доставки на газ за Европа!!!
127
1
 
2
 
! Отговори
един преди 12 години
То па един клиент...Мани,мани...
126
1
 
3
 
! Отговори
Распутин с IQ146! преди 12 години
Както предвидих есента, когато беше резнат първия тестис на големия "ЧЛЕН"-Бургас-Александруполис, дойде време и за втория тестис - АЕЦ-БелеНЕ! Какво остава от Големия Член оставам на читателите сами да преценят! Браво на Дянков!
125
3
 
4
 
! Отговори
Распутин с IQ146! преди 12 години
КОМУНОИДНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ начело с ГОЦЭ, трябва да бъдат СЪДЕНИ за това, че въвлякоха България в НЕИЗГОДНИ ДАЛАВЕРАДЖИЙСКИ ПРОЕКТИ!!! Р. Овч. - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЕНЕРГИЕН КРАДЕЦ на България е за РАЗСТРЕЛ. РАССТРЕЛЯТ И КОНЕЦ, както се изказваше един виден КОМУНОИДЕН любимец. . . !ТОЯ ПРЕДАТЕЛ, АКО БЕШЕ В ДРУГА, НЕДОТАМ "ЦИВИЛИЗОВАНА" СТРАНА, НАПРИМЕР БЕЛАРУС, :О))) ОТДАВНА ЩЕШЕ ДА Е ЕКЗЕКУТИРАН!!!
124
0
 
1
 
! Отговори
ГАЗ и СВИНСКА МАС преди 12 години
пратили са Добрев в Москва? Това ***? Та той освен заучени пожарникарски реплики не знам други аргументи дали може да изкара ... ще е голям смях там.Белене е нужен проект за нашата енергийна независимост - евтин ток,евтино производство.Винету много далновидно разчита да ни направи зависими от братушките с тази газова централа ... този газ все някога ще свърши ... а гориво за АЕЦ по-лесно се намира
123
0
 
2
 
! Отговори
МИСЛЯ СИ преди 12 години
Добре, ще вземем реакторчето от Русията и ще го подслоним под някое навесче в Козлодуй. Ами ако следващият Бойко Борисов реши пак да го връща в Белене? Кво прайм. Пак ние плебса ще плащаме разходката на реактора. Няма ли да ни е по евтино, като *** , да го оставят в някое празно мазе до гьола в Белене? И там да си чака следващият ББ. Че може и същият ББ да е. Питам само плебса. Щото квото и да стане плебса го отнася.
122
5
 
4
 
! Отговори
Асеновград преди 12 години
Аз предлагам да започне държавата да налива пари в соларни панели. Да се правят цели декари и хектари ако може. Нека тогава да видим дали тока ще ни е на тези цени. Точно , просто и ясно. Нека е държавно. Нека цената на тока който пуснат тогава да е с 5 стотинки по ниска от на EVN и разни други. Да видим тогава какво ли ще стане а? А и в крайна сметка всеки може да си направи 2 панела и да си има ток без пари.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това,че до сега по белене са изхарчени 1.5 милиарда въобще не значи,че има дейност извършена за толкова,който вярва в това е пълен найвникот тези пари за съоръжения и реално свършена работа има по малко от 15%,всичко друго е отчетено,изписано и окраденоспирането на проекта е най доброто което можеше да се случи в България
120
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 12 години
А ти да не си копаеш газ от двора, баце...
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
той борисов къде ли изобщо може да се ориентира ? да му имам първосигналната реакция, няма празно, отначало винаги е "кой, аз ли?!?" (в изпъчена геройствено поза) и потегля... пък после почва да се оправдава и обяснява
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Планираната печалба на Росатом (по проект) е 150 млн евро.Вярваш ли си, че за проект от 6.4 милиарда евра, някой ще си калкулира печалба 150 милиона евра? Наивник - това са 2.34% печалба!?! Само посредниците на газпром заради това че сделката минава през тях си калкулират 10% печалба.
117
5
 
15
 
! Отговори
Ради преди 12 години
и със самолет летяхмеДа не забравяме Авиокомпания Балкан.и металургия имахме.В памет на Кремиковци.Сега нямаме нищо.
116
5
 
10
 
! Отговори
ФИЗИК преди 12 години
***! Аз живея в къща и в момента си правя ядрена централка в къщи. За реактор приспособих един стар казан за ракия. Ще го охлаждам от водопровода. С едно малко приспособление към водомера ще ми излиза без пари. А горивото? ***! С 5-6 колички уранова руда ще карам 5 години. Измислих си начин да си правя горивото. Все пак съм ядрен физик, не пожарникар. А вие теглете. Пада ви се.
115
3
 
3
 
! Отговори
topor преди 12 години
Малко аритметика.Планираната печалба на Росатом (по проект) е 150 млн евро.Неустойката от българска страна по договор е 200 млн. евро. По договор.Интересно ми е дали альохите ще ни "подарят" 50 млн ей така, дружески, по братски и т.н.Трудна ще бъде мисията на министър Добрев.
114
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците са бесни.Да видим какъв номер ще ни спретнат. Едно е ясно - ще ни натискат с високи цени на газ и петрол още дълго. Единствената оправия е да може да купуваме и от други доставчици.
113
24
 
13
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
ХАХАХАХАРуснаците газ пикаят !!!!Бойко резна Путин като кисела краставица !!!! БРАВО !!!
112
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво отебаха руснаците, и без това нищо хубаво не сме видели от тях.