Пушете патладжани!?

Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито
Обновена: 17 май 2012 14:46 | 17 май 2012 11:45,
444
Пушете патладжани!?
Снимка: архив Булфото

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.

Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.

Още по темата

Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов":

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици".

"Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство.

По думите му, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 хил. работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

"Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.

"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.

"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.

"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

"Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.

Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е вярно, че алкохола не вреди на околните! Един порядъчно подпийнал човек започва да се заяжда с околните и много често се стига до побойща именно заради алкохола. Много алкохолици тормозят и бият членовете на собствените си семейства-децата си!!! Много хора след употреба на алкохол се качват да шофират и се превръщат в потенциални убийци на пътя. Как може да кажеш, че алкохола не вредял на околните??
254
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
темеруте, аз един спрей го пръскам за 2 месеца но после трябва и да се чисти, абе гнусна работа.другия месец мотора ще получи ново масалце и филтърчетаабе дето се вика карам си мотора и се радвам на живот без цигари.
253
7
 
4
 
! Отговори
Корнезов преди 12 години
напълно изкудкудякал, но това е електората на БКП,все пак той все още не е с пемперс и патерица:))))))))))))))
252
4
 
12
 
! Отговори
SP преди 12 години
Не е важно какво е забранено, важното е да е забранено!
251
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да и аз познавам хора със хубави доходи от по 4-5хил. лвобаче с три деца безработни пушачи, абе горе долу 1000лв им отиват за цигари.
250
2
 
2
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Аз пък нямам нужда от ойлер на мотора за 160 лева, понеже е 125 кубикова моторетка, и един спрей за верига ми стига за половин година
249
6
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
301 е прав. Няма къде да се отиде на заведение. Ако пушачите, заведенията и контролът бяха добри нямаше лошо да остане сегашното положение. Защо се наложи пълна забрана? Защото у нас никой не желае да спазва законите и дими в зоната за непушачи... Чики, надявам се си се напушил добре за да прочетеш 302. При много също е така, но това е следствие не само от икономисаните 150лв от цигари, а от това че те върша много повече работа от вас.Жалко нали? Жалко, но ФАКТ!!!
248
8
 
8
 
! Отговори
Mартин Стронг преди 12 години
Като винаги дъртия *** Корнезов,чрез словесни хватки и помпозно красноречие се опитва да наложи собствената си теза,само защото егоизма му на заклет пушач не може да приеме обективната истина!А истината е,че пушачите вредят на околните!Ако вредяха само на себе си щяха да са клиничен случай , а не обществен проблем!Сравнението му със забраната на алкохола е най-тъпата защита на тютюнопушенето на обществени места,защото пиенето на алкохол вреди единствено и само на пиещите алкохол,не и на околните!Ако Корнезов се напие с алкохол ще драйфа само той,може и да се посере,има и такива случаи на алкохолно отравяне,но ако съм близо до него само ще му гледам сеира и насрания дърт *** и няма да ми стане нищо!Но ако съм на метър два от него,когато пуши цигара след цигара и особено,ако и детето ми е там,последствията за здравето ми и това на сина ми сигурно ще са сериозни,най-малкото не ми е приятно да дишам задушаващите му пушеци!В този случай *** на Корнезов няма да се посере но ще отнесе няколко шута,защото здравето ми и това на сина ми е по-ценно от никотиновия му ***,пък ако ще после да ме съди и в Хага!
247
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз пък със 160-те лева дето ги даде колегата за цигари си купих ойлер за мотора
246
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде сега да видим колко от пушачите взимат по 4000 лв.? Познавам доста хора с по 400-500 лв. доход и дават около 150 от тях за цигари, отделно някой заделят и за алкохол и им отива почти половината от заплатата. После реват как не им стигали парите. А една проста сметка показва, че ако не си ги дават за алкохол и цигара, ще живеят в пъти по-добре.
245
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко пичове, практиката от другите страни показва, че точно месец след влизане в сила на подобен закон, се появяват множество заведения работещи под формата на частни клубове, в които можете да си пиете и пушите на воля срещу скромна членска карта ))) и най-важното в тях няма да ви досаждат дечурля, и истерични непушачи
244
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 307, нищо че взимаш толкова пари, пак няма да можеш да пушиш в заведенията
243
4
 
4
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
До 305: Виж сега, с тия 150 лева аз нито ще обеднея, нито ще забогатея, глупости са това! Твърде слаб стимул е подобна икономия!
242
9
 
15
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
Абре вий дет не пушите, направо се чудим какъв живот живеете? :DТуй да си напраиш една салата, да си изстудиш едно шише ракийка у фризеро, да си метнеш две сочни мръфки на жаравата и накрая да не запалите една цигарка?Ама вии полвин живот живеете бе! :D :D :DИли на сутринта като ти е още тегаво от снощида му шибнеш едно шкембе с повечко чесън и една студена бирица с цигарка на финала...Ей тъй се живее 100 години!:D :D :D
241
4
 
4
 
! Отговори
до 305 преди 12 години
виж сега ! аз взимам чисто 4 хиляди левчета на месец ( без бонусите) ... така че не ми е за икономия от 150 лева
240
8
 
10
 
! Отговори
отдавна преди 12 години
е твърде просташко да се пуши. Това са хора комплексари и ползват цигарата като патерица.Минавам край едно читалище и служителката с цигара в уста на почтена възраст стои на вратата. След около час се връщам по същия път тя пак на вратата захапала цигара.Нещо подобно на Ива Николова от NBTv.Не може да диша и вече е бас но води предаване да ти се отще от жена.
239
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спрете да пушите и ще си осигурите около 150 лв. допълнителен доход. Вместо да чакате държавата да ви вдига заплатата, това е една възможност вие сами да си увеличите доходите и то с една не малка сума.
238
5
 
15
 
! Отговори
боб марли преди 12 години
те забраниха тотюнопушенето.... ами ако пафкам марихуана у заведението .тя не е тютюн, значи ще МОЖЕ!!!
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 300, напротив нямат право да избират.
236
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз пък съм непушач, имам и взимам 150-200лв. по голяма заплата от колегите пушачии впрочем не ми е нужно да ставам от компютъра за да не работя :)