Пушете патладжани!?

Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито
Обновена: 17 май 2012 14:46 | 17 май 2012 11:45,
444
Пушете патладжани!?
Снимка: архив Булфото

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.

Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.

Още по темата

Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов":

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици".

"Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство.

По думите му, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 хил. работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

"Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.

"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.

"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.

"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

"Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.

Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лично аз съм доволен от забраната. Имам 2 деца и в последно време изпитвам доста сериозни затруднения да отида с тях някъде на заведение. Трябва да търся винаги такива с обособени зали за непушачи, но доста често това се оказва доста неудобно.
234
1
 
15
 
! Отговори
до 296 преди 12 години
Объркал си се ))) въпреки че закона там е доста рестриктивен баровете работещи след 22 часа имат право да решат дали да са за пушачи или непушачи
233
10
 
19
 
! Отговори
доца преди 12 години
И да лаете, и да не лаете... все някога ще ги забранят окончателно и от производство. Това е първата крачка. Вместо да квичите по форумите си помислете как по-лесно ще свикнете с новите ограничения и се замислете за отказване от този порок. Има доста други неща, с които можете да го заместите. Търсете! Спорт, развлечения, хобита... или просто си гризете ноктите. :))) Поне ще е сигурно, че не смърдите на дърт ***.
232
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
291, голям проблем са тия фасове! В къщи имам пепелници, чаши, чинии....забелязала съм, че когато човек има къде да си хвърли ***, не го хвърля по улицата. А като е студено на моята тераса - излизат по-редичко - отново въпрос на личен избор ;)
231
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 289, финландия до колкото знам е такава страна.
230
2
 
9
 
! Отговори
Демон до 288 преди 12 години
Като го закъса икономиката, ние ще ви пушим кураца, вие ще ни ядете меката ни част отзад. То и Боко Кратуня избрахте, та да му пушим кураца, ама сега вие се хапете по мекото отзад, щото ви куркат червата от глад!!!
229
0
 
10
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
И, гледаш от първи юни, същите тия наглеци от парламента, пушат открито на заседанията :)))
228
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Италия като приеха такъв закон, половината заведения почнаха да работят като частни клубове ))) резултата е по-малко отчетени обороти и отново издухани непушачи
227
15
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Браво на парламента!!! Един неададолски закон! Опс то и в Анадола от три години е забранено пушенето. Че не само заведения ами и пушачите глобяват, че и се спазва явно има проверки. Отново сме последни (за съжаление), но по-добре късно отколкото никога.ЧИКИЙтито, Говендо, момчета няма ли работа за вас ами само смърдите с вашите коментари. Разбрахме че вие и още 2-3ма пушат, но какво да се прави "цивилизоваме се бавно, неусетно почти" :) Пушете си вкъщи никой не ви спира,но не пред публика.
226
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 276, ми аз до сега не съм виждал пушач да се съобразява, обикновено трябва да му се наложи и изрично да му се забрани за да не пуши.така де значи фасовете от терасата отиват у вас?а викаше че се съобразвяват ами ако е студено на терасата ти, не ти ли се е случвало да почнат да те молят да им разрешиш да пушат вътре?
225
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това на практика е закона `АДОЛФ ХИТЛЕР`
224
1
 
3
 
! Отговори
до 286 преди 12 години
Глупсти няма такива страни
223
4
 
17
 
! Отговори
пффф преди 12 години
що не измислят закон срещу *** на закрито, а са се заяли с пушачите. май гейовете в политиката са повече от пушачите
222
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да ви светна, че в Западна Европа има държави, в които пушенето е забранено не само на закрити, а дори и на открити публични места. Там от години цари ТОТАЛИТАРИЗЪМ и КОМУНИЗЪМ.
221
2
 
10
 
! Отговори
до 275 преди 12 години
Как дете ще водиш в питейно заведение бе ??? в някой страни за подобно нещо не само че ще ти треснат глоба свет да ти се извие, ами и от родителски права могат да те лишат
220
2
 
18
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ...:)))
219
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
подкрепям,ама и като тези в парламента спарт да пушат в коуарите,като не се пуши в раионите упревления,като не се пуши в рейса,като не пушат в болниците и хиляди други държавни институции.
218
1
 
10
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до чикатило - готово е всичко , идвайте и нергелета съм приготвил :)
217
2
 
10
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
до 275Ми да!За какво са жени у кръчмата?Нали точно от тех бегаме там вечер!;)
216
2
 
12
 
! Отговори
gft преди 12 години
90+8+9=107 ???? хм чудя се това дали е законно приет закон???