Борисов пропуснал да отреже лентичката на новата цена на тока

БСП: Поскъпването не е природно бедствие, а е продукт на премиера
Обновена: 4 юли 2012 14:52 | 4 юли 2012 14:52,
202
Борисов пропуснал да отреже лентичката на новата цена на тока
Борисов не пропускал да реже лентичките по магистралите на всеки нов километър, но за тока- забравил. Снимка: БТА

Цената на тока отново предизвика дебати в парламента. Тон даде първо "Атака", която поиска изслушване на премиера, а след това атаката срещу ГЕРБ поде БСП.

"В чест на четвъртата година от управлението си ГЕРБ вдигна цената на тока с 13% и срамно и арогантно хвърли вината върху предходните управления, като започнете от Иван Костов и свършите със Сергей Станишев".

Това заяви в декларация от името на ПГ на Коалиция за България депутатът Румен Овчаров.

"За три години управление да нямаш куража и достойнството да поемеш отговорността за своите постижения, действия и последствия, означава, че въобще не е трябвало да вземаш властта, и да лъжеш народа си, че го управляваш", посочи той.

"Четвърта година калпавите сценаристи на ГЕРБ повтарят едно и също бездарно представление – винаги всички преди нас са виновни, а вие се опитвате да им оправите бакиите. Но този път, господин Велчев, и изпълнителите на сценката бяха изключително бездарни", възмути се Овчаров.

По думите му няма как да е виновна тройната коалиция за закон, който ГЕРБ променя три пъти.

Той посочи, че законът за енергетиката е приет през 2007 г. в съответствие с пакет от европейски директиви. В края на 2009 г. има въведени 6,9 мегавата от фотосоларни електроцентрали, не 70, не 700, не 7000 - числа, които днес размахвате", обърна се Овчаров към ГЕРБ.

По думите му кашата оттук нататък са забъркали сегашните управляващи. Бумът на фотоволтаичните централи започнал през 2010 и 2011 г., и продължил и през 2012 г.

"Министър-председателят ви беше един от тези, които много активно участваха в надуването на балона на фотоволтаиците, той ходи да реже лентички в завода за фотосоларни инсталации на вашия тогавашен фаворит Иво Прокопиев, неговата спътница в живота е един от най-големите инвеститори във фотоволтаици и във възобновяеми енергийни източници", отбеляза Румен Овчаров.

Според него увеличението на цената на тока е наредено в последния момент на ДКЕВР от министъра на икономиката, т.е. лично от премиера, за да се спаси НЕК.

Още по темата

През 2008 г. правителството на Станишев отпусна на НЕК 300 млн. лева от излишъка, с които беше поръчано оборудването за АЕЦ "Белене" с дълъг срок на изработване", каза Овчаров.

Той предупреди, че след като проектът няма да се реализира, тези пари се водят за неправомерна държавна помощ и НЕК трябва да ги върне в държавния бюджет, в противен случай България ще бъде глобена с 600 млн. лева.

По думите на Овчаров цената на тока не е природно бедствие или продукт на световната криза, а е продукт на енергийната политика на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов.

"Честита нова цена на тока, българи. Не знам дали българите ще имат пари да отидат на море по новата магистрала, но госпожа Караянчева ще отиде, а Бойко Борисов го прави всяка седмица. Дано поне имате пари да си плащате новите сметки за тока и парното, защото Бойко Борисов не пропусна да реже лентичките по магистралите на всеки нов километър. Но пропусна да отреже лентичката на новата цена на тока, газа и парното от 1 юли тази година. А тази лентичка е свързана директно с джоба на всеки българин", заключи Овчаров.

В отговор на критиките председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев коментира, че БСП разчита на слаба памет. За фотоволтаиците заварихме договори за 1800 мегавата, за които държавата трябваше да плати 30 млрд. за 25 години, отбеляза той и посочи, че са намалили цената от 780 лева на 480 лева.

"Отново днес сме свидетели на такава наглост. Проявявате и някаква набожност, споменавате Бог, вие, безбожниците, които забранявахте на хората да ходят на църква", допълни Велчев, обръщайки се към БСП.

"Ако 1,5 милиард лева бяха отишли за енергийна ефективност, а не за АЕЦ „Белене”, 50 000 панелни блока можеха да бъдат санирани. Отговорността на ГЕРБ е, че късно спряха "Белене", коментира и Мартин Димитров.

Той призна, че по времето на тройната коалиция е имало хаос с ВЕИ проектите, като нямало никаква стратегия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Концлагер Bugarienland !
135
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лиляна Павлова потвърждава, че за последните месеци има страшно много издадени разрешения за ползване и въведени в експлоатация фотоволтаични паркове.
134
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радиационен +++++++++++++
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кога ше дигат токъ?
132
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецо Апартаментите е насъскал гейберската пасмина. Много минуси днес - много нещо ;) Спокойно другари герберасти, няма да си доизкарате мандата ;)
131
13
 
8
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
Тази лентичка в началото е един конец от джобо но всеки българин. Дърпаики, дърпайки тези кончета, джобо се разплита, разплита, за да може съвсем да изчезне и да се превърне в една голяма, стабелна и дебела лента, каято собственикът и да прибере на сигурно място при себе си! Ток да те тресне, ама не възобновяем, а атомен, силен и постоянен!
130
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много обичам вечер като се прибера от работа и си пусна телевизора, да видя Борисов как с голямата ножица реже и последната надежда на БСП и ДПС да се върнат на власт на малки и много красиви лентички!
129
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя петрол е засвършвал от 20 години... Всеки ден ще се яви някой, който да каже, че скоро ще свърши... А едно време работех в петролна компания, в която имахме презентация, че има неразработени находища, които ще стигнат за още много - много време ;)
128
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно северните склонове на Витоша трябват на Цеко и Бойко за писти .И случайно там гори пожара ,който както казват доброволците никой не иска да изгаси.Кой има интерес от тава си вадете сами заключенията?
127
10
 
21
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 11 години
Е тия гербаджии са големи наглеци.По нагло племе нема.Байновци та вие сте три пълни години в управлението. Цялятя вляст е у Вас.Каква тройна коалиция какви пет лева, какъв хан Аспарух ви е прихванал.Вземете се в ръце и най после нещо свършете от това дето го обещахте. Сега друг ви е виновен. Добре тройната коалиция е виновна. Ама вие три години къде дремахте. Що не ги оправихте тия работи. Вие на ясно ли сте какво е 13% повишение на тока при минимална пенсия и минимална работна заплата. Ако не можете да сметнете най добре се хванете за ръце и вън от властта. Повече нема на къде. По добре тройна коалиция, Гръцки вариант, Испаски и всякакъв друг но не и този на ГЕРБ. БЕЗОЧЛИВИ НАХАЛНИ НАГЛЕЦИ
126
3
 
15
 
! Отговори
az преди 11 години
Не си правете илюзии токът и енергията само ще поскъпват докато зависим от петрола, а вече сме минали пика на добив на петрол в света, така че ще става все по-скъп.
125
11
 
10
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Мен не ми пука затова! Пука ми, че после пак ще пием ракия и ще псуваме! Ама тогава, ще трябва да псуваме себе си, защото ние ще сме си виновни! Това е гадното, защото мислим с долната част на кръста си. Ама вече ще е свирено. Жалко, че заради политически пристрастия може да загубим спасителният АЕЦ, пред интерезчииските ВЕИ- та. Като съм го подкарам абривиатурно, БГ, освен България означава и байганьовщина. Нейсе- жеви и здрави...
124
11
 
18
 
! Отговори
Да вината е на БСП преди 11 години
За да се роди такъв пожарникар...***...пъдар.... е виновна БСП и тройната коалиция.....
123
12
 
13
 
! Отговори
Дянков е пицар преди 11 години
135, На Дянков пицата от постна стана "тънка постна", после "половинка ултра постна" на следващия бюджет ще изчезне съвсем.
122
10
 
12
 
! Отговори
до 131 от 127 преди 11 години
Ами, всеки прави грешки в живота, знам ли.... Много хора, които отдавна са в играта, по държавни институции и т.н. ми казваха, че Борисов ще е много лош управляващ, защото е нарцис, който пък и обича да краде, но не ги послушах и гласувах. После си смених работата и дойдох в сфера, в която нагледно виждам за какво става въпрос, точно от това правителство. Надявам се, че има още хиляди ***, като мен, които сега се проклинат за избора си, и догодина ще го накажат. И за алтернативата си прав ;)
121
10
 
11
 
! Отговори
ОЩЕ МАЛКО.... преди 11 години
Още малко и храбрия шивач ще си стои в къщи или в едно заведение с раирано костюмче....а там има мнооого специалисти по рязането.....
120
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кой крив и кой прав, но помня само едно нещо Дянков през 2009г. каза че в края на 2009г. излизаме от кризата, В края на 2009г. Каза че до пролетта на 2010г. излизаме от кризата, през пролетта на 2010г. каза че до края на 2010 година вече наистина ще излезем от кризата, после беше до края на 2011г. Сега сме средата на 2012г. и сме в ужасна криза, добре поне че Дянков вече го мързи да лъже че ще излезем до края на годината от кризата.
119
10
 
10
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
Ич да не ти пука, Radiacionen! Не са виновни те- хората слушат човека, дето преди е гасил, а сега подполва! Така е- интереса клати феса!
118
11
 
10
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Много ми пука за вашите минусчета! Да не би да не съм прав!?
117
11
 
23
 
! Отговори
127 преди 11 години
Добре е, че си се усетил, но е късно. ББ вече няма нужда от гласуване, той товари 2 камиона с готови бюлетини и толкова. Ако ги хване някой по-смел журналист се оказва, че помагат на бременна и толкова. Стадото слуша чалга, пие ментета, блее и чака да го острижат. Няма измъкване от ГЕРБ вече. А и дори да паднат, отиваме при другите мафиоти - БСП. НЯМА НАДЕЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ !