Борисов пропуснал да отреже лентичката на новата цена на тока

БСП: Поскъпването не е природно бедствие, а е продукт на премиера
Обновена: 4 юли 2012 14:52 | 4 юли 2012 14:52,
202
Борисов пропуснал да отреже лентичката на новата цена на тока
Борисов не пропускал да реже лентичките по магистралите на всеки нов километър, но за тока- забравил. Снимка: БТА

Цената на тока отново предизвика дебати в парламента. Тон даде първо "Атака", която поиска изслушване на премиера, а след това атаката срещу ГЕРБ поде БСП.

"В чест на четвъртата година от управлението си ГЕРБ вдигна цената на тока с 13% и срамно и арогантно хвърли вината върху предходните управления, като започнете от Иван Костов и свършите със Сергей Станишев".

Това заяви в декларация от името на ПГ на Коалиция за България депутатът Румен Овчаров.

"За три години управление да нямаш куража и достойнството да поемеш отговорността за своите постижения, действия и последствия, означава, че въобще не е трябвало да вземаш властта, и да лъжеш народа си, че го управляваш", посочи той.

"Четвърта година калпавите сценаристи на ГЕРБ повтарят едно и също бездарно представление – винаги всички преди нас са виновни, а вие се опитвате да им оправите бакиите. Но този път, господин Велчев, и изпълнителите на сценката бяха изключително бездарни", възмути се Овчаров.

По думите му няма как да е виновна тройната коалиция за закон, който ГЕРБ променя три пъти.

Той посочи, че законът за енергетиката е приет през 2007 г. в съответствие с пакет от европейски директиви. В края на 2009 г. има въведени 6,9 мегавата от фотосоларни електроцентрали, не 70, не 700, не 7000 - числа, които днес размахвате", обърна се Овчаров към ГЕРБ.

По думите му кашата оттук нататък са забъркали сегашните управляващи. Бумът на фотоволтаичните централи започнал през 2010 и 2011 г., и продължил и през 2012 г.

"Министър-председателят ви беше един от тези, които много активно участваха в надуването на балона на фотоволтаиците, той ходи да реже лентички в завода за фотосоларни инсталации на вашия тогавашен фаворит Иво Прокопиев, неговата спътница в живота е един от най-големите инвеститори във фотоволтаици и във възобновяеми енергийни източници", отбеляза Румен Овчаров.

Според него увеличението на цената на тока е наредено в последния момент на ДКЕВР от министъра на икономиката, т.е. лично от премиера, за да се спаси НЕК.

Още по темата

През 2008 г. правителството на Станишев отпусна на НЕК 300 млн. лева от излишъка, с които беше поръчано оборудването за АЕЦ "Белене" с дълъг срок на изработване", каза Овчаров.

Той предупреди, че след като проектът няма да се реализира, тези пари се водят за неправомерна държавна помощ и НЕК трябва да ги върне в държавния бюджет, в противен случай България ще бъде глобена с 600 млн. лева.

По думите на Овчаров цената на тока не е природно бедствие или продукт на световната криза, а е продукт на енергийната политика на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов.

"Честита нова цена на тока, българи. Не знам дали българите ще имат пари да отидат на море по новата магистрала, но госпожа Караянчева ще отиде, а Бойко Борисов го прави всяка седмица. Дано поне имате пари да си плащате новите сметки за тока и парното, защото Бойко Борисов не пропусна да реже лентичките по магистралите на всеки нов километър. Но пропусна да отреже лентичката на новата цена на тока, газа и парното от 1 юли тази година. А тази лентичка е свързана директно с джоба на всеки българин", заключи Овчаров.

В отговор на критиките председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев коментира, че БСП разчита на слаба памет. За фотоволтаиците заварихме договори за 1800 мегавата, за които държавата трябваше да плати 30 млрд. за 25 години, отбеляза той и посочи, че са намалили цената от 780 лева на 480 лева.

"Отново днес сме свидетели на такава наглост. Проявявате и някаква набожност, споменавате Бог, вие, безбожниците, които забранявахте на хората да ходят на църква", допълни Велчев, обръщайки се към БСП.

"Ако 1,5 милиард лева бяха отишли за енергийна ефективност, а не за АЕЦ „Белене”, 50 000 панелни блока можеха да бъдат санирани. Отговорността на ГЕРБ е, че късно спряха "Белене", коментира и Мартин Димитров.

Той призна, че по времето на тройната коалиция е имало хаос с ВЕИ проектите, като нямало никаква стратегия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
10
 
6
 
! Отговори
Ало ! преди 11 години
Ало Г-н Овчаров, имате много къса памет. По времето когато ВИЕ бяхте министър на енергетиката, отхвърлихте въвеждането на пазарният механизъм за изкупуване на зелена електроенергия ( наречен ТЗС) и въведохте преференциалните цени. Това помните ло го. Помните ли коя невежа ваша служителка разработваше тогавашния закон за ВЕИ. Помните ли, че на ДКЕВР бе предоставен модел за оценка на преф. цени чрез който можеше да се ограничи тази вакханалия ? Явно не си споняте НИЩО по въпроса. Сега ГЕРБ виновни
95
0
 
18
 
! Отговори
ан преди 11 години
ЕЛКТРОЕНЕРГИЯТА ЗА СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ СТРУВА 6 СТ НА КИЛОВАТ ЧАС СЪС ПРЕНОСА. БЕЗ НИКАКАКВА ПЕЧАЛБА. ЗНАЧИ ОТ КЪДЕ ЩЕ СИ ИЗБИЕМЕ ПЕЧАЛБАТА? АМИ ТО Е ЯСНО ОТ ЗАСПАЛИТЕ МУТРЕНСКИ ОВЦЕ. ПОПИТАЙТЕ В СЪСЕДНА СЪРБИЯ ТУРЦИЯ МАКЕДОНИЯ ГЪРЦИЯ КАКВИ СА ИМ ЦЕНИТЕ НА БИТОВАТА ЕНЕРГИЯ? НАПРАВО ЩЕ ПАДНЕТЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ. ЗАТОВА НЯМА ДА ВИ КАЖА. ЗАЩОТО НЯКОИ СЪС ПО СЛАБИ НЕРВИ ЩЕ ИЗПАДНАТ В ШОК. В ПЪТИ ПО НИСКИ ЦЕНИ ПЛАЩАТ. НО ТАМ НЯМАТ ДРУГАР КАТО СЕМЕРЖИЕВ И НЕ ПЛАЩАТ ЗА ПРЕНОС И ПРЕВОЗ НА ЕЛ ЕНЕРГИЯТА.
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали е резнал и "лентичката" на Доган ?
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По нагло нещо от българския социалист(комунист) няма"Имаа, имааа! Казва се ББ, ЦЦ, и клакьорите във форума
92
3
 
14
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
С тези цени добре, че направиха магистралата! По- евтино ще ни е да се комбинираме по двама, да живеем на морето и да работим в София! В едната посока единият шофира, другият спи. На връщане- обратното! Така хем пестим от ток, хем се радваме на творенията на вожда! Ето го предимството на приятелският кръг- ВЕИ! Защо да сме си у дома, при семейството- телевизия, готвене, пране- само хабим ток!? Никакъв АЕЦ! Никакво Белене! Прастотии разни!!!
91
4
 
4
 
! Отговори
Пъпката преди 11 години
Много поздрави на всички от Ривиерата! Тук сме със Стефчо Градския. Жега! Но виждам по новините, че и на софиянци също им е жежко!
90
2
 
19
 
! Отговори
Кина Стенографката преди 11 години
Заради "печатна грешка" на тройната коалиция плащаме по-скъпия ток от 1 юли. Това стана ясно от извънредна пресконференция на енергийния министър Делян Добрев в НС.Той представи и стенограма от заседанието на НС от 30 октомври 2008, от която става ясно защо сега токът е по-скъп, както и това, че тройната коалиция решава да увеличи срока за изкупуване на слънчева енергия на 25 години.Делян Добрев обясни, че икономическата комисия е записала в Закона за ВЕИ срок от 20 години, но по време на пленарното заседание този срок скача на 25 години, именно заради "печатна грешка".По време на заседанието Любен Корнезов обръща внимание, че има печатна грешка и увеличава с печатна грешка срокът на изкупуване на енергията от фотоволтаици от 20 на 25 години, обясни министър Добрев.Това е изключително интересен прецедент, който струва на държавата милиарди, който напомпва допълнително интереса за инвестиции в този сектор, изтъкна енергийният министър.Според Делян Добрев тази "правописна грешка" категорично е лобистка.Заседанието на НС на 30 октомври 2008 е председателствано от Любен Корнезов. Той казва: "Уважаеми народни представители, преминаваме към параграф 17. Господин Аталай, за да не допуснем грешка, тук пише, че срокът на договорите е 20 години. Не е ли 25?". Рамадан Аталай: "25 е. Така е четено, така е записано и в протокола".Любен Корнезов: "Приемаме го за печатна грешка. Моля да се отрази в стенографския протокол, че във второто изречение на ал. 1 срокът на договора е 25 години".Независимият депутат тогава Минчо Христов решава да обясни на колегите си какво следва от "печатната грешка". Христов обяснява, че слънчева енергия се изкупува по 70 стотинки за киловат. В същото време енергията от АЕЦ "Козлодуй" се изкупува за 4 стотинки, а енергията от ТЕЦ за около 6 стотинки.Христов обяснява, че австрийски, немски, испански фирми, идват в България, инвестират, държавата им гарантира постоянни печалби, дава им се възможност да работят 25 години със задължителен договор с НЕК, като националната компания е длъжна да изкупува произведената слънчева енергия. Всичко това обаче, по думите на Минчо Христов, рефлектира върху потребителите.Така представената печатна грешка струва на държавата милиарди, тя налива допълнително масло в огъня и след 2008 със задълженията по закона за ВЕИ, НЕК няма какво друго да прави с ЕРП-тата освен да сключват договори и така стигнахме до ситуацията в 2011 година с хиляди мегавати, които ние сега се опитваме по всякакъв начин да ограничим, подчерта Делян Добрев.
89
3
 
10
 
! Отговори
do #93 преди 11 години
Бойко ще прелети и ще я препикае / изгаси ... После ще обвини Станишката че я е запалил преди 4-5 години и сега му оправя бакиите :)))
88
2
 
12
 
! Отговори
ЦЕНТРАЛАТА преди 11 години
ДО ПЛАТЕНИТЕ ДРАСКАЧИ НА ГРОБ-БЪДЕТЕ ПО АКТИВНИ.ДА НЯМА НА КРАЯ НА МЕСЕЦА АМА АЗ ПИСАХ ПОВЕЧЕ А ПАРИТЕ ПО МАЛКО. ХОНОРАРИТЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ НА 30 ЧИСЛО ОТ МЕСЕЦА.ОТПУСКИ НЯМА ДА ИМА
87
6
 
5
 
! Отговори
И аз преди 11 години
По нагло нещо от българския социалист(комунист) няма.
86
4
 
11
 
! Отговори
Вега преди 11 години
Увеличението на цената на тока-убиец е от 01.06.2012 г. при управлението на г-н Б. Борисов.Има ли нужда от коментар!!!
85
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина не знам какво се случва с цената на всички природни ресурси в тази държава. Най-лошото обаче тепърва предстои, защото след 10 години, когато напълно затворим АЕЦ Козлодуй и както сега благодарение на герберите няма да имаме АЕЦ Белене, ще има да плащаме скъп ток до края на живота ни. Според някои експерти, след 10 години ще трябва да внасяме ток от държави като Румъния и Турция на 10 пъти по-висока цена от днешната, т.е. увеличението няма да е 13%, а ще бъде 130%.
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се разберем: БСП не са комунисти, а социалисти. Ако бяха истински комунисти нямаше да са партия от бизнесменчета и нямаше да допуснат мутра - бандит да дойде на власт
83
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога ще изгоним ДПС от управлението на България?
82
3
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
Какво става на Витоша ? Някой знае ли?
81
4
 
0
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Stanihef, Ovcharof,ako vi hvana na sparing,nyama da razberete, koe e nebeto I koe e zemyata....nagli.......
80
3
 
12
 
! Отговори
Не искам ГЕРБ и БСП преди 11 години
*** са нагли ***, но герберюгите не им отстъпват. БСП и ГЕРБ - вън от Парламента !
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало цитатника, искам си 100 - те лева Най-тъпо е: ГЕРБ!
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ: Алооо Шефе... Бог: Кажи сине мой... ББ: Ще възкръсна ли и аз ? Бог: Лъжците не възкръсват дете мое....
77
2
 
2
 
! Отговори
Българин до 64 преди 11 години
Приятелю, Бъди сигурен ,че знам къде е п-в Чукотка.Знам ,че местните жители се казват "чукчи". мисля ,че и ти знаеш кой в момента е губернатор на Чукотка . Хайде да не се изпитваме. Бъди здрав.